Протест: Семейство остави сина си с увреждания при премиера

Има и писмени указания от какви грижи и лекарства се нуждае
Обновена: 30 юли 2018 11:04 | 30 юли 2018 10:52,
294
Протест: Семейство остави сина си с увреждания при премиера
Снимка: flickr

Семейство от Пловдив остави сина си, младеж с двигателни увреждания, в приемната на премиера Бойко Борисов като знак на протест срещу безразличието на държавата.

В инвалидната количка на младежа са оставени писмени указания от какви грижи и лекарства всекидневно има нужда той.

"Много трудно ми е да осигуря всичко необходимо, от което има нужда моя син като рехабилитация - плуване, езда и много различен тип грижи, затова ще го оставя на премиера да му осигури това. Няма такива центрове в България, не мога да си позволя финансово да покрия всички тези нужди", обяви пред медиите бащата на момчето Емил Мавродиев.

Още по темата

Той посочи, че няма и професионалисти, които да работят с децата с увреждания. По думите му всичко необходимо има в чужбина, но за него трябва да се плащат хиляди евро.

Синът му - Петър Мавродиев, също посочи, че подкрепя инициативата, защото по думите му само така могат да бъдат чути исканията на хората с увреждания и обществото да разбере, че това са хора, които имат и личностен, и професионален потенциал и искат да го реализират в България.

Мавродиев е навършил пълнолетие, приет е да следва специална педагогика.

Родителите на деца с увреждания призовава премиера Бойко Борисов да слезе при тях на протеста тази вечер пред МС. Това каза Вера Иванова, която е една от протестиращите майки.

Тя посочи, че до този момент нямат официална покана за среща от страна на министър-председателя, но така или иначе днес те ще имат инициатива в защита на децата си и той би могъл да дойде при тях.

Този следобед е националното шествие с надслов "Системата ни убива".

Той ще започне в 17:00 ч. пред сградата на Народното събрание, след което ще се премести под прозорците на Министерския съвет.

Мярката е в знак на несъгласие срещу поправките в Закона за личната помощ.

По-рано този месец майките на деца с увреждания отказаха да участват в работната група заедно със социалния министър Бисер Петков, тъй като получиха проект на закон, в който не са включени техните предложения.

Протестиращите настояват държавата да приложи справедлив, диференциран подход към нуждите на самите деца и потребностите на техните семейства.

В края на месец юни омбудсманът Мая Манолова и протестиращите майки внесоха в парламента законопроект за личната помощ, който изработиха съвместно. С него се предвижда 77 000 души да получат лична помощ.

"Няма да се откажем от настояването да бъде приет Законът за личната помощ и да се изпълни конвенцията на ООН. Шест години ни бяха напълно достатъчни да чакаме", посочиха пред Bulgaria ON AIR демонстрантите.

Малко по-късно днес предстои обсъждане на двата варианта на Закон за личната помощ и на хората с увреждания, на който са поканени всички заинтересовани организации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


294
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
6
 
6
 
! Отговори
Я па я...! преди 5 години
Плуване , езда , каране на болид от Ф-1 и т.н. За ездата да се поиска от Корнелка. Тя е по тая част.
164
10
 
11
 
! Отговори
Ебахти наглеците преди 5 години
"Много трудно ми е да осигуря всичко необходимо, от което има нужда моя син като рехабилитация - плуване, езда и много различен тип грижи, затова ще го оставя на премиера да му осигури това.Премиера ли ти направи увреденото дете та той да го гледа?Конна езда?Ейййй брей!?А не трябва ли да се храни с трюфели и говеждо Кобе?
163
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Сложи плюс,ако подкрепяш в България да няма магистрали, но да има пари за хората с увреждания!"Стига сте противопоставяли хората в стил Бат Бойко Балкански, щото нали се сещаш, че за "Мис свалени бикини" и милиони се намират.
162
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябвало да му оставят да се грижи за едно физическо здраво момче на 16-18 год. възраст със средна или тежка умствена изостаналост. Което е гладно през цялото денонощие, беснее, вилнее, буйства и крещи, къса дрехите си, унищожава предмети и обзавеждане, плюе тайно лекарствата си и други работи, които не са за пред хора.
161
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Когато една държава инвестира във децата със потенциал тези деца после ще пораснат ще се образоват и ще станат данъкоплатци. Някои може да станат учени, други бизнесмени и да допринесат за цялото общество."Хей ***, първо трябва да станат хора, като ги възпитаваме в егоизъм ще мислят само и единствено за себе си. а като остарееш и ти ще си абсолютно непотребен, така че внимавай какво си пожелаваш. Здържай злобата си защото има Господ.
160
4
 
2
 
! Отговори
за "до Сократис преди 5 години
Продължаваш да не разбираш какво се пише и обсъжда.Скрий се вече кифльок :)))
159
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се откажат от строежа на магистрали и ще съберат 1млд за майките! Сложи плюс,ако подкрепяш в България да няма магистрали, но да има пари за хората с увреждания!
158
4
 
4
 
! Отговори
rabotnik преди 5 години
az kato rabotq 24/7, basin li da ti prawa da pluwa6, da prai6 "slon4e" i da qzdi6 kon4e!? a be, ei!
157
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ТракторМного добре ще направиш, дрисливите котки са голям проблем, които не търпи отлагане, едни 100 млн. надявам е ще ти свършат работа.
156
3
 
5
 
! Отговори
dobre li ste? преди 5 години
parazitite i w prirodara sa nai-brutalni! taka e i w ob6testwoto. po nekakwo si prawo swi6e trqbea da smu4at, ne jiweem po prirodnite zakoni! osaznaite se!
155
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До инвалидЕ то пък ве едно е много трудно да бутнеш някой лев под масата и да станеш инвалид.
154
7
 
13
 
! Отговори
инвалид преди 5 години
Станете и вие инвалиди и се радвайте на подобни пари .Безмозъчни същества ...
153
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ТракторТи за една котка не можеш да се грижиш,а се намесваш в теми,от които понятие си нямаш!
152
18
 
13
 
! Отговори
Трактор преди 5 години
Котката ми яде развалена риба и хвана дрисък, *** навсякъде килимаЧудя се дали да не я оставя при премиера с инструкции как да и бърше ***, защото има нужда горкото животинче от специални грижи
151
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Mnogo zlobno pleme ey am mnogo !
150
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато сравняваш инвалидите с вегани. RIP България.
149
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Четейки коментарите се радвам, че намаляваме като нация.
148
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези са по-досадни и прости и от веганите, не вярвах че е възможно, но човек се учи цял живот. Представям си след време какви активисти ще се появят - може би ще искат пенсии за кучета инвалиди или субсидии за инвитро процедури за гейове. Вече няма ограничения в глупостта.
147
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук никой няма дете с увреждания, не го е носил 9 месеца в корема си, не го е отгледал- но всеки има вещи познания по темата и като цяло е професор. Жалко, много жалко.
146
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СократисАха, значи братовчед ми, който по време на бременноста на леля ми беше на хартия съвсем нормално бебе, нещо, което беше уверявано стотици пъти от лекари, сестри и тн, и тн, реално не съществува? Щото някакъв селянин имал диплома по нещо си и така написал в нета.