Протест: Семейство остави сина си с увреждания при премиера

Има и писмени указания от какви грижи и лекарства се нуждае
Обновена: 30 юли 2018 11:04 | 30 юли 2018 10:52,
294
Протест: Семейство остави сина си с увреждания при премиера
Снимка: flickr

Семейство от Пловдив остави сина си, младеж с двигателни увреждания, в приемната на премиера Бойко Борисов като знак на протест срещу безразличието на държавата.

В инвалидната количка на младежа са оставени писмени указания от какви грижи и лекарства всекидневно има нужда той.

"Много трудно ми е да осигуря всичко необходимо, от което има нужда моя син като рехабилитация - плуване, езда и много различен тип грижи, затова ще го оставя на премиера да му осигури това. Няма такива центрове в България, не мога да си позволя финансово да покрия всички тези нужди", обяви пред медиите бащата на момчето Емил Мавродиев.

Още по темата

Той посочи, че няма и професионалисти, които да работят с децата с увреждания. По думите му всичко необходимо има в чужбина, но за него трябва да се плащат хиляди евро.

Синът му - Петър Мавродиев, също посочи, че подкрепя инициативата, защото по думите му само така могат да бъдат чути исканията на хората с увреждания и обществото да разбере, че това са хора, които имат и личностен, и професионален потенциал и искат да го реализират в България.

Мавродиев е навършил пълнолетие, приет е да следва специална педагогика.

Родителите на деца с увреждания призовава премиера Бойко Борисов да слезе при тях на протеста тази вечер пред МС. Това каза Вера Иванова, която е една от протестиращите майки.

Тя посочи, че до този момент нямат официална покана за среща от страна на министър-председателя, но така или иначе днес те ще имат инициатива в защита на децата си и той би могъл да дойде при тях.

Този следобед е националното шествие с надслов "Системата ни убива".

Той ще започне в 17:00 ч. пред сградата на Народното събрание, след което ще се премести под прозорците на Министерския съвет.

Мярката е в знак на несъгласие срещу поправките в Закона за личната помощ.

По-рано този месец майките на деца с увреждания отказаха да участват в работната група заедно със социалния министър Бисер Петков, тъй като получиха проект на закон, в който не са включени техните предложения.

Протестиращите настояват държавата да приложи справедлив, диференциран подход към нуждите на самите деца и потребностите на техните семейства.

В края на месец юни омбудсманът Мая Манолова и протестиращите майки внесоха в парламента законопроект за личната помощ, който изработиха съвместно. С него се предвижда 77 000 души да получат лична помощ.

"Няма да се откажем от настояването да бъде приет Законът за личната помощ и да се изпълни конвенцията на ООН. Шест години ни бяха напълно достатъчни да чакаме", посочиха пред Bulgaria ON AIR демонстрантите.

Малко по-късно днес предстои обсъждане на двата варианта на Закон за личната помощ и на хората с увреждания, на който са поканени всички заинтересовани организации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


294
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според мен трябва да спрат парите за увелиение заплати на учителите, защото 1500лв е твърде много за един учител и да ги дадат на децата с умствена изостаналост
184
8
 
7
 
! Отговори
До 178 преди 5 години
Искам равнопоставеност.А не да се противопоставят болни на здрави деца.Едно здраво дете има не по-малко разходи от инвалид.Как може в държави като Германия да се дава помощ от 200 евро за дете,а тук получаваш среден пръст.За едни все има,за други не.
183
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ужас, простия *** вместо да се радва, че детето му е здраво и може да върви, завижда на болното, щото получавало цели 11 лева помощи.
182
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пари да се дават само за умни деца-таланти! За слабоумните нито стотинка - те ни дърпат назад! В англия на умните им дават хиляди паундове стипендии, а тук ги карат да емигрират и дават парите на слабоумните. Все едно да наливаш вода в река
181
1
 
12
 
! Отговори
До № 185 преди 5 години
Тоалетната хартия и тя се закупува с държавни пари. Ако спрат безплатната тоалетна хартия за депутати, министерства, агенции, комисии, държавни организации и учреждения и веднага ще се съберат 100 милиона лева, дори и повече.
180
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 176Абе драги, вие досега не сте ли живял в общество, не знаете ли как функционира? Който е здрав и прав- работи, който е инвалид и за него няма работа- получава помощи, за да може да преживява. Виждам, че това за вас е някаква новина, сигурно живеете у Факултето, там здравите и правите също така чакат някой да им снесе.
179
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 188Аха, ясно, който не може да върви- задължително е глупав.
178
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пречат на отличниците и не им дават нито стотинка.. те имат най-голяма нужда от пари, защото са УМНИ!
177
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Пари да се дават само за надарени деца, които да постигат големи открития и изобретения. Давайте пари за талантливите деца!" Абе момче, като ти чета писанията ми е ясно колко ти е акъла, така че на помощи не се и надявай.
176
6
 
13
 
! Отговори
Има решение преди 5 години
Ако сметнем само колко държавни пари се харчат за служебни автомобили, охрана от НСО, съветници на министри, зам. министри, депутати, ненужни и скъпи служебни командировки и ще видим че тия 100 милиона лева, които ги искат тези изстрадали майки са са едно голяма нищо.
175
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До *** наглецитеУжас и такива като вас се разхождат свободно между нормалните хора...
174
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
" то пък ве едно е много трудно да бутнеш някой лев под масата и да станеш инвалид."А ти да немислиш, че е много трудно да те блъсне кола и да станеш инвалид
173
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 176Що за малоумие? Откъде накъде здравите трябва да получават помощи, мързи ви да работите ли, какъв е проблема?
172
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 176Не получават, защото са здрави. Ако искаш- направи ги инвалиди и ще получават, виждам че ти е мерак.
171
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нарушават генетичният код на нацията.. децата им наследяват техните увреждения и така целият народ става увреден
170
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"А какво да кажат здравите деца, които не получават и една стотинка помощ от държавата"Ти на парите на тези нещастни майки с болни деца ли завиждаш. Детето ти е здраво и от това по хубаво няма. Мисли малко преди да пишеш.
169
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пари да се дават само за надарени деца, които да постигат големи открития и изобретения. Давайте пари за талантливите деца! На отличниците никой не дава пари.. а само те могат да направят България богата!
168
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А какво да кажат здравите деца, които не получават и една стотинка помощ от държавата.А след време те ще плащат данъци и осигуровки.
167
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 170Трябвало да му оставят да се грижи за едно физическо здраво момче на 16-18 год. възраст със средна или тежка умствена изостаналост. Което е гладно през цялото денонощие, беснее, вилнее, буйства и крещи, къса дрехите си, унищожава предмети и обзавеждане, плюе тайно лекарствата си и други работи, които не са за пред хора.На мен ако ми оставят такова ще ходят да си го търсят в лудницата!
166
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Марешки ще даде лекарства, финансовия ще даде пари, ще му назначат 3 асистентки с пари от държавните субсидии за партиите. Премиерът ще го закара на мач с колата, купена от държавните субсидии за партиите. Има пари, има коли, лекарства, храна, какъв е проблемът? Всичко е платено и даже остават милиони левове в банката. С тях даже може да се купят протестуиращи и да се организират контрапротести на всеки протест.

Спонсорирани публикации