Симеон връща "Врана", но има да взима... над 1 млн. лева

Присъдената сума е за извършените ремонти и реставрация
Обновена: 24 авг 2018 13:43 | 24 авг 2018 07:00, Елка Василева
114
Симеон връща "Врана", но има да взима... над 1 млн. лева
Снимка: архив, Reuters

Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок трябва да върнат двореца "Врана", парка край него и целия комплекс от сгради на държавата, но след като получат 1 323 495 лв. за ремонтите и реставрацията им.

Това реши съдия Петя Алексиева от СГС. Становището ѝ бе очаквано, но то все още не е окончателно и може да бъде обжалвано, пише "24 часа".

Освен срещу бившия премиер и сестра му делото се водеше и срещу петимата им братовчеди, деца на леля им княгиня Надежда. Те обаче не са осъдени, тъй като в началото на делото през 2011 г. признаха за собственик държавата.

Комплексът "Врана" се намира в покрайнините на София.

Още по темата

Реституиран е през 2001 г. със заповед на тогавашния столичен кмет Стефан Софиянски. Тогава царските наследници даряват на Столичната община парка, като си запазват собствеността върху двореца и прилежащия му терен от 21 дка. През 2013 г. Столичната община отворя парка за посетители в събота и неделя.

Дворцовият комплекс се състои от централна сграда от 2013 кв. м, над 20 постройки, оранжерии, караулка, горска къща и др. Площта на парка е 992 дка.

Освен за собствеността държавата претендира и за над 6,9 млн. лв. обезщетение за 10-годишно неправомерно ползване на имота заедно с лихвите, които надхвърлят 1,5 млн. лв.

Съдът обаче отхвърля тези искове като недоказани.

Аргументът - имотът е паметник на културата, не може да се отдава под наем и затова действителният собственик не може да претендира пропуснати ползи.

Това е 5-ото от 6 дела за имотите на Симеон Сакскобургготски, което държавата печели. Както и по другите "царски" дела, съдия Алексиева приема, че "Врана" не е бил лична собственост на монарсите, а на Интендантството на цивилната листа на царя, която е била държавна институция. Това означава, че имотите не са били лична собственост на царете, а на държавата.

Спорът по това дело, което на първа инстанция приключи за 7 г., се състоеше в това дали Интендантството е държавна институция. Според защитници на Симеон то е органът, чрез който царското семейство е участвало в гражданския оборот.

"Заради неприкосновеността на личността на монарха той няма как наравно с другите хора да сключва договори. И английската кралица не участва лично в гражданския оборот, а го прави чрез Интендантството", обясняват юристи.

По време на делото защитниците на бившия премиер и сестра му обявиха, че подобренията в стария дворец във Врана ( ловната хижа) и новата сграда са за общо 1 445 000 лв. Вещо лице обаче ги изчислява на 1 323 495 лв.

Съдът се съгласява със заключенията на други експертизи, че мазилките и характерните детайли по фасадите на стария дворец са реставрирани. За новия дворец, който е построен между 1909 и 1912 г., съдът също отчита подобренията.

Освен делото "Врана" в полза на държавата са решени и споровете за дворците "Ситняково", "Саръгьол", "Царска Бистрица" и стопанството "Врана", което се простира на 1414 дка на около километър от двореца и парка. Решенията за "Ситняково" и "Саръгьол" са и окончателни. И по тези дела ключова роля за успеха на държавата изиграва документите за Интендантството към цивилната листа на Негово Величество царя.

Засега делото за 16 500 дка рилски гори все още не е приключило на първа инстанция в Софийския окръжен съд.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Врана"-реституиран е през 2001 г. със заповед на тогавашния столичен кмет Стефан Софиянски-още един (усмихнат)крадец от криминалния преход.
60
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БСП го доведе Мадридския крадец в България,та и партия му направиха НДСВ и заедно с ДПС създадоха "управлението"-ограбването на Триглавата ламя,както ги наричаше народа-БСП+НДСВ+ДПС.Помним тези времена и няма да ги забравим.
59
1
 
7
 
! Отговори
истината преди 5 години
Като наследник на нацистки военопрестъпници Симеон Сакскобурготски е бил преоритет за вербуване от МОСАД и ЦРУЕдва ли е от КГБЦарчето сменило германския фашизъм с евреиския фашизъм и му личи
58
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ти па си много убав
57
0
 
19
 
! Отговори
Gost преди 5 години
Интересно какви реставрации са правили при условие, че столична община стопанисва имота. Коя година е правил тези ремонти? Може би докато е бил на власт и е ползвал парите на данъкоплатеца за лични цели!
56
8
 
3
 
! Отговори
GG преди 5 години
Гласоподаватели на БСП са тотални ***, няма такива твърди глави. Не могат да гледат реално на нещата или поне не искат... няма такъв гърч жалки хора
55
2
 
16
 
! Отговори
Саки преди 5 години
Единия му син се уби, другия от красив мъж, заприлича на на изсъхнал чироз, дъщеря му е без нос, зет му и той съсухрено дърво, внука му с ориенталско име, а сестра му е типична мумия. Ужасно семейство.
54
5
 
4
 
! Отговори
Привет от България преди 5 години
Тези пари ги усвояват фирмите на партията - начело с известните олигарси, които от своя страна пълнят джоба на партийният вожд, който май на скоро си купи остров в Гърция. Как е в Мюмюнхен?
53
9
 
9
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До Анонименда ти кажа честно най-скъпо му излиза на българина ЕС към момента. Направиха ни трета глуха........................Напротив ! От ЕС дори печелите , плащате членски внос 300 млн. български лв. ,тоест 150 млн. евро , а всяка година получавате над 5 МИЛИАРДА ЕВРО безвъзмездно под формата на субсидии ,помощи , фондове и пр. ! Такива рубладжийски оценки като твоите дават много ясна картина защо все още сте в трета глуха ! ЕС дава ,но в кошара не вкарва !
52
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е рая за крадците и ада за честните хора. Царят с цялата си челяд, трябва да се поклони до земи на българската държава. Благосъстоянието им се увеличи многократно щом кракът им стъпи на българска земя.
51
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от Германияда ти кажа честно най-скъпо му излиза на българина ЕС към момента. Направиха ни трета глуха.
50
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата да направи една национализация по комунистически маниер,след което,който иска от другарите да тегли заем и да става олигарх за една вечер ако може, но не с червени куфарчета,търгове под масата,лоши кредити и с хиперинфлация както се случи след "нежната революция".
49
2
 
4
 
! Отговори
radostin преди 5 години
NIKAKVECAT SOFIANSKI GRABESHE SAM I RAZDAVASHE SAM___KOMU KRAK, KOMU_KOZA! TOZI KOGA STE VARNE ZAGRABENOTO ? POSLE SIMETO RAZDAVASHE VOENNI ZVANIA PAK SRESTU IMOTI! T.E.___TI NA MENE--AZ_NA TEBE !....
48
4
 
13
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Царските имоти ли излизат по-скъпо на българина или ограбеното от комунистите ?!Защо не изчислите колко струват царските имоти и колко струват заводите ,хотелите , цели търговски вериги и туристически комплекси ,които след 1989 г. комунистите си присвоиха като ги обявиха за губещи и после скалъпиха търгове и ги купиха на безценица от държавата ! Кой ще държи сметка на новите " собственици " на тези хотели ,заводи , туристически комплекси , молове ,търговски центрове и др. ?!
47
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И да помните, че крадлив "Дедо", и обединени олигарси - политици докараха на връвчица Буда - Винету на власт.
46
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хехе Според защитниците на Симеон, Интендантството е вид офшорка, за да не плащат данъци....
45
1
 
10
 
! Отговори
данъкоплачещ преди 5 години
Разплаках се, като разбрах,че некорумпираният бългаски съд оставил т.нар."цар"без покрив и той вече няма къде да спи.Де да не беше изсякъл Чамкория до подраст,сега щяхме да свормираме шумкарско движение, за да му върнем башнинията.
44
2
 
4
 
! Отговори
Ssss преди 5 години
Симеончо, да си прибираш дъщерята,че като отвори таз пас уж да пее... ужасът е голям, а срама още повече.Аз не искам той "да ни оправи за х дни", виж дъщеря му може да се пробва. Варна германка, а и с таз уста... Е, кофти ще е щото германските не се бръснат. Как бутат първолаци... То затова имат и големи дири'ници.
43
1
 
6
 
! Отговори
дело на БКП преди 5 години
Само те го внедриха сред народа да ни лъже и краде безнаказано под егидата на БКП!Сталин и Димитров пак си свършиха работата.................
42
1
 
7
 
! Отговори
бай Иван преди 5 години
Ми кога другарката Корнелия ще върне на държавата милионите от "Импекса"??????? И не само тя.Ако разбутаме яхтаджиите,банкерите,застрахователите,корабоайдуците и др.и др.знайни и незнайни върли зачервени мафиоти,ще забравят за Враня и царя.