Румъния лови български работници! Плащат добре – 1500 лева

Предпочитат се мъже, които поне малко да знаят румънски
28 авг 2018 20:30, Елка Василева
196
Румъния лови български работници! Плащат добре – 1500 лева
Снимка: архив, Булфото

Северната ни съседка Румъния става привлекателна за търсещите работа.

Страната отвъд Дунав агресивно привлича българи в химическата промишленост и строителството, тъй като средната заплата там е между 1300 и 1500 лева.

Търсят се мъже, които да знаят румънски и да живеят в Северозападна България.

Вече над 240 души от Видинско и Русенско всеки ден преминават река Дунав.

Минималната заплата в Румъния е 1900 леи, което е над 800 лв., докато у нас тя е 510 лв.

Данните са от проучване на заетостта в 8 български области и 7 румънски погранични региона. То е осъществено в рамките на европейския проект BG RO Mobility, пише "24 часа".

Русенското сдружение "Европейски център за подкрепа на бизнеса" е българският партньор в съвместното проучването част от Програма Интеррег V-A Румъния - България 2014-2020.

Двата екипа са анализирали ситуацията с работната ръка в 7 окръга в Румъния - Мехединц, Долж, Олт, Телеорман, Гюргево, Кълъраш и Констанца и 8 области в България - Видин, Враца, Монтана, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра и Добрич.

Хората, които работят отвъд брега на Дунав, са наети главно в цехове и заводи за производството на пластмасови изделия, както и в строителството.

Предпочитани от румънските работодатели са мъже, гледа се положително, ако владеят поне малко румънски. Комбинация с английски език е още по-търсена. Толерират се кандидати с опит между 1 и 3 г.

Някои хващат корабче сутрин или минават по Дунав мост, работят и се прибират да спят у дома. Българите могат да заемат всякакви позиции в Румъния без местата в държавната администрация.

72% от румънските фирми имат нужда от работници, а половината места в селското стопанство са незаети.

Допълнително облекчение за българите е, че европейската мрежа за заетост EURES покрива част от разходите по намиране на работа извън страната - пътуване за интервю, разходи по преместване, езиково обучение, признаване на квалификация и пр.

58% от живеещите в Северна България са готови да работят в Румъния, ако получат предложение. Само 19% никога не биха го направили.

В окръзите Телеорман и Долж търсят работници за производството на електрически двигатели, а в Олт и Мехединц - за производство на авточасти и двигатели. Информационните технологии са застъпени най-вече в Констанца и Кълараш, а производството на пластмасови изделия и метални изделия за строителството са сектори, изпитващи недостиг на кадри в почти всички румънски окръзи с изключение на Телеорман. Далекосъобщенията може да осигурят заетост и в 7-те румънски окръга. В Констанца, Гюргево и Мехединц предлагат още работа в строителството на плавателни съдове.

Досега българите предпочитаха главно по-богатите държави от ЕС като Германия, Великобритания, Испания и Италия, а Румъния е нова тенденция в търсенето на работа. В същото време българските фирми изпитват остър недостиг на работници.

По прогноза на Асоциацията на индустриалния капитал в България в следващите 5 г. ще липсват 500 хил. души. Но у нас дори за инженери се предлагат заплати от 1000 лв., които са по-ниски от румънските за работници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
2
 
50
 
! Отговори
Театър Сълза и смях преди 5 години
Преди време Премиера твърдеше че сме задминали Румъния отдавна!
115
1
 
11
 
! Отговори
Орето преди 5 години
Ем чи ко дамуй. Мяташ реката и от пестим зимаш хилиада ипестин.
114
1
 
47
 
! Отговори
Гербераст - комунист преди 5 години
Dnes. bg Веднага махайте тази статия, че баце ще изсипе цялата цацаратура и ще ви закрият. Как такива статии ще пишете, противоречащи на думите на вожда?
113
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами Асоциацията на индустриалния капитал да почне да дава по мин. 1500 лв на работниците и няма да се жалва, че не им достига раб ръка!
112
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 104 Ribata miri6e ot kam glavata.
111
1
 
40
 
! Отговори
неграмотен депутат преди 5 години
с 510лв минимална-400лв чисто в България се живее перфекно..Никакво вдигане на доходите,беден и неук народ лесно се управлява.
110
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ай сиктир гуспожице
109
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Men nqma da ulowqt, защото съм обявил независимост от заплати и пари. Имам пилита и домати и ги ядем, а аз правя и лютеница. Тока мии безпари и вудъта от един геран и дрехи си вземам от казаните у града. Бензин не употребявам. За ко да уча румънски и да одя наляву-надясну. Саму ни знам кога ша *** хванат за инернета чи идва по една жица отнякъде
108
3
 
37
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
Формира се вече пазар на труда,а трябваше да се случи още през 1990.Смятайте какво е закъснението.Чак сега някои работодатели започнаха да оценяват кадрите и повдигат заплати.Оказва се,че в момента бариерата е 1500 лв,но скоро ще надхвърли 2000лв.Синдикати истински няма в БГ а само бутафория,но и те ще се формират съвсем скоро.Щом за толкова време се формира трудов пазар,ще са нужни още поне 20 години за да станем исинска част от ЕС със средна класа,мислеща,плащаща данъци и изискваща от властта
107
18
 
10
 
! Отговори
Fff преди 5 години
Каква Румъния бе...нашенеца вади по 200 паунда на ден в UK минимум...дори и след като си плати разходите пак остават едни 100 пауда..20 по 100 2000 на месец....това са си 4 бона
106
0
 
42
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Ние май наистина се оказахме най-долните *** от целия източен блок дето няма да се оправим. *** само знае да се блещи на маса с кифтета и жълта лимонада....ха сега тичай *** да бачкаш у румънско понеже си много ербап. А БГ затлъстелите фалшиви бизнесмени май им идва коледата и края на рахата...нема вече евтина ръчица да им аргатува по цял ден хахахаха
105
5
 
51
 
! Отговори
Мале преди 5 години
Мале докъде стигнахме, има ли накъде повече? Толкова ли под дъното стигнахме? Българи да ходят вс ден до Румъния?!?! Това ли ни даде доброто управление на Баце?? Еми така е заслужаваме си го!!! Всичко търпим и даваме и др буза!
104
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не че е лошо да имаш нова кола,ама ако си някой паралия.Ама да даваш 25-30 процента от дохода за кола е глупост.Поне според мен.Разни хора,разни идеали.
103
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 106 Стар автомобил върши същата работа като нов.Предназначението на автомобила е да те закара за където отиваш,да е безопасен и да не е скъп за подръжка/освен ако не си някой богаташ/.А нови и скъпи автомобили се развалят не по-малко от старите.Имам приятел,който ръководи фирменият сервиз на една от трите немски премиум марки в София.Цените са много скъпи и ремонтират само скъпи и нови коли в гаранция.Сервизът е пълен с поръчки за седмици напред и ремонтират по 40 коли на ден.
102
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Асоциацията на индустриалния капитал очевидно е видяла разковничето и то е 1500 лв заплата.
101
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 105живеят с каквото могат, някой нямат автомобили, други не карат 3 годишни , а 13 годишни.Само вноските за автомобилите в семейството ни са 1200 лева на месецПри цените в София на жилищата и на всичко друго , би трябвало средната заплата да е минимум 2200, а не 1200Сигурно има хора които и с 1200 се справят цяло семейство, но живеят доста по скромен живот от нормалното.
100
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 103Средната нетна заплата в София е 1200 лв.Ти изкарваш,че била почти двойна-2000 лв.Е как тогава живеят тези хора?Като отминаха времената на плащане под масата и такова съществува само при услугите-майстори,фризьори и тем подобни.
99
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Румъния лови български работници! Плащат добре 1500 лева---------1500лв???, тоест, 750? в Румъния???Е, ние наистина се оказахме най-бедната и изостанала страна в ЕС!Абе, човек доста трябва да се "постарае", за да превърне Райската градина Бг в пустош и да потъне в глад, и мизерия!Е..а си скапания матрял се оказахме, а!?
98
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой е написал 3 хиляди за сам човек ...Написахме , че 1500 лева не стигат за само човек без собствен дом.А друг потребител написа , че за семейство живеещо под наем, дохода трябва да е 4 хиляди.Това 3 хиляди сам си го измисли.И това колко стоят празни си е работа на собствениците, така са решили , държат си ги.Фактите са , че във Варна и София средната цена на квадрат е 1000 евро и който няма дом от мама и тате или живее под наем за 800 лева или си купува и тези пари ги отписва.Лека вечер
97
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 101Според доклад на Световната банка 24 процента от жилищата в София са необитаеми.Това прави около 140 хиляди жилища необитаеми в София.Така че е ясно,че много жилища се купуват като инвестиция.И аз не съм казал,че сме по-добре от Румъния.Естествено,че сме по-зле.Ама са глупости,че трябвали минимум 3000 лв за нормален живот и то на сам човек.