Румъния лови български работници! Плащат добре – 1500 лева

Предпочитат се мъже, които поне малко да знаят румънски
28 авг 2018 20:30, Елка Василева
196
Румъния лови български работници! Плащат добре – 1500 лева
Снимка: архив, Булфото

Северната ни съседка Румъния става привлекателна за търсещите работа.

Страната отвъд Дунав агресивно привлича българи в химическата промишленост и строителството, тъй като средната заплата там е между 1300 и 1500 лева.

Търсят се мъже, които да знаят румънски и да живеят в Северозападна България.

Вече над 240 души от Видинско и Русенско всеки ден преминават река Дунав.

Минималната заплата в Румъния е 1900 леи, което е над 800 лв., докато у нас тя е 510 лв.

Данните са от проучване на заетостта в 8 български области и 7 румънски погранични региона. То е осъществено в рамките на европейския проект BG RO Mobility, пише "24 часа".

Русенското сдружение "Европейски център за подкрепа на бизнеса" е българският партньор в съвместното проучването част от Програма Интеррег V-A Румъния - България 2014-2020.

Двата екипа са анализирали ситуацията с работната ръка в 7 окръга в Румъния - Мехединц, Долж, Олт, Телеорман, Гюргево, Кълъраш и Констанца и 8 области в България - Видин, Враца, Монтана, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра и Добрич.

Хората, които работят отвъд брега на Дунав, са наети главно в цехове и заводи за производството на пластмасови изделия, както и в строителството.

Предпочитани от румънските работодатели са мъже, гледа се положително, ако владеят поне малко румънски. Комбинация с английски език е още по-търсена. Толерират се кандидати с опит между 1 и 3 г.

Някои хващат корабче сутрин или минават по Дунав мост, работят и се прибират да спят у дома. Българите могат да заемат всякакви позиции в Румъния без местата в държавната администрация.

72% от румънските фирми имат нужда от работници, а половината места в селското стопанство са незаети.

Допълнително облекчение за българите е, че европейската мрежа за заетост EURES покрива част от разходите по намиране на работа извън страната - пътуване за интервю, разходи по преместване, езиково обучение, признаване на квалификация и пр.

58% от живеещите в Северна България са готови да работят в Румъния, ако получат предложение. Само 19% никога не биха го направили.

В окръзите Телеорман и Долж търсят работници за производството на електрически двигатели, а в Олт и Мехединц - за производство на авточасти и двигатели. Информационните технологии са застъпени най-вече в Констанца и Кълараш, а производството на пластмасови изделия и метални изделия за строителството са сектори, изпитващи недостиг на кадри в почти всички румънски окръзи с изключение на Телеорман. Далекосъобщенията може да осигурят заетост и в 7-те румънски окръга. В Констанца, Гюргево и Мехединц предлагат още работа в строителството на плавателни съдове.

Досега българите предпочитаха главно по-богатите държави от ЕС като Германия, Великобритания, Испания и Италия, а Румъния е нова тенденция в търсенето на работа. В същото време българските фирми изпитват остър недостиг на работници.

По прогноза на Асоциацията на индустриалния капитал в България в следващите 5 г. ще липсват 500 хил. души. Но у нас дори за инженери се предлагат заплати от 1000 лв., които са по-ниски от румънските за работници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Където има завод за автомобили има стандарт на живот и доходи- задвижва се цялата икономика и услуги. Трябваше да си платим за масрафа, но да докараме автопроизводител тук.
135
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 81Просто ти обясних, че човек МОЖЕ да живее и с 1000-1500 лв.заплата ако е сам и без деца.Ако си има апартамент дори и с 800-1000. Естествено доста скромно ще е, но си потягаш краката до където ти е дълга чергата.
134
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Румъния е преди България по всички показатели................гарантирано от ГЕРБ!!!
133
0
 
34
 
! Отговори
Пипи преди 5 години
Къде е Тошко Колев да запее: Как ще ги стигнем...румънците...Преди време Б.Б. ни плашеше с Гърция, сега може би ще ни плаши с Румъния?
132
0
 
16
 
! Отговори
Православен преди 5 години
Видими резулати
131
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бобиникой не ги залъгва, вече и ромите не искат да седят тук , като разбраха , че Меркел дава на бежанците по 1000 на месец помощи без грам да работят.Не случайно България стана от 9 милиона на 6 милиона, до 10 години ще станем и 5 милиона , ако се опитват да ни учат , че трябва да им работим за по 800 евро цял месец, а средно в ЕС да получават по 3 хиляди
130
2
 
25
 
! Отговори
Боби преди 5 години
В България само залъгват кандидатите за работа с 1300 1500 лева стартова заплата, която е само стартова. На втория месец дават по 500 лева заплата, а на 3-ти месец 300 лева. Как да се живее с тези 300 лева заплата?
129
0
 
59
 
! Отговори
tvtttcttc преди 5 години
Сега и румънците ще ядосат Баце. 800 лева минимална в Румъния, 1300 минимална в Гърция. а той твърди, че сме по добре от румънците и казва "като Гърция ли искате да станем." Не знам докога ще се търпи този унищожител.
128
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Достигнахме апогея на Управлението на Борисоя!
127
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един автомобил на 20 години замърсява колкото 5 нови автомобила.То и старите телевизори вършат същата работа и магазините за дрехи втора ръка може да се ползват, телефоните може да са старите нокийки на по 15 години с двуредов дисплей.В казармата едно време с 20 килограма боб се храниха 500 човека, на другия ден леща, на третия ориз и никой не умря от глада забравих и чай сутрин обед и вечер.Тук говорим за нормален живот, а не да монитраш газова уредба на 20 годишна кола и да викаш урааа
126
6
 
11
 
! Отговори
таню скариди преди 5 години
щом статията в този сайт се пише така смело в ущърб на управляващите със сигурност не отговаря на истината!!!! тук има много статии тип факе нюз просто за генериране на трафик в този сайт та тези статии изобщо не отговарят на действителността!!!отделно тук пишат и *** на сайта с явни нецензурни изрази за да засилват коментарите и обидите им не се трият,а някой като изрази неудобно мнения веднага му трият коментара!
125
0
 
25
 
! Отговори
хаха преди 5 години
до 111обядва за 10 минути защото на час му плащат колкото на българите за половин седмица ...В Цюрих, човек на средно ниво получава около 8 хиляди франка, тоест 13-15 хиляди лева на месец или по 500 лева на ден.Аре в България хората на средни позиции за започнат да им дават по 300 лева на ден, даже няма и да обядват.А това че старите автомобили на по 20 години вършели същата работа като новите, може и да е така, защото тогава не искате градския транспорт да е пълен с димящи икаруси на по 30
124
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нужни са спешни избори - за парламент и местни. Сегашните управници са трети мандат , оядоха се и вече е им пука. Резултатът е пълен срив в чуждите инвестиции на фона на чудовищните, които се изсипват в Сърбия например. Наложителна е спешна промяна. БГ мафията е зинала да налапа цяла България и не иска чужда конкуренция.
123
0
 
42
 
! Отговори
Кико преди 5 години
Българските работодатели и държава започват да получават това което си заслужиха последните 30 години. Сега ще видят как се сади пиперо.
122
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нужни са спешни избори - за парламент и местни. Сегашните управници са трети мандат и, дойдоха се и вече е им пука. Резултатът е пълен срив в чуждите инвестиции на фона на чудовищните, които се изсипват в Сърбия например. Наложителна е спешна промяна. БГ мафията е зинала да налапа цяла България и не иска чужда конкуренция.
121
1
 
35
 
! Отговори
ГОВОРЕТЕ БЪЛГАРСКИ преди 5 години
Айде сега пак на черешата да я раздрусаме малко .Как да накараш един работодател да дава по-високи заплати за същия обем и качество работа?Ами НЯМА КАК . Това е личен избор на работодателя. Ако държи да няма текучество на кадри и със това да отчита загуби , трябва да ги стимулира.Но повечето са на принципа : "ако не искаш за твоето място чакат поне 10 човека".
120
3
 
37
 
! Отговори
инж.Васил Велев АИК преди 5 години
Загубени румънци! Защо не ме питаха, преди да вземат наши работница? Та те са с много ниска производителност...!Как ще им дават по 1500 лв.Ние толкова години със зор ги научихме да работят за 500-600 лв.
119
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 129 Баце обаче определя минималната заплата.Тя служи като основа и предпоставка за бизнеса да казва ,че не е нужно да дава по 2000 заплата след като минималната е 500 .
118
1
 
28
 
! Отговори
РАЗМИСЛИ и СТРАСТИ преди 5 години
До Анонимен 129Ааааа,определя и още как!Минимална заплата 1500 лева,договор за работа само и единствено на 8/ОСЕМ/ часа и да ги видим тога ЧАСТНИЦИТЕ.
117
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баце не определя заплатите на фирмите у нас, това не го ли разбрахте бе ?!Частните фирми сами определят заплати. Правителството няма нищо общо.Не се сърдите на който трябва, неуки люде ;)ДС бизнесмените не дават пари.