Румъния лови български работници! Плащат добре – 1500 лева

Предпочитат се мъже, които поне малко да знаят румънски
28 авг 2018 20:30, Елка Василева
196
Румъния лови български работници! Плащат добре – 1500 лева
Снимка: архив, Булфото

Северната ни съседка Румъния става привлекателна за търсещите работа.

Страната отвъд Дунав агресивно привлича българи в химическата промишленост и строителството, тъй като средната заплата там е между 1300 и 1500 лева.

Търсят се мъже, които да знаят румънски и да живеят в Северозападна България.

Вече над 240 души от Видинско и Русенско всеки ден преминават река Дунав.

Минималната заплата в Румъния е 1900 леи, което е над 800 лв., докато у нас тя е 510 лв.

Данните са от проучване на заетостта в 8 български области и 7 румънски погранични региона. То е осъществено в рамките на европейския проект BG RO Mobility, пише "24 часа".

Русенското сдружение "Европейски център за подкрепа на бизнеса" е българският партньор в съвместното проучването част от Програма Интеррег V-A Румъния - България 2014-2020.

Двата екипа са анализирали ситуацията с работната ръка в 7 окръга в Румъния - Мехединц, Долж, Олт, Телеорман, Гюргево, Кълъраш и Констанца и 8 области в България - Видин, Враца, Монтана, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра и Добрич.

Хората, които работят отвъд брега на Дунав, са наети главно в цехове и заводи за производството на пластмасови изделия, както и в строителството.

Предпочитани от румънските работодатели са мъже, гледа се положително, ако владеят поне малко румънски. Комбинация с английски език е още по-търсена. Толерират се кандидати с опит между 1 и 3 г.

Някои хващат корабче сутрин или минават по Дунав мост, работят и се прибират да спят у дома. Българите могат да заемат всякакви позиции в Румъния без местата в държавната администрация.

72% от румънските фирми имат нужда от работници, а половината места в селското стопанство са незаети.

Допълнително облекчение за българите е, че европейската мрежа за заетост EURES покрива част от разходите по намиране на работа извън страната - пътуване за интервю, разходи по преместване, езиково обучение, признаване на квалификация и пр.

58% от живеещите в Северна България са готови да работят в Румъния, ако получат предложение. Само 19% никога не биха го направили.

В окръзите Телеорман и Долж търсят работници за производството на електрически двигатели, а в Олт и Мехединц - за производство на авточасти и двигатели. Информационните технологии са застъпени най-вече в Констанца и Кълараш, а производството на пластмасови изделия и метални изделия за строителството са сектори, изпитващи недостиг на кадри в почти всички румънски окръзи с изключение на Телеорман. Далекосъобщенията може да осигурят заетост и в 7-те румънски окръга. В Констанца, Гюргево и Мехединц предлагат още работа в строителството на плавателни съдове.

Досега българите предпочитаха главно по-богатите държави от ЕС като Германия, Великобритания, Испания и Италия, а Румъния е нова тенденция в търсенето на работа. В същото време българските фирми изпитват остър недостиг на работници.

По прогноза на Асоциацията на индустриалния капитал в България в следващите 5 г. ще липсват 500 хил. души. Но у нас дори за инженери се предлагат заплати от 1000 лв., които са по-ниски от румънските за работници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И по зле ще става за северна България, Видин ,Монтана , Враца са забравени от бога места . Има само някакво измислено земеделие и нищо друго. Много ясно, че хората ще търсят някъкав подминал за оцеляване. Чудно как при почти нулево производство общините и другите държавни учреждения са пълни с администрация в която се получават доста добри заплати за региона. Но тази администрация е скалъпена от чичово и вуйчови ГЕРБАРИСТЧЕТА. Затова хората търсят спасение навън , макар и в Румъния.
175
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-добре цяла България да се присъедини към Румъния.Хем ще си вдигнем стандарта,хем ще живеем в държава със закони.И шайката на УПРАВЛЯВАЩИТЕ ще бъде вкарана по затворите и голяма част от откраднатите пари ще бъдат върнати в хазната.А това са милиарди.Не усещате ли че управляващите ни свирят по тънката струна на патриотизма ни, само за да си осигурят евтина пожизнена работна ръка и безнаказаност за престъпленията и кражбите които вършат?Оставки,съд,затвор,конфискация,връщане на ограбеното!
174
0
 
6
 
! Отговори
Ано преди 5 години
Пловдив.Инженер.Голяма германска фирма. Стаж ,опит и години на върха на кариерата без мениджърска позиция. 1500 нето.Таван
173
0
 
16
 
! Отговори
аааа ха ха ха преди 5 години
Българи емигрират в европейската държава Румъния в търсене на по-добър живот ха ха ха а икономиката на Бойко отбелязва невиждан от никой растеж :))) и един мармот слага варовик в асфалта ааахахаха жалки сте, идете си с мир
172
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
30 години геноцид.Целта е да бъдем изгонени от родината си.
171
3
 
8
 
! Отговори
Отговор преди 5 години
До Анонимен 161 Бойко е *** , а Корнелия трагедия.Иска да ни доуправи.Пази Боже!
170
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чамадан, вокзал, Тирана.Който не му харесва да вдига гълъбите.Никой не го спира.Аман от мързеливи мрънкащи негодници.
169
1
 
20
 
! Отговори
До 170 преди 5 години
Посочи две фирми извън София където инженерите вземат по 2500 нето?
168
0
 
26
 
! Отговори
безпартиен преди 5 години
Заплати и пенсии от бюджета/общински и държавен/очакват около 2.5 млн.пенсионери,1 млн.служители,1 млн.безработни и чакащи "социала" ***/джипсита/,1 млн.малолетни и непълнолетни!Колко останаха да изкарват парите на всички изброени по-горе?Кой е луд да инвестира там където няма образована и с трудови навици работна ръка?Образование на неграмотните ц....гани и след около 20-30 години може и да тръгне нагоре икономика и стандарт на живот.Ако все още има България!
167
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 170Какви новооткрити фирми у нас, бе? К'ви 2500лв?Аман от гола пропаганда!
166
13
 
17
 
! Отговори
до 166 преди 5 години
Русия е велика сила и богата държава.....................как може да я сравняваш с България??България е след Албания и Румъния!!Гарантирано от ГЕРБ и Б.Б.!
165
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До инженерСтой, стой, през това време инженерите в България по новооткритите фирми взимат 2500 чисто.Ти още си стой у вас и чакай Бойко да те заведе на работа.
164
11
 
13
 
! Отговори
Айде бегай! преди 5 години
До Анонимен 159От 10 години мои приятел работи в Белград като инженер. Заплатат му е над 2 500 лв. Цените са двоино по ниски. Цигарите и храната които са наи голямото перо в семеиният бюджет са троино по ниски. .Същата длъжност в БГ заплащането е 1 500 лв. И един мармот .... За това министъпредседатяла на Сърбия преди 3 седмици заяви, че има план как да достигне нашата средна заплата и за това сръбето идват да кандидатстват за работа в хипермаркетите у нас.
163
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 160Но у нас дори за инженери се предлагат заплати от 1000 лв., които са по-ниски от румънските за работници."1000лв е заплата, която у нас се изкарва дори от таксиметраджия.1000лв се взимат и за елементарна работа на конвейер във фирмите за авточасти.Инженер спокойно получава 2000лв НЕТО у нас.
162
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен164 Не само Румъния, но и Албания е вече преди България..................гарантирано от ГЕРБ.За сметка на това Русия е след България!
161
0
 
47
 
! Отговори
Кисиляк преди 5 години
В един град нова фирма отваря да работи Съответно шефа на фирмата се вика на седянка със силните и му се обеснява че заплатата за града е ~500-600 лева и не е препоръчително да дава повече от товаПод силните се разбират хора от общината и браншовата организация
160
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не само Румъния, но и Албания е вече преди България..................гарантирано от ГЕРБ.
159
1
 
31
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Кога ще ги настигнем...румънците?!?! Никога. С тези явни кражби, с тази съдебна система, със здравеопазване и образование. Никога.
158
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 164 - Така е. Затова, родната ни икономика трябва да бъде разрушена и изградена на ново ...
157
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
E как стана така , нали Бойко се изцепи , че румънците ни дишат прахоляка , толкова много сме били дръпнали прд тях. Егати смешника.