Фаталният автобус – с превишена скорост и без преминат преглед

Шофьорът имал няколко провинения за над 40 годишен стаж
Обновена: 26 авг 2018 16:43 | 26 авг 2018 16:20, Красимир Ангелов
434
Фаталният автобус – с превишена скорост и без преминат преглед
Снимка: БТА

Автобусът, който катастрофира край Своге и отне живота на общо 16 души, е бил без редовен технически преглед, обяви главният прокурор Сотир Цацаров на извънреден брифинг след проведената среща в Министерския съвет на институциите във връзка с трагичната катастрофа край Своге.

Още по темата
Обвинител №1 уточни, че превозното средство е с 37 места и е в експлоатация от 2001 година. За последно той е преминал през технически преглед на 5 февруари тази година, когато всичко е било наред, но с оглед действащата нормативна уредба автобусът подлежи на преглед на всеки шест месеца.

"Следователно трябва да е преминал технически преглед на 5 август 2018 г. Но такъв няма. Към момента на произшествието автобусът е бил без редовен технически преглед", отчете главният прокурор.

Той добави още, че автобусът се е движил с превишена скорост в момента на катастрофата. Според тахографната шайба той е пътувал със скорост от 53 км/ч. при ограничение от 40 км/ч., посочи Цацаров. Така той опроверга първоначалната информация, според която шофьорът е карал с малко над 40 км/ч.

Същевременно стана ясно, че шофьорът на автобуса-ковчег е имал 2 акта и 7 фиша за дългия си опит като водач -  за превишена скорост, за неносене на шофьорска книжка, шофиране без колан и неправилно паркиране.

Шофьорът обаче няма санкции, свързани с употреба на алкохол. При проверка след инцидента е установено, че той не е употребил нито алкохол, нито наркотици. Водачът има дълъг стаж зад волана, като има книжка категория C още от 1977 година, а от 1991 г. има всички възможни други категории.

Цацаров отчете, че действията на фирмата-превозвач са едно от трите основни неща, които прокуратурата ще разследва. Другите две са действията на самия шофьор Григор Григоров, като се очаква до края на деня разследващите органи да решат дали и какво обвинение да му повдигнат.

Третият основен момент от разследването ще бъде състоянието на пътната настилка, уточни главният прокурор.

"Ще се разгледат цялата процедура по приемането и паспортизация на пътя след изпълнението му като такъв с отлично качество и всички последващи действия, свързани със сигнали, действия на АПИ и конкретния изпълнител. Въпросното ограничение от 40 км/час на пътния участък, което не е спазено от
шофьора, е поставено в резултат на лошото качество на пътя и след предписанията на АПИ за нов ремонт. В тази насока също ще бъде изискана цялата документация", каза главният прокурор.

Транспортният министър Ивайло Московски посочи, че фирмата Мобилус 5 ООД, чиято собственост е фаталният автобус, притежава валиден лиценз за извършване на превоз на пътници. Тя е регистрирана в Божурище, като последно на 5 април тази година тя е проверена и експертите на министерството не са открити нарушения.

Фирмата притежава общо 6 автобуса, а фаталният автобус е произведен през 2001 година.

"По задължение и по наредба тези фирми за случаен превоз трябва да дават информация за маршрута и пътуванията си. Такъв при нас от тази фирма няма, включително и за конкретното пътуване", каза Московски. Той потвърди, че до 5 август рейсът е трябвало да премине нов технически преглед, но такъв не е направен в съответния срок.

"Искам да изразя своите съболезнования на роднините и близките на загиналите. Надявам се пострадалите да се възстановят бързо. Благодаря на всички медицински екипи, които работеха денонощно и дадоха всичко от себе си", заяви след срещата министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той отново даде информация за ранените.

Шест души са в Пирогов, 4 от тях са в тежко състояние, а 2 жени са в изключително тежко състояние. В Света Анна са 6 души - 5 жени и един мъж, като най-тежко е състоянието на жена на 62 години. Тя е интубирана и е в критично състояние след операцията. Във ВМА има двама души, които са в стабилно състояние, но 30-годишния мъж е в по-тежко състояние с черепно-мозъчни наранявания. В Царица Йоана има настанен един човек - на 59 години, като няма опасност за живота.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


434
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
222
1
 
4
 
! Отговори
Mnenie преди 5 години
Tzatzarov - tova naistina e velik prokurorski analiz. Dai da proverim tvoeto dosie i dosietata na vsichki deputati za PTP-ta i sustaveni aktove??
221
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като се сетя, че майсторът асфалтьор, ремонтирал този път се заканва и да ремонтира мостовете на Хемус догодина...
220
1
 
1
 
! Отговори
bez ime преди 5 години
Kade sa instituciite.SAbujdat se sled tragedii
219
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не, че нещо, ама девет акта за 40 години нищо не са. Ти сещай се колко изминати километри има този човек.
218
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Думи има за пътната настилка и то бая. Пет пъти са карали "Трейс" да ремонтират, ама напразно.Иначе явно нещата клонят към комбинация лошо рехабилитиран път + леко превишена скорост. А ако автобусът не е имал и технически преглед...
217
15
 
2
 
! Отговори
Българска работа преди 5 години
Превишена скорост Автобус без преглед Шофьор с девет акта После държавата им била крива
216
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Забележете -нито една дума за състоянието на пътната настилка. Ама нито 1. Сега ще обвинят за всичко шофьора, който за удобство е и собственик на фирмата, така че изобщо всичко е идеално. И никоя институция не е виновна. Както винаги. Мир на душите на загиналите и на почернените семейства. Но тази държава вече дори не прилича на държава. Това е един ад, от който единственото спасение е бягството.
215
1
 
11
 
! Отговори
има дупки преди 5 години
НА GOOGLE STREET VIEW СЕ ВИЖДА ЧЕ ИМА ДУПКИ И АСВАЛТА Е МНОГО ЗЛЕ.
214
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
KAT не са го спрели, защото е без преглед и без застраховка. И те са престъпници както и фирмаджията с автобуса. Пътят не е затворен и от Борисов след като е имало сигнали за некачествения път.Пореден случай на корупция струва живота на 16 човека и 20 инвалиди.
213
1
 
5
 
! Отговори
ТОВА Е МЯСТОТО преди 5 години
42.952566, 23.372263
212
0
 
6
 
! Отговори
40км/ч преди 5 години
Ограничение от 40км/ч на ПРАВ ПЪТ С ЛЕК ЗАВОЙ.ВИЖТЕ ПЪТЯ НА ГУГЪЛ МАПСкоординати: 42.952566, 23.372263
211
5
 
18
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 5 години
Ако имаш ограничение 40км/ч на чисто нов път на 2 години, значи има нещо доста гнило при направата на този път, ДА ИЛИ НЕ?
210
3
 
12
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Безочие. КОЛКО ВИ ПЛАЩА ТРЕЙС?
209
2
 
17
 
! Отговори
Вече измиха ръцете с преди 5 години
Провериха ли го тоя асфалт, нали това щяха да правят? Защото това така написано изцяло хвърля вината върху шофьора. Според мен колкото и опитен шофьор да си, ако в действителност настилката е мокра и некачествена, трагедия винаги може да се случи. Вина трябва да се потърси на тези които са правили пътя, щом и преди са ставали инциденти. Но като гледам те вече са си измисли ръцете с шофьора.
208
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цаца, имай малко уважение към покойните, да не искаш да кажеш, че ако автобусът беше минал преглед преди 3 седмици, нямаше да падне, или че ти никога не си превишавал с 10 km/h абсурдни ограничения или че ако водач с 40 години стаж зад волана с професионална категория хванат един път за неправилно паркиране е джигит на пътя?
207
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вижда се крайчецът и на Трейс вече . Край на ремонтите на ремонтите, край на краденето,край на наемането на най-долните мързеливи манхусти, които дори не могат да прочетат изискванията на заданията, които получават. Приините са комплексни,но не е като да не може да се отстранят с малко повече внкмание и расизъм.
206
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Професор Тюхчефнищо кофти няма, застрахователя си плаща, после ако прецени има правото на регресен иск към фирмата, за самите потърпевши това е без особенно значение
205
1
 
8
 
! Отговори
УМЕН ПОЛИТИК преди 5 години
ВМЕСТО ДА ПРАВИМ РЕМОНТИ, МОЖЕ ДА НАМАЛИМ ОГРАНИЧЕНАТА МАКСИМАЛНА СКОРОСТ :)ХИ-ХИ
204
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво значи НЕ преминал годишен технически преглед, при все че знаем как се минава той? Имал нарушения за неносене на книжка и неправилно паркиране.... това не убива хора, все още.... Оправете пунктовете за ГТП, затегнете процедурите и премахнете понятието "наши" и "ваши", и едва тогава понятието ГТП ще има наистина тежест. До тогава само ще си търсим оправдания с тази норматривна уредба!!!
203
1
 
10
 
! Отговори
ФИРМА TRACE преди 5 години
Тук виновни са шофьорите. Има си ограничение 40км/ч. ХАХА ПАРИТЕ ЗА ПРОЕКТА ЗАМИНАХА ЗА РОЛСРОЙСИ, АМА НИЕ ПО ТИЯ ПЪТИЩА НЕ ГИ КАРАМЕ. ПРИЯТЕН ДЕН ПЛЕБЕИ! ПАЛЦИ ГОРЕ!