Румъния лови български работници! Плащат добре – 1500 лева

Предпочитат се мъже, които поне малко да знаят румънски
28 авг 2018 20:30, Елка Василева
196
Румъния лови български работници! Плащат добре – 1500 лева
Снимка: архив, Булфото

Северната ни съседка Румъния става привлекателна за търсещите работа.

Страната отвъд Дунав агресивно привлича българи в химическата промишленост и строителството, тъй като средната заплата там е между 1300 и 1500 лева.

Търсят се мъже, които да знаят румънски и да живеят в Северозападна България.

Вече над 240 души от Видинско и Русенско всеки ден преминават река Дунав.

Минималната заплата в Румъния е 1900 леи, което е над 800 лв., докато у нас тя е 510 лв.

Данните са от проучване на заетостта в 8 български области и 7 румънски погранични региона. То е осъществено в рамките на европейския проект BG RO Mobility, пише "24 часа".

Русенското сдружение "Европейски център за подкрепа на бизнеса" е българският партньор в съвместното проучването част от Програма Интеррег V-A Румъния - България 2014-2020.

Двата екипа са анализирали ситуацията с работната ръка в 7 окръга в Румъния - Мехединц, Долж, Олт, Телеорман, Гюргево, Кълъраш и Констанца и 8 области в България - Видин, Враца, Монтана, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра и Добрич.

Хората, които работят отвъд брега на Дунав, са наети главно в цехове и заводи за производството на пластмасови изделия, както и в строителството.

Предпочитани от румънските работодатели са мъже, гледа се положително, ако владеят поне малко румънски. Комбинация с английски език е още по-търсена. Толерират се кандидати с опит между 1 и 3 г.

Някои хващат корабче сутрин или минават по Дунав мост, работят и се прибират да спят у дома. Българите могат да заемат всякакви позиции в Румъния без местата в държавната администрация.

72% от румънските фирми имат нужда от работници, а половината места в селското стопанство са незаети.

Допълнително облекчение за българите е, че европейската мрежа за заетост EURES покрива част от разходите по намиране на работа извън страната - пътуване за интервю, разходи по преместване, езиково обучение, признаване на квалификация и пр.

58% от живеещите в Северна България са готови да работят в Румъния, ако получат предложение. Само 19% никога не биха го направили.

В окръзите Телеорман и Долж търсят работници за производството на електрически двигатели, а в Олт и Мехединц - за производство на авточасти и двигатели. Информационните технологии са застъпени най-вече в Констанца и Кълараш, а производството на пластмасови изделия и метални изделия за строителството са сектори, изпитващи недостиг на кадри в почти всички румънски окръзи с изключение на Телеорман. Далекосъобщенията може да осигурят заетост и в 7-те румънски окръга. В Констанца, Гюргево и Мехединц предлагат още работа в строителството на плавателни съдове.

Досега българите предпочитаха главно по-богатите държави от ЕС като Германия, Великобритания, Испания и Италия, а Румъния е нова тенденция в търсенето на работа. В същото време българските фирми изпитват остър недостиг на работници.

По прогноза на Асоциацията на индустриалния капитал в България в следващите 5 г. ще липсват 500 хил. души. Но у нас дори за инженери се предлагат заплати от 1000 лв., които са по-ниски от румънските за работници.


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И по зле ще става за северна България, Видин ,Монтана , Враца са забравени от бога места . Има само някакво измислено земеделие и нищо друго. Много ясно, че хората ще търсят някъкав подминал за оцеляване. Чудно как при почти нулево производство общините и другите държавни учреждения са пълни с администрация в която се получават доста добри заплати за региона. Но тази администрация е скалъпена от чичово и вуйчови ГЕРБАРИСТЧЕТА. Затова хората търсят спасение навън , макар и в Румъния.
178
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
По-добре цяла България да се присъедини към Румъния.Хем ще си вдигнем стандарта,хем ще живеем в държава със закони.И шайката на УПРАВЛЯВАЩИТЕ ще бъде вкарана по затворите и голяма част от откраднатите пари ще бъдат върнати в хазната.А това са милиарди.Не усещате ли че управляващите ни свирят по тънката струна на патриотизма ни, само за да си осигурят евтина пожизнена работна ръка и безнаказаност за престъпленията и кражбите които вършат?Оставки,съд,затвор,конфискация,връщане на ограбеното!
177
0
 
4
 
! Отговори
Ано преди 6 месеца
Пловдив.Инженер.Голяма германска фирма. Стаж ,опит и години на върха на кариерата без мениджърска позиция. 1500 нето.Таван
176
0
 
13
 
! Отговори
аааа ха ха ха преди 6 месеца
Българи емигрират в европейската държава Румъния в търсене на по-добър живот ха ха ха а икономиката на Бойко отбелязва невиждан от никой растеж :))) и един мармот слага варовик в асфалта ааахахаха жалки сте, идете си с мир
175
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
30 години геноцид.
Целта е да бъдем изгонени от родината си.
174
3
 
5
 
! Отговори
Отговор преди 6 месеца
До Анонимен 161 Бойко е смешник , а Корнелия трагедия.Иска да ни доуправи.Пази Боже!
173
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Чамадан, вокзал, Тирана.
Който не му харесва да вдига гълъбите.
Никой не го спира.
Аман от мързеливи мрънкащи негодници.
172
1
 
18
 
! Отговори
До 170 преди 6 месеца
Посочи две фирми извън София където инженерите вземат по 2500 нето?
171
0
 
23
 
! Отговори
безпартиен преди 6 месеца
Заплати и пенсии от бюджета/общински и държавен/очакват около 2.5 млн.пенсионери,1 млн.служители,1 млн.безработни и чакащи "социала" ***/джипсита/,1 млн.малолетни и непълнолетни!Колко останаха да изкарват парите на всички изброени по-горе?Кой е луд да инвестира там където няма образована и с трудови навици работна ръка?Образование на неграмотните ц....гани и след около 20-30 години може и да тръгне нагоре икономика и стандарт на живот.Ако все още има България!
170
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 170
Какви новооткрити фирми у нас, бе? К'ви 2500лв?
Аман от гола пропаганда!
169
13
 
14
 
! Отговори
до 166 преди 6 месеца
Русия е велика сила и богата държава.....................как може да я сравняваш с България??
България е след Албания и Румъния!!
Гарантирано от ГЕРБ и Б.Б.!
168
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До инженер

Стой, стой, през това време инженерите в България по новооткритите фирми взимат 2500 чисто.Ти още си стой у вас и чакай Бойко да те заведе на работа.
167
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ние отдавна говорим и виждаме Че румънците живеят по добре от нас! Но бай Тиквун се изцепи даже Че ще ги надминем!-:) Да ама в друг живот Или друго правителство и управление!
166
11
 
11
 
! Отговори
Айде бегай! преди 6 месеца
До Анонимен 159

От 10 години мои приятел работи в Белград като инженер. Заплатат му е над 2 500 лв. Цените са двоино по ниски. Цигарите и храната които са наи голямото перо в семеиният бюджет са троино по ниски. .Същата длъжност в БГ заплащането е 1 500 лв.

И един мармот .... За това министъпредседатяла на Сърбия преди 3 седмици заяви, че има план как да достигне нашата средна заплата и за това сръбето идват да кандидатстват за работа в хипермаркетите у нас.
165
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 160
Но у нас дори за инженери се предлагат заплати от 1000 лв., които са по-ниски от румънските за работници."

1000лв е заплата, която у нас се изкарва дори от таксиметраджия.1000лв се взимат и за елементарна работа на конвейер във фирмите за авточасти.Инженер спокойно получава 2000лв НЕТО у нас.
164
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен164

Не само Румъния, но и Албания е вече преди България..................гарантирано от ГЕРБ.

За сметка на това Русия е след България!
163
0
 
45
 
! Отговори
Кисиляк преди 6 месеца
В един град нова фирма отваря да работи
Съответно шефа на фирмата се вика на седянка със ”силните” и му се обеснява че заплатата за града е ~500-600 лева и не е препоръчително да дава повече от това
Под силните се разбират хора от общината и браншовата организация
162
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не само Румъния, но и Албания е вече преди България..................гарантирано от ГЕРБ.
161
1
 
29
 
! Отговори
БГ преди 6 месеца
Кога ще ги настигнем...румънците?!?! Никога. С тези явни кражби, с тази съдебна система, със здравеопазване и образование. Никога.
160
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 164 - Така е. Затова, родната ни икономика трябва да бъде разрушена и изградена на ново ...