Първи стълб, втори стълб... Какви пенсии ще вземем? Сметките!

Експертите Мика Зайкова и Георги Вулджев пред Bulgaria On AIR
Обновена: 16 авг 2018 16:43 | 16 авг 2018 16:15,
146

Нашата пенсионна система и пенсионна реформа е направена, за да получаваме мизерни пенсии, настоя пред Bulgaria ON AIR финансовият експерт Мика Зайкова.

Думите ѝ идват на фона на новината, че през 2021 г. ще започне изплащането на вторите пенсии у нас. Те обаче няма да променят съществено стандарта на хората.

Според изчисленията жена, която се е осигурявала на средна заплата, ще получи от втория пенсионен стълб малко над 43 лева.

Още по темата

"Не може да се очаква да получиш голяма втора пенсия, след като не си влагал много пари. Само 20 години е натрупването", посочи Мика Зайкова и добави, че законът ограничава доста в инвестирането допълнителните пенсионни фондове.

Ако натрупването е по-малко от 20% от минималната пенсия, възможността е да си го изтеглиш наведнъж, стана ясно още от думите на финансовия експерт.

Зайкова отбеляза още, че между 2000 и 2011 г. непрекъсното са намалявали осигурителните вноски и това допълнително е създало проблем с пенсиите.

"Идеята на тази реформа беше да се задължат частните фондове да поддържат минимум от резерви. Ако искаме да се подобри ситуацията във втория стълб, е необходима доста по-сериозна реформа", коментира икономистът Георги Вулджев.

Той предложи да се увеличат вноските във втория стълб за сметка на първия. Вулджев посочи още, че стажът при изчисляване на пенсиите се фиксира "малко на случаен принцип".

Дефицитът в първия осигурителен стълб продължава да расте поради демографската криза, настоя икономистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
27
 
5
 
! Отговори
БГ преди 5 години
До оле Дянков ви беше най доброто,което ви се случи за 30г.но го пропиляхте.Същото направихте с Плевнелиев.Яжте си лай...(последствията),дори ги умножете с ***.
87
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГилотиновАз знам,че се осигуряват сами,ама и те и всички като тях се осигуряват на минималните прагове,а после се правят н а пролетариат!
86
1
 
20
 
! Отговори
да ви е ясно ! преди 5 години
Утре идват братята роми и сменят модела ,излиза един отгоре и вика ,че сме се прекарали пари няма модела е неточен и толкова---питам ви при това опразване на терена откъде след 10 г. ще доидат вноски на солидарен принцип и ви отговарям ще има следваща реформа и ще ви пенсионират на 70--75 години ,само за полицаи и военни ще има някой лев щото там е оръжието.
85
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Темата е за Частните пенсионни фондове,ние типично по български го обърнахме на говорилня и се караме един с друг!Истината е,че всички,които внасят в ЧПФ,стават безлихвени кредитори и спонсори на техните собственици! Още повече,че не притежавате реални пари а дялове на определана стойност,които след определена финансова комбинация,могат да поевтинеят с 50% само за един ден-справка Турция в момента!
84
7
 
7
 
! Отговори
БГ преди 5 години
До няма време...67 От къде да се вдигнат бе?Ти на държавата ли чакаш?Това умря преди 30г.-не ви ли стигат 30г. да се събудите?Направете си го сами-не чакайте държавата да ви храни когато остареете.Нито б България,нито на запад го има.Няма го дори в курв....Русия.
83
3
 
15
 
! Отговори
Гилотинов преди 5 години
До АнонименФризьорките сами се осигуряват.А нахалните държани чиновници не стига,че не работят,но и държавата ги осигурява-демек,работещите.Дано се осъществи мечтата на Радев за яка метла за излишната администрация.
82
2
 
7
 
! Отговори
оле преди 5 години
То и здравни осегуровки се правят,но идва някой си Дянков и ги пренасочва.Не на своя глава,естествено...
81
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наскоро една фризьорка се оплакваше,че пенсията и била ниска и сега трябвало пак да работи!Викам и аз: Ама бульо,кога прибираш парите от клиентите без касова бележка и данъци плащаш все едно работиш на загуба,що не рева ***? Кога ти дойдат по десетина абитурентки и иги скубеш по стотачка за прическа,що не ревеш? Мри ся,ако щеш твойта мама!
80
4
 
8
 
! Отговори
RE: 79 преди 5 години
От Ели:"Комунизмът под. ***".Съжалявам, но тази *** са майките и бащите ни.Не казвам, че след 89 г., Външнотър. дружества не крадоха пари, сега от Лондон и Мелбърн ги перат в БГ.Лицензът от Т. Вълчев на банките, и фалитът, съд ЙОК?!.Режисирана история,както в Ук-на, предумишлен фалитЩе Ви бъде ли приятно да чуете, че преходът в БГ създаде "***".Имаме късмет с пътищата, защото НАТО иска добра инфраструктура в БГ.Но изграденото майките и бащите ни, след 89 г. не могат да го боядиса
79
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И дайте на всеки по 200лв и пък останалите си ги вземете за черни дни господа
78
7
 
12
 
! Отговори
до 74 преди 5 години
Масово у нас се укриват осигуровки. 90% от паричният поток, който потъва, е от обикновените "честни" хора. Както казвате- монтьори не отчитащи се на НАП, дребни тарикати, работещи по строежи без договор и подобни, работещи по документи за 510лв. но взимащи повече. Милионерите, уважаеми, си плащат данъците в общия случай. Че има такива, които укриват доста- има. Но това е много, много малък процент от паричния поток. Всеки може да се доусигурява, както иска. За негова сметка си е.
77
5
 
2
 
! Отговори
До Ели преди 5 години
Е какво да направя?Това е положението.Не съм казал,че 1000 лв ще са много.Все пак живеем в България.
76
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунизма потдържаше много *** ! Сега е време пазарен подбор ! Най големите *** и мошеници ще процъфтяват .
75
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен До Ели преди 5 години
Ако сърцето ви се освободи може да оставите нещо за връзка ,правилно мислите.
74
0
 
14
 
! Отговори
До 59 преди 5 години
От ЕлиОстават Ви 15 г. пенсия и със втори, или трети стълб около хиляда лв. пенсия.Само че, само през изминалата година парното се вдигна с 34%, ток, вода, бензин, автокаско, данък смет и сграда, храни, сини и зелени зони.Не искам да ви обидя, но с хиляда лв. при 300 - 400 лв до 2030 г., ще сте в минус.Тогава кофичка кисело мляко няма да е един лв.На Запад частните фондове и касите инвестират парите, за ралика от БГ.Нищо сигурно няма в БГ.Милионерите от прехода инвестират извън БГ!
73
0
 
3
 
! Отговори
До 66 преди 5 години
Не знам какво четеш, но много правилно мислиш!Дано има повече такива интелигентни хора като теб!
72
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Mлад човек токущо излизащ от гиманзия или университет не му предлагат 1500 2000 лв а 500 600 как да стане или пенсионери с 200 пенсия... едно домакинство няколко човека оцеляват с една 200 левова пенсия....
71
1
 
8
 
! Отговори
RE: Ели преди 5 години
До 72,Благодаря Ви, имам стойностен Човек до себе си!До: 73Това Ви е грешката, не може милионери да плащат плосък данък, прецедент лява партия БСП да въведе плосък данък.В този смисъл губещият, е обикновеният човек.Да ме извинявате, но заплата под 2000 лв е мизерия.Ами сивата икономика - туризъм, монтьори, посевместната корупция.Нямам нищо против да плащам 200 в НЗОК, но да не доплащам, това е измамната д-ва БГ, БГ на мутрите и далавераджиите.Ако сте млади хора бягайте от България!
70
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Основен проблем на държавата е, че българинът обича да крие парички под масата. Работи за 1500лв.. Но се хвали как го осигурявали на минимална и метнал лошата държава. Нищо, че то си е за него самият, че е спестил едни 100лв. месечно и няма да вземе никаква пенсия. Случвало ми се е да ми се оплакват хора, които цял живот една стотинка осигуровки не са внесли, че взимали минимална пенсия... Извинявам се. А аз балъкът плащам по 1000лв. удръжки месечно... Защото съм честен и в западна фирма.
69
1
 
1
 
! Отговори
До Ели преди 5 години
Да се запознаем ако си нямаш гадже остави кординати