Не само хората, а и парите бягат от България! Какви са причините?

Има хиляди безработни, които не желаят да работят
4 сеп 2018 19:37, Елка Василева
389
Не само хората, а и парите бягат от България! Какви са причините?
Снимка: архив, Reuters

Допреди няколко години България беше много атрактивна за чуждите инвеститори - главно заради евтината работна ръка и ниските данъци. Нови данни обаче сочат, че парите все по-масово загърбват страната. Какви са причините?

През десетилетието на българското еврочленство обемът на преките чуждестранни инвестиции, които ежегодно се вливат в националната икономика, е спаднал почти десет пъти. През 2017 година той възлиза на около 1,9 млрд. лева, което представлява по-малко от 2% от брутния вътрешен продукт на страната, пише Дойче веле.

А за да има значим икономически растеж, този дял трябва да е поне пет пъти по-висок, показват изчисления на Българската стопанска камара (БСК). Засега подобни очаквания са напълно нереалистични, тъй като през първото полугодие на настоящата година обемът на задграничните капиталовложения се е свил двукратно в сравнение със същия период на миналата година, сочи нов анализ на БСК. Според същия анализ паричните преводи към България, които извършват нейни граждани, пребиваващи трайно зад граница, вече са значително по-големи от обема на новите чуждестранни капиталовложения в страната.

Защо загърбват България?

Задграничните капитали не само осигуряват нови работни места в българската икономика. Те са и много важен инструмент за подобряване на нейната макроикономическата рамка, за нарастване на износа и на производителността на труда и за внедряване на нови технологии и ноу-хау.

Още по темата

Проф. Гарабед Минасян от БАН твърди, че няма нищо неочаквано в новината за осезаемо спадналата атрактивност на българската икономика като поле за нови задгранични инвестиции.

"В годишния доклад на Института по икономика написах, че преди от България бягаха предимно хората. Но от поне две години стана съвсем очевидно, че от страната вече изтичат и солидни капиталови потоци", казва проф. Минасян и добавя, че друг голям проблем е ясно очерталото се като тенденция нежелание на чуждестранните предприятия да се задържат в България.

"Въпреки че задграничните капиталовложения в страната постигат относително приемлива доходност, задграничните фирми се въздържат от нови инвестиции", констатира Минасян.

"България е в застой!", алармира анкетно проучване на Германо-българската индустриално-търговска камара, което беше проведено сред германски предприемачи, установили се в страните от Централна и Югоизточна Европа.

"Проблемът на германските инвеститори в България е свързан основно с острия недостиг на работна ръка и особено на обучени и квалифицирани кадри. А това засяга не само притока на нови капиталовложения, но и нагласите на предприемачите, които вече са инвестирали в българската икономика", коментира шефът на камарата д-р Митко Василев.

Този извод потвърждава и един от най-дълго пребиваващите в България германски инвеститори. Преди четвърт век производителят на луксозни облекла за най-реномираните търговски вериги в света Бертрам Ролман премества бизнеса си от Гърция в България. В Гоце Делчев той основава фирмата "Пирин Текс", едно от най-големите и успешни шивашки предприятия в страната.

Ето как германският производител обяснява нарастващите трудности пред бизнеса в страната: "Причината за липсата на кадри в България е, че други страни от Европейския съюз предлагат много по-добри условия за работа, в резултат от което младите хора бягат от родината си. Близо 1500 работници напуснаха моето предприятие през последните три години. Около 1200 от тях заминаха за Великобритания, където получават по 1300-1500 паунда като берачи във фермите. Принудихме се да намалим с една трета обема на произвежданата продукция - това са големи загуби за предприятието, защото напускат квалифицирани и добре обучени кадри. Ние плащаме едни от най-високите заплати в бранша - средно 900 лева - и не можем да предложим нови значителни увеличения на възнагражденията. Причината е силната конкуренция на турските производители на облекло, чиито цени падат, следвайки тежкия срив на местната лира. Заради този срив конкурентоспособността на турските предприятия се увеличи двойно", обяснява Ролман.

Той все пак е категоричен, че няма да напусне България. "Но и не съветвам който и да е предприемач сега да прави инвестиции в трудоемки производства в страната. Един от изходите от текущите неблагополучия в българската икономика е да се откриват филиали в съседните страни с по-добра конюнктура на трудовия пазар, за което и аз се замислям", признава собственикът на "Пирин Текс".

Като пример той дава Сърбия, където според него конюнктурата за нови инвестиции в момента е отлична.

"Преместване в по-близката Македония обаче е безсмислено, защото страната изпитва същите проблеми на трудовия си пазар, каквито виждаме в България", отбелязва Ролман.

"Хиляди безработни, които не желаят да работят"

Германският предприемач вижда и друг сериозен проблем: схемите за източване на социално-осигурителните системи на западноевропейски държави като Великобритания и Германия, в които участват немалък брой  българи и румънци. След като поработят няколко месеца или дори само няколко седмици в по-богатите страни от ЕС, част от тези хора отново остават без работа - по едни или други причини.

"Много от българите се връщат в родината си и получават поне една година британски помощи за безработни в размер на 850 евро месечно. Този номер буквално срива търсенето и предлагането на регионалните трудови пазари. Такъв е случаят с Пиринския край, чието развитие наблюдавам отблизо", твърди Ролман.

В Гоце Делчев например има около 3100 безработни, които не желаят да работят, разказва предприемачът.

"От десет души, които Агенцията по заетостта ми изпраща да приема за работа в моето предприятие, седмина направо ми заявяват, че не искат да работят, защото в противен случай щели да загубят получаваните от Великобритания или Германия социални помощи за безработица и плащанията за деца. Много от тях са роми. Но аз имам и добри ромски работнички", казва Ролман и изброява още проблеми:

"В страната има около 700 000 инвалиди, половината от които могат да работят, но имаме проблеми със службите за охрана на труда. Здравните служби пък издават много фалшиви болнични листове. В България плащаме ниски данъци, но това не ни помага в ситуация, в която не можем да печелим. Много фирми вече изпитват остър недостиг на работна ръка и са принудени да спират производствени мощности и да търпят загуби. При това положение 10-процентният плосък данък губи всякаква привлекателност и не съдейства за привличането на нови инвеститори или за задържането на тези, които са принудени да спират част от производствените си мощности заради липсата на персонал. Този данък има смисъл само ако си на печалба", заключава Ролман.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


389
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече трудно се намират хора да работят за по-малко от сто лева на ден, той 900 на месец ахахахаха
91
1
 
43
 
! Отговори
aaa преди 5 години
Кадри нямало...Изро.ди мръсни не разбрахте ли че никой няма да ви работи без пари бе...
90
27
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виновни сте вие предатели проклети , изпратихте децата си запад да мият чинии и чистят нужници.. Възпитихате предатели , възпитахте негодници мързеливи... От такива негодници не се нуждае никоя държава .. Навсякъде българите живеят в Пакистанския и Авганистанския квартал - но тези народи са 20г. във война.. А вие негодници война ли имахте , американци ли ви нападнаха , бомби ли ви хвърляха
89
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПо времето на "45те години" България беше сред 30те индустриално най-развити страни в света и 27 по стандарт на живот. А днес след 30 години демокрация и евроатлантизъам е бедна като бедстваща африканска държава и нищо не произвежда.
88
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистите ограбиха дъжавата и прогониха младите хора. Всички политици са комунисти. И ЕС също комунистичека организация. Лудата бабичка Меркел дето съсипва Германия също комунистка родена в ГДР и закурмена със вредната идеология Маркс.
87
3
 
11
 
! Отговори
stomin преди 5 години
До НЕбългариниведик какво мислим българите в български сайт си е наша работа бягай си ръси премъдростите в турските
86
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПредложениеВторо, правим се на по католици от папата, само и само да му проституираме.Трето, меним си дори "славната" история, за да му угодим повече. Помните ли, "като бяхме с немците бяхме българи, като бяхме с руснаците, бяхме славяни"?Четвърто, когато този модел накрая рухне за кой ли път, естествено виновни са ни всички други, но не и ние самите. Бай *** е велик, умен, съвършен, най-красив, втори по интелигентсност, по 5 на нож, на N морета...
85
2
 
40
 
! Отговори
До тоя инвеститор преди 5 години
Както ти казваш, че нямаш печалба в България, така и българите не са на печалба да ти бачкат робски труд за 900лв! Мошеници, търсят балъци да работят за без пари! Тук при нас в града хората под 1200 лв трудно се хващат на работа!Хората поумняха, един надник трябва да е най-малко 80 лв а средно трябва да е 100 лв! Инвеститора да си слага работните дрехи и да си бачка сам!!!
84
0
 
27
 
! Отговори
Никита преди 5 години
ами много крадете а малко плащате, нормално е балъците да са на привършване
83
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Понеже днеска имах един прекрасен ден държа на моите завистници да им се случи същото което изживях не съм лош човек ама тия са ме проклели живи и здрави до един
82
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПредложениеОт малки ни захранват с патриотизъм към този прокжен народ. Като си малък и глупав, лъжеш се.Но порастваш и виждаш, че всичко е било фалш.Виждаш, че просто сме едни генетични роби, дребни мошеници, и цялта ни "велика" история може да се сведе само до:"степни фашкии с конски опашки се слели със славянска сволч".Първо, като малки деца, търсим поредният си господар и на кого да станем хрантутници, поради мързела си, дребнодушието ни и използвачеството ни.
81
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма страшно. На 25 години съм и съм приготвил ключа с който ще загася последните лампи на кочин. ката. Сигурен съм че когато навърша 50 години в кочин. ката няма да е останало нито едно бяло пра. сенце. А тези които останат по някаква случайност ще са малцинство което за нищо няма да става. А другаря с филиите мас отдавна щее гушнал букета и ще гледа с шефа си отгоре постижението си на унищожената кочи. нка.
80
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя с тея комунисти е е.ти латерната. Откакто го има тоя сайт тоя само за комунистите спами и все едно и също. Русофилите поне малко разнообразяват.
79
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 68Поредният супер коментатор който поне да говореше на диалект, това щеше да е разбираемо, а не на уж книжовен български пълен с грешки на всяка втора дума. Ей от това си вадете заключението кой и за какво реве най - много.
78
6
 
3
 
! Отговори
Предложение преди 5 години
Предлагам да възпитаваме децата във вярност към България и да не бегат на Запад!
77
0
 
10
 
! Отговори
dmx преди 5 години
Прав е за всичко, освен за себе си. А то е, че бизнес модела му от преди 15 години е приключил по обективни причини.
76
0
 
30
 
! Отговори
аз преди 5 години
малко ми изтриха коментара най-вероятно заради линка към една статия местен вестник за тоя мошеник от Пиринтекс - накратко шивачките напускат заради 12 часови смени , 6 дни в седмица , 480 лв заплата , без отопление зимата и без охлаждане лятото .Та проблема е,че все още доста от работодателите са така , та да не се чудят защо ходят да бачкат навън за 5-6 пъти повече
75
5
 
4
 
! Отговори
Предложение преди 5 години
Предлагам решенията които ще извадят България от ступора да се приложат дори и против волята на нацията и като излезе България от ступора ще взимаме големи заплати, ще си угаждаме и ще си доставяме удоволствия в живота, с две думи - ще живеем като бели хора!
74
9
 
14
 
! Отговори
Ясно е че преди 5 години
Комунистите са виновни за всички проблеми. В България всички партии които са във властта са комунистически. Над 90% от членовете им са "бивши" комунисти със партийни книжки от БКП или са деца на такива хора.Примиера на държавата е КОМУНИСТ до мозъка на костите! Лична охрана и вероятно най близкия човек на диктатора Живков.А вие си чакайте инвестициите.....
73
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много *** има на помощи,кой ще хване лопата от тия смрадове като взима по една хилядарка да лежи.