Първи стълб, втори стълб... Какви пенсии ще вземем? Сметките!

Експертите Мика Зайкова и Георги Вулджев пред Bulgaria On AIR
Обновена: 16 авг 2018 16:43 | 16 авг 2018 16:15,
146

Нашата пенсионна система и пенсионна реформа е направена, за да получаваме мизерни пенсии, настоя пред Bulgaria ON AIR финансовият експерт Мика Зайкова.

Думите ѝ идват на фона на новината, че през 2021 г. ще започне изплащането на вторите пенсии у нас. Те обаче няма да променят съществено стандарта на хората.

Според изчисленията жена, която се е осигурявала на средна заплата, ще получи от втория пенсионен стълб малко над 43 лева.

Още по темата

"Не може да се очаква да получиш голяма втора пенсия, след като не си влагал много пари. Само 20 години е натрупването", посочи Мика Зайкова и добави, че законът ограничава доста в инвестирането допълнителните пенсионни фондове.

Ако натрупването е по-малко от 20% от минималната пенсия, възможността е да си го изтеглиш наведнъж, стана ясно още от думите на финансовия експерт.

Зайкова отбеляза още, че между 2000 и 2011 г. непрекъсното са намалявали осигурителните вноски и това допълнително е създало проблем с пенсиите.

"Идеята на тази реформа беше да се задължат частните фондове да поддържат минимум от резерви. Ако искаме да се подобри ситуацията във втория стълб, е необходима доста по-сериозна реформа", коментира икономистът Георги Вулджев.

Той предложи да се увеличат вноските във втория стълб за сметка на първия. Вулджев посочи още, че стажът при изчисляване на пенсиите се фиксира "малко на случаен принцип".

Дефицитът в първия осигурителен стълб продължава да расте поради демографската криза, настоя икономистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Nikakvi v tazi jalka teritoriq
107
0
 
21
 
! Отговори
ЕВОА преди 5 години
след дестина години трябва да се пенсионирам, на 68 най вероятно по промяна в условията.Ще харча за памперси,транспорт ,лекарства и още нещо повече от полвината заплата.ЩЕ ВЗЕМАМ ЧАКАНАТА ПЕНСИЯ 6-7 ГОДИНИ.После чертата,чудя се що не ви е.а ***..та.
106
0
 
16
 
! Отговори
ЕВО преди 5 години
СРЕЩУ 135 ПАУНДА В АНГЛИЯ НА МЕСЕЦ СЛЕД 28 ГОДИНИ -450 ПАУНДА ПЕНСИЯ.НЕЩО Е СБЪРКАНО ПРИ НАС ОТ САМОТО НАЧАЛО!
105
1
 
19
 
! Отговори
До 59 преди 5 години
Жив и здрав да си и да събереш 40 г. стаж за мъжете, а за жените "само" 37. Но ще получаваме ли толкова години и пенсия, пък била тя и 1000 лв.??? Защото след такъв дълъг стаж и мин.възраст 65 г. и за двата пола, човек вече за нищо не става.
104
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ТарикатДай Боже всеки така като тебе!
103
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За какви пенсии говорим???В бъдеще няма да ни има като нация....Младите ги няма за да ни изкарват пенсиите...Това е ...Я жте и пийте и си носете новите дрехи ...че утре няма да има и нас също ...Че кой ще доживее до пенсия???Може би отделни еденици хора ....така че не се затормозявайте за утре...
102
3
 
12
 
! Отговори
Тарикат преди 5 години
За 20 години яко, ама много яко бачкане не знам дали имам и месец официален трудов стаж. Но имам две търговски помещения. 600 евра ми е рентата. Не е кой знае какво, но мога да пенсионирам утре ако реша. На 40 години.
101
3
 
11
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Живейте сега и за мига. Харчете си парите сега. Някои ще доживеят до пенсия. Тогава и тавана да вземат все ще им е тая. Щото ще са пенсионери :) и пари няма да им трябват.
100
0
 
35
 
! Отговори
До 1 пенсионер преди 5 години
Първи стълб, втори стълб.....и накрая снимката виси на някой стълб, преди още да си взел пари от някакъв си стълб. /което е и крайната цел на управляващите/
99
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 103Що бе Пич?Моята пенсия е 910 лв,мисля че е нормална! Работя и получавам още 1 500 чисто,на които също плащам осигуровки!Пиша го последното,заради някои които твърдят,че бившите и въобще държавните служители били ***,необразовани и мързеливи!Аме нека тоя,като е обратното на това което твърди,да каже че получава подобни доходи-айде от мен да мине без сумата от пенсията!
98
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много от пишещите тук въобще не са наясно с основните принципи за съществуване и управление на държавата,а оттам и още по-малко са запознати с принципите на социално,здравно и пенсионно осигуряване.Ако искате да имате истинско самочувствие,да бъдете убедителни и точни в коментарите си,е изключително необходимо да бъдете информирани-тоест подходящо образован.За момента по-сигурно място за парите ми /ви/ от НОИ няма,няма и да има!Твърдя го изключително от личен опит!
97
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви пенсии ще вземем ... а ще вземем ли?
96
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Втора пенсия ще вземеме колкото платилите гражданска в "Олимпик" ще вземат обезщетения!95 Данчо Н. си го казва най-точно, въпреки цензурата на тoлepacтитe!
95
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лафа ура вура хваниме за .... Нали го знаете . Бачкай здраво по 12-15 часа и после като свърши обекта неплатена . Като си недоволен нови пуми ще дойдат .
94
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да се отнемат пенсиите на родителите на предателите дето работят на запад..Само така ще се оправи системата.. Който е възпитал предател и оди да работи в Лондон да храни черната раса да ражда по 5деца... Пари няма
93
1
 
20
 
! Отговори
да ви е ясно ! преди 5 години
Не само ,че няма да има пенсии ,ами и здравеопазването ще го направят на 80 процента платено в най -добрият случай ще има безплатен пакет за крайно бедни на другите и апартаментчетата ще прибират при заболяване --ей това е солидарен модел по български създаден от патриоти и др родолюбци на който децата са устроени в чужбина.
92
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Големи пенсии ще вземете братя българи само в сънищата си.
91
1
 
40
 
! Отговори
Данчо Н. преди 5 години
Хора пенсии няма да има! Разберете го,ако не сте съгласни излезте на въстание, с камъни и павета! Няма кой в държавата да работи,населението се стопи,а *** не работят,те само ползват...до време. Разберете го и не се надявайте на нищо! Банкрута на държавата се вижда с просто око...съвсем скоро!
90
1
 
13
 
! Отговори
ГБ преди 5 години
До БГТам е проблемът,че на някои се случи,за сметка на други.Та тези други ще ви държат сметка.Рано или късно,защото всичко на този свят се плаща.
89
1
 
29
 
! Отговори
да ви е ясно ! преди 5 години
При солидарен модел се иска пълна държава ,щом младежта изтича -- модела рухва ,а тук ще има и етническа криза ..