"Ръцете горе" срещу шамарите! Толерантни ли сме към боя?

Кампания цели обръщане на нагласи във възпитанието на децата
135
"Ръцете горе" срещу шамарите! Толерантни ли сме към боя?
Снимка: flickr

Започва кампания "Ръцете горе" срещу телесното наказание над деца.

Фокусът е да се преобърнат обществените нагласи, че това е социално приемливо и да се информираме по-добре както за т.нар. "позитивно родителство", така и за това как да прекратим "педагогиката на шамарите", обяснява проф. Нели Петрова, председател на Института по социални дейности и практики, на когото е кампанията.

От института ще си партнират с други организации от чужбина.

"В нашето общество има тенденция към по-добро разбиране на родителството. Има доста млади родители, които се опитват да търсят други начини да възпитават децата си. Искаме да допринесем за този процес, да стане по-интензивен, като дадем повече информация на родителите, за да се повлияе и общественото мнение", каза тя пред БНР.

"Ако си дадат сметка, че шамарите не са безобидни, че отношението към децата всъщност гради тяхното отношение към себе си и после към другите, много хора ще се замислят и ще променят отношението към децата", допълни Петрова.

Кампанията е част от цялостната дейност на Института срещу насилието над деца. Според нея обществото е по-скоро толерантно към шамарите, към "лекото попляскване".

Има сериозна промяна към отношението към боя, посочи тя и добави, че все повече родители смятат, че децата не бива да се бият.

"За съжаление, не са достатъчно тези, които смятат, че е добре да обмисляме всяко отношение, всяка дума към детето. Ние много нагрубяваме децата. Добре е да има дисциплина, да има граници, но е важно как го правим. България е една от страните, забранили телесното наказание", посочи Петрова и добави, че има нужда от по-сериозна промяна, която по-ясно да каже какво е телесно наказание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На мама престолонаследника, ще го обгрижваме доживотно, да не се мъчи детето, да не вземе да се напъне и да си счупи нокътчето, няма да учи, няма да работи, да не вземе да се травмира нещо.
47
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ninaДоста си просто, спри се, че се излагаш много.
46
10
 
4
 
! Отговори
nina преди 5 години
#45Всъщност децата,които измъчват и убиват животни,а в последствие стават серийни убийци,са били точно подлагани на физически/сексуален тормоз като малки.Можеш да потърсиш на Гугъл .
45
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ninaИ какво значи бой? Дай дефиниция? Ако смяташ един шамар за бой, няма какво да го обсъждаме, ти си една повредена куха лейка, носеща се по течението, поредния промит мозък от разни шамани. Колето се завъртало? Ако това значи децата ми да възпитат, деца с морал и ценности, нека се върти колелото, а ти като отгледаш едно деградантче, дето си прави каквото иска и на 15 се друса до припадък, после да ми ревеш.
44
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ШибиРибиТи това го разправяй на твоите приятелки *** от бегемама, ако детето ти почне да взима наркотици или като някои деца да мъчи и да убива животни ще те видим тогава с правилата за добро и за зло, по добре го бий и наказвай овреме да не се стига дотам ако го обичаш като истинска майка.
43
5
 
8
 
! Отговори
Цецо преди 5 години
До nina 42Родителският шамар спестява много търпение и нерви... освен това показва много ясно на детето защо е шамаросано! С любов и търпение също става, но човек трябва да е мазохист...
42
7
 
5
 
! Отговори
nina преди 5 години
#40И като го биеш-детето по-малко буйно ли ще стане??Ти го биеш като наказание,после това дете като стане родител ще бие и така колелото на боя ще се върти..
41
12
 
8
 
! Отговори
nina преди 5 години
#26Баба ми е българка,отгледала 2 сина,без шамари.Никога не ги е удряла,имаха й уважението докато почина на близо 80 години. Свекърва ми е датчанка,отгледала е съпругът ми без нито един шамар, с любов и много търпение.Дъщеря ми е на 5 години,хиперактивно и палаво дете като майка си.Понякога й се карам,наказвам я да си стои в стаята,без детско филмче,без бонбони или сладолед.Боят,без значение 1 или 5 шамара показва безсилието на родителя да се справи с проблема и учи детето само на едно-че е ок силният да бие по-слабият.Точно това учат деца ви посредством шамарите,с които ги наказвате.
40
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ШибиРибиАбе ти мозъчна дейност имаш ли? Сериозно те питам? Захапали го този бой, все едно масово се вкарват деца в болници, със счупени носове, кости и т.н. след побои от родители? Става въпрос за възпитателен шамар, наказания, да му покажеш че така не може и не бива да прави, да го научиш да се държи като нормален човек, защото когато порасне никой няма да го търпи да се ли.гави и прави простотии! И не децата не знаят кое е добро и лошо, това е работата на родителите им, да ги научат.
39
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво трябва да правим, ако детето е буйно и не слуша, да го оставим такова невъзпитано, да не му се караме, да не го бием, абе каквото стане, дали ще завърши училище не е важно, важното е да угодим на *** Петрова.
38
2
 
8
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
До 19Там където правилата се спазват и децата знаят кое е лошо и кое не няма нужда от лабут. Има безброй методи да ти се вгорчи живота ако си вироглав.Боя е метод който те кара да се чувстваш като животно което иска да избяга от клетката, и рано или късно това се случва. Иначе шамар може колкото за ей така разнообразие
37
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То наркоманите най-често са или твърде разглезени и скучаещи, или твърде тормозени от родителите си деца.
36
1
 
9
 
! Отговори
До 31 преди 5 години
Я кажи теб как са те възпитавали? Да не е било в Шао Лин? Само при намек за агресия към нея, щяла да ме изпрати в кома за 5 секунди, каза розавата пеперудка проповядваща мир и любов. Гледай си котките и не се обаждай по теми от които нищо не разбираш.
35
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РусенецЪТи правиш ли разлика между шамар и ТОРМОЗ-явно не.Я ги питай Американците какво мислят за либералното възпитание-ПРОВАЛ.ТОТАЛЕН ПРОВАЛ.
34
3
 
8
 
! Отговори
Косю преди 5 години
До РусенецЪТова с провесването е прекалено. Обаче леко шамаросване от време на време е добре, за да хване правия път дет' се вика. Иначе ще стане я наркоман, я нещо друго.
33
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 25Виж сега ти явно си виждал деца само в парка.Не знам защо си мислиш,че плашиш някой.Когато сам не си успял да възпиташ някой най-добре е да си траеш.По начина по който пишеш си личи ,че си млад,малко образован и с кофти работа.
32
5
 
16
 
! Отговори
Astarot преди 5 години
Кой пак насажда отдавна провалени пробни модели на възпитание? Нали скандинавците наложиха абсолютна забрана на наказанията и възпитанието. Даже да седне да учи нямаш право да го накараш.Сега си скубят косите и не вярват, какво им се случва...Един шамар, ама навременен, може да спести куп беди. Това е моето мнение. А ***, дето си помилат децата от бой са за затвор.
31
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЕстетПърво ЕВРОПАТА се пише с главна буква.Научи български език и след това давай съвети за ЕВРОПАТА ***.
30
10
 
3
 
! Отговори
до 25 преди 5 години
Как да ви кажа, при намек дори за агресия срещу мен ще ви изпратя в кома за не повече от 5 секунди. Но все пак аз не съм ваше дете. Изобщо, не съм дете, което е безпомощно. Дали малкото ви мозъче би схванало?
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Тъжен до 9Е какво ми е на личността бе ти не си в час.

Спонсорирани публикации