BG "Олимпик" не внасял вноски в гаранционния фонд на Кипър!?

В кипърския фонд били внасяни вноски само от коли с кипърски номера
Обновена: 24 авг 2018 16:34 | 24 авг 2018 16:30,
77
BG "Олимпик" не внасял вноски в гаранционния фонд на Кипър!?
Снимка: архив Булфото

Българският клон на кипърската застрахователна компания "Олимпик" не е правил вноски върху застрахователните полици в България в гаранционния фонд в Кипър, заяви пред БНР Акис Папахристодулу, генерален мениджър на Кипърския фонд за автомобилно застраховане.

Той увери, че кипърският гаранционен фонд ще изпълни всички свои задължения след прекратяването на дейността на "Олимпик" и сключените от нея застрахователни договори.

Още по темата

"Тези негови задължения произтичат от кипърските закони и международните споразумения, по които той е страна. Фондът има подписани двустранни споразумения с гаранционните фондове на много европейски страни, включително и България", посочи неговият генерален менидижър Акис Папахристодулу.

"Фондът има задължение само да компенсира потърпевшите при пътни злополуки, но няма задължения относно възстановяването на суми по прекратените застрахователни полици", уточни той.

Кипърският гаранционен фонд се финансира с 5% такса върху застрахователните премии за автомобилна застраховка и негови членове са всички застрахователни компании, които попадат в обхвата на разпоредбите на Закона за застрахователния бизнес и които сключват сделки за застраховане на моторни превозни средства в Кипър.

"Ние получаваме вноски само от автомобили, застраховани в Кипър, автомобили с кипърски номера. Аз вярвам, че българският Гаранционен фонд трябва да е събирал вноски от българските автомобили, от застрахователните компании в България, но питайте тях, защото всяка страна си има различни правила", подчерта генералният мениджър на фонда.

На въпрос дали българският клон на "Олимпик", като част от регистрираната в Кипър компания, е привеждал вноски за сключените от него застраховки в кипърския гаранционен фонд, Папахристодулу отговори: "Аз ви казвам - българският клон не е плащал вноски в кипърския гаранционен фонд. Това е ясно".

По последни данни от КАТ над 80 000 коли не са подновили полиците си след фалита на "Олимпик".

От 22 август пък МВР прекрати гратисния период за налагане на глоби на онези, които нямат валидна сключена "Гражданска отговорност".

Министерството даде петдневен толеранс на водачите с прекратената застраховка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
22
 
! Отговори
При герб преди 5 години
държавата има само прибираща функция, просто защото те нищо друго не могат
23
1
 
27
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 15Откъде потребителите ще знаят финансовото състояние на която и да е компания.Това е работа на държавата и по точно на КФН.Те са тези които трябва да гарантират спокойствие на потребителя.Те харчат пари отбюджетаТрябваше някой от тази комисия да търка нара защото според мен някой умишлено е крил инфо за състоянието на Олимпик
22
2
 
8
 
! Отговори
червен пръч преди 5 години
Нинова, не се обаждай, ще кажат, че завиждаш и ще станеш пак гръмоотвод!
21
1
 
42
 
! Отговори
стига бе преди 5 години
До ssfДържавата ни задължава да сключваме ГО. Държавата допуска до застрахователният пазар застрахователи, като ги лицензира. Държавата следи за изрядността им чрез КФН. И сега викаш, че Държавата не е виновна?!Браво, много логично питане от твоя страна!
20
16
 
5
 
! Отговори
застр. преди 5 години
Българина винаги е "евтин на брашното и скъп на триците"-затова се прецаква винаги и понеже хитреците го знаят това-винаги успяват да го излъжат.Подобна беше схемата с КТБ по времето на Орешарски.Само дето там изгоряха 4 млрд., тука иде реч за някви 9 млн.....Не е работа на държавата да плаща полиците на прецаканите камилчета, важно е че имат пари по Гаранционния фонд да покриват щети!В края на краищата държавата не трябва да поема рисковите действия на всеки контрагент-виновни са застрахованите
19
1
 
5
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 69Както се очертава Фонда няма да покрие нищо защото полиците на О.са невалидни.Всеки ще си направи нова застраховка защото закона го изисква.Тогава ако има щети при ПТП те ще се изплащат от новия застрахователДа върнат парите на хората от ГФ за да си направят с тях новите застраховки
18
2
 
19
 
! Отговори
Българина преди 5 години
Сега ще излезе че и бг фонда е празен, издухан или заложен и не може да се ползва. Знаем как герб изпразниха здравната каса и дори след решение на съда не върнаха парите. Сега ще е нещо подобно, но фонда е празен... Видими резултати
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, виновен е българският клон на пирамидата от Кипър. Той трябвало да внася в българския фонд. КАФЕНЕ казаха, че трябвало да внася в кипърския.
16
8
 
4
 
! Отговори
гъмза 1 дамажан преди 5 години
Бе, наивници! Така ли не разбрахте вече, че се нагнетява трагизъм, за да се появи Спасителят, да извади голямото портмоне и могъщо да прояви поредното благодеяние - чудо! Минус - бас! Не искам да ви обирам много!
15
27
 
6
 
! Отговори
ssf преди 5 години
Какво ви е виновна държавата, че сте си дали парите на някви мошеници за които се знае от 2014 година, че са несигурни и в много държави им е спряна дейността???
14
2
 
27
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Естествено че в Кипър не са внасяли пари.Те оперират на нашия пазар и плащат тук.Още в началото писах че българския ГФ трябва да поеме задълженията на Ол.на бг пазара.Защо Боко не иска да спазва закона.Струва ми се че от ГФ се задава голяма с.мрад.
13
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боко сигурно и днес е в Созопол, да запушва пробойни. С чепове ли, с чипове ли и той не знае.
12
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Олимпик имат 2 млн внесени в българския фонд, Горанов искаше да ги върне, но сега май ще ги задържиме.
11
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колективен иск срещу държавата.......Веднага!
10
0
 
10
 
! Отговори
69 преди 5 години
Много ясно, че българският фонд ще покрие неизплатените щети по ПТП-та на бългаска територия. Друг въпрос е, че е много по-лесно потърпевшия или застрахователят му да си заведе дело срещу собственика или виновния водач, отколкото да чака на Фонда. Ще завалят честитки. Макар че при положение, че оригиналните протоколи за ПТП са дадени при завеждането на щетата в Олимпик и е съмнително дали ще бъдат върнати, а без тях претенциите нямат основание.
9
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПОРЕДНОТО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ НА ДЪРЖАВАТА УПРАВЛЯВАЩИТЕ!!! СЪДЕТЕ ОТГОВОРНИТЕ ЛИЦА!
8
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оформя се шокиращата картина на гербавото безхаберие и аматьорщина. Страх ме е да си помисля в какво състояние са всички сектори на държавата след 9 годишното им висене на врата на държавата. КТБ вече всички знаят, че нарастна тройно по времето на "Борисов 1" и докато не се пукна балона нямаше грам действие.
7
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АЗ ГО РАЗБРАХ ТАКА НАПИСАНОТО!ТЕЯ ДЕТО СА ИЗГОРЕЛИ ЩЕ ТРЯБВА ДА СКЛЮЧАТ НОВА И НИЩО НЯМА ДА ПОЛУЧАТ :D
6
0
 
27
 
! Отговори
zeus преди 5 години
До ЦецоЯсно е, че фонда покрива само щети и не връща пари по застраховките. Проблема обаче е в това, че карат хората да си правят нови застраховки, а реално щетите по полици на Олимпик трябва да се поемат от фонда.
5
2
 
32
 
! Отговори
До 4 преди 5 години
Какви щети ще покрие след като има 2000 бр неплатени искове????? До тук! Типична бг пирамида, каквито вече имаше какви ли не и сега пак, но със съдействието и знанието на герб... Това го знае всяко дете.

Спонсорирани публикации