Не само хората, а и парите бягат от България! Какви са причините?

Има хиляди безработни, които не желаят да работят
4 сеп 2018 19:37, Елка Василева
389
Не само хората, а и парите бягат от България! Какви са причините?
Снимка: архив, Reuters

Допреди няколко години България беше много атрактивна за чуждите инвеститори - главно заради евтината работна ръка и ниските данъци. Нови данни обаче сочат, че парите все по-масово загърбват страната. Какви са причините?

През десетилетието на българското еврочленство обемът на преките чуждестранни инвестиции, които ежегодно се вливат в националната икономика, е спаднал почти десет пъти. През 2017 година той възлиза на около 1,9 млрд. лева, което представлява по-малко от 2% от брутния вътрешен продукт на страната, пише Дойче веле.

А за да има значим икономически растеж, този дял трябва да е поне пет пъти по-висок, показват изчисления на Българската стопанска камара (БСК). Засега подобни очаквания са напълно нереалистични, тъй като през първото полугодие на настоящата година обемът на задграничните капиталовложения се е свил двукратно в сравнение със същия период на миналата година, сочи нов анализ на БСК. Според същия анализ паричните преводи към България, които извършват нейни граждани, пребиваващи трайно зад граница, вече са значително по-големи от обема на новите чуждестранни капиталовложения в страната.

Защо загърбват България?

Задграничните капитали не само осигуряват нови работни места в българската икономика. Те са и много важен инструмент за подобряване на нейната макроикономическата рамка, за нарастване на износа и на производителността на труда и за внедряване на нови технологии и ноу-хау.

Още по темата

Проф. Гарабед Минасян от БАН твърди, че няма нищо неочаквано в новината за осезаемо спадналата атрактивност на българската икономика като поле за нови задгранични инвестиции.

"В годишния доклад на Института по икономика написах, че преди от България бягаха предимно хората. Но от поне две години стана съвсем очевидно, че от страната вече изтичат и солидни капиталови потоци", казва проф. Минасян и добавя, че друг голям проблем е ясно очерталото се като тенденция нежелание на чуждестранните предприятия да се задържат в България.

"Въпреки че задграничните капиталовложения в страната постигат относително приемлива доходност, задграничните фирми се въздържат от нови инвестиции", констатира Минасян.

"България е в застой!", алармира анкетно проучване на Германо-българската индустриално-търговска камара, което беше проведено сред германски предприемачи, установили се в страните от Централна и Югоизточна Европа.

"Проблемът на германските инвеститори в България е свързан основно с острия недостиг на работна ръка и особено на обучени и квалифицирани кадри. А това засяга не само притока на нови капиталовложения, но и нагласите на предприемачите, които вече са инвестирали в българската икономика", коментира шефът на камарата д-р Митко Василев.

Този извод потвърждава и един от най-дълго пребиваващите в България германски инвеститори. Преди четвърт век производителят на луксозни облекла за най-реномираните търговски вериги в света Бертрам Ролман премества бизнеса си от Гърция в България. В Гоце Делчев той основава фирмата "Пирин Текс", едно от най-големите и успешни шивашки предприятия в страната.

Ето как германският производител обяснява нарастващите трудности пред бизнеса в страната: "Причината за липсата на кадри в България е, че други страни от Европейския съюз предлагат много по-добри условия за работа, в резултат от което младите хора бягат от родината си. Близо 1500 работници напуснаха моето предприятие през последните три години. Около 1200 от тях заминаха за Великобритания, където получават по 1300-1500 паунда като берачи във фермите. Принудихме се да намалим с една трета обема на произвежданата продукция - това са големи загуби за предприятието, защото напускат квалифицирани и добре обучени кадри. Ние плащаме едни от най-високите заплати в бранша - средно 900 лева - и не можем да предложим нови значителни увеличения на възнагражденията. Причината е силната конкуренция на турските производители на облекло, чиито цени падат, следвайки тежкия срив на местната лира. Заради този срив конкурентоспособността на турските предприятия се увеличи двойно", обяснява Ролман.

Той все пак е категоричен, че няма да напусне България. "Но и не съветвам който и да е предприемач сега да прави инвестиции в трудоемки производства в страната. Един от изходите от текущите неблагополучия в българската икономика е да се откриват филиали в съседните страни с по-добра конюнктура на трудовия пазар, за което и аз се замислям", признава собственикът на "Пирин Текс".

Като пример той дава Сърбия, където според него конюнктурата за нови инвестиции в момента е отлична.

"Преместване в по-близката Македония обаче е безсмислено, защото страната изпитва същите проблеми на трудовия си пазар, каквито виждаме в България", отбелязва Ролман.

"Хиляди безработни, които не желаят да работят"

Германският предприемач вижда и друг сериозен проблем: схемите за източване на социално-осигурителните системи на западноевропейски държави като Великобритания и Германия, в които участват немалък брой  българи и румънци. След като поработят няколко месеца или дори само няколко седмици в по-богатите страни от ЕС, част от тези хора отново остават без работа - по едни или други причини.

"Много от българите се връщат в родината си и получават поне една година британски помощи за безработни в размер на 850 евро месечно. Този номер буквално срива търсенето и предлагането на регионалните трудови пазари. Такъв е случаят с Пиринския край, чието развитие наблюдавам отблизо", твърди Ролман.

В Гоце Делчев например има около 3100 безработни, които не желаят да работят, разказва предприемачът.

"От десет души, които Агенцията по заетостта ми изпраща да приема за работа в моето предприятие, седмина направо ми заявяват, че не искат да работят, защото в противен случай щели да загубят получаваните от Великобритания или Германия социални помощи за безработица и плащанията за деца. Много от тях са роми. Но аз имам и добри ромски работнички", казва Ролман и изброява още проблеми:

"В страната има около 700 000 инвалиди, половината от които могат да работят, но имаме проблеми със службите за охрана на труда. Здравните служби пък издават много фалшиви болнични листове. В България плащаме ниски данъци, но това не ни помага в ситуация, в която не можем да печелим. Много фирми вече изпитват остър недостиг на работна ръка и са принудени да спират производствени мощности и да търпят загуби. При това положение 10-процентният плосък данък губи всякаква привлекателност и не съдейства за привличането на нови инвеститори или за задържането на тези, които са принудени да спират част от производствените си мощности заради липсата на персонал. Този данък има смисъл само ако си на печалба", заключава Ролман.


389
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
320
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Български работодател е най алчен и корумпира. Изпратиха ме на работа в Германия от фирма българска. Плащаха ми 1500€. А заработвах в немската около 5000€ и тя ги превеждаше на МИНИСТЕРСТВОТО ПО ТРУДА. От мойте пари плащаха ми ДОО в лв. на минимална. И други ме обираха с остатъка от 3500€ .
НА ЧАС ИЗВЪН ФИРМАТА ВЗИМАХ 60€.
319
1
 
7
 
! Отговори
до анонимния 324 преди 5 месеца
Браво на тебе!!!Тъкмо повод да се изфукаш пред българите за благосъстоянието си. Нещо не те свърта да си траеш по немско. Стой си там. Нещата са толкова комплексни, та даже не ми се обясняват. Нали ви знаем какви *** сте, как дори в сравнение с "бежанците" на стрина Меркел сте онеправдани и втора ръка хора. Щом ти харесва, си за там и си стой там. Тук ще се опитваме да оправим бакиите си. Това е нашата страна.
318
0
 
13
 
! Отговори
Руми преди 5 месеца
Все си дъвчем едни и същи. Какво мисля аз. ПЧИ инвестиции намаляха 10 пъти в сравнение с 2007 г., но управляващите не споменават този факт - все едно, че го няма. Дали боко си дава сметка какво значи инвестиции за една страна? Зле сме. И да се фука с растеж на БВП от 3% за БГ е смешно. Друго, стига сте бъркали ПЧИ и парични трансфери от чужденци. Трансферите (дори може да са повече, като броим и тези, които не са минали през банка), но не се изразходват за отваряне на бизнес и нови работни места
317
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
щедрия инвеститор който давал невероятните 900лева заплата реве,че няма будали

чак го съжалих

не работя в БГ но си харча парите тук. все още

когато съм си отпуска в България месечно харча около 2000лв без да броя кредита за жилище

не стискам, но и почти нищо излишно

немеца е забравил да спомене и хората работещи почтенно на запад.. или пък тези по кораби. на кораб печеля 120$ на ден без разходи...как ще ме убеди да му робувам тук. да се маха в Сърбия като било толкова убаво за бизнес.
316
2
 
12
 
! Отговори
изопачава преди 5 месеца
Службите за охрана на труда при инвалидите НЕ СА ПРОБЛЕМ за наемането им на работа. Проблемът е, че работодателите НЕ СПАЗВАТ КОДЕКСА НА ТРУДА. Инвалидът не може да работи 10-12 часа, 6 дена в седмицата тежък физически труд. Инспекцията по труда не позволява да експлоатирате инвалидите. Как само изопачава нещата!
НЕМЕЦЪТ ДОШЪЛ В БГ ДА ЕКСПЛОАТИРА!
315
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
всеки които е бил в нормална държава (не говорим за румъния и турция дето били на "светлинни години от нас").. си е задавал въпроса ЗАЩО АДЖЕБА НЕ МОЖЕ И ТУК..?

много гора не си дават сметка ,че матряла останал тук е стигнал такова ниво на падение..че излизане има само с диктатура и закони тип "саудитска арабия"
..и разбира се безпрецедентен контрол и камери на всеки метър

но като видим "мерките" на управляващите последните 30год е ясно,че тях тази анархия и мизерия ГИ УСТРОЙВА
314
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
родните ДС-милионери взеха най накрая да си дават сметка, че с алчността си изгониха ВСИЧКИ НОРМАЛНИ хора от БГ.

проблема ще става още по тежък защото МАТРЯЛА който остана там е негоден дори да си върже обувките, а ромите се очаква при правилна еволюция да станат хора след около 5 милиона години

и така, положението ДНЕС:

3% мошеници богаташи които искат вовеки да им се робува за под социалната помощ в ЕС

46% изтормозени люде със психически отклонения

50% *** роми

под 1% нормални
313
1
 
25
 
! Отговори
350 евро на месец! преди 5 месеца
Ти да видиш! Големият предприемач плащал 900лв заплата, след данъците- 700лв или това е 350 евро!!! В ЕС кой работи за 350 евро цял месец??? И реве, че нямало кадри!
Никоя квалифицирана шивачка няма да работи за 350 евро.
БЕЗПЛАТНА РАБОТНА РЪКА ТЪРСЯТ.
312
0
 
21
 
! Отговори
П.Петров преди 5 месеца
За що годе нормален живот в България са нужни 1200-1400 лева бруто месечно, който не може да осигури работа за толкова пари, изобщо да не се мъчи да инвестира!
311
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
като ми дават стартово в родината ми 1500лв, а на три часа със самолет ми предлагат стартово 7000 евро. Как да избере човек?
310
0
 
15
 
! Отговори
Gogo преди 5 месеца
Прав е човека. Кой откъде си е. В БГ бизнес няма освен за мутрите... жалка картинка.
309
11
 
3
 
! Отговори
Номер 9 преди 5 месеца
Глупости, ние имаме 4 процента растеж и всички ни хвалят...
308
3
 
8
 
! Отговори
Оф преди 5 месеца
Е затова 99% не успяват а само 1% успява. Илън Мъск мотивационно видео. Най добре да инвестирам в себе си. Не ги гледайте работодателите те най много инвестират във връзката си познатите си хора да спишават други непознати не връзкати хора. И всеки ден се сабуждаш с мисълта че трябва да търпиш гадни хора на шефа. По добре да си работя за себе си. Ама пак някой ще ме спъват ама пак се мъча да се издигна и запазя бизнеса си не подписвам нищо без адвокат и не допускам чуждати хора в бизнеса си.
307
1
 
6
 
! Отговори
Опа Болкан стайл преди 5 месеца
Ще правим сделка ,някакъв служител-директор го играе ми прави намеци за пари под масата;"- Харесал съм си една кола ама съм къс с 20 хилки"
Викам си тоя за 10 хилки ще го направят труден за рисуване ама нале сме демокрация ....
306
0
 
17
 
! Отговори
пример преди 5 месеца
Продават си имотите в БГ хората на фона на тоя надут пазар, взимат си кинтите и си финансират покупка на жилище там, където им трябва. Защото мнозина избягаха навън, а има и такива дето учат навън и директно им купуват да не се мъчат. Отделно - мантрата с високата възвращаемост от недвижими имоти(особено под наем), където я въртяха по фашизираните ни медии е със съмнителна достоверност. Поздрави и не се съмнявайте. Ядат ни парите и докато ни стоят в джоба!
305
0
 
24
 
! Отговори
пример преди 5 месеца
Имам едни 11х. лева, две деца - бебета и ипотечен кредит с нефрапираща оставаща главница от 43хил. лева. Колата реве за смяна. Технически е ок, но е много одрана от доброжелатели, а и с тия Еростандарти и емисии от една година отлагам - не знам накъде ще отидат нещата. Та за тия 11 хил. лева на едномесечен депозит за 4 месеца са ми платили 40ст. лихва. И едногодишен да беше все тая. Иначе по кредита 4.8 ГПР си върви...Инфлацийката уж я нямало, но всички я виждаме. И ето алтернативата -
304
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Господин швабина май още не е научил семантиката на думичките инвеститор и експлоататор... Как пък в Плевен големите заводи нямат проблем, а той имал... на мен като ми трябват кадри си ги обувам и инвестирам в тях, както и давам конкурентни заплати...
303
1
 
20
 
! Отговори
SHEFA преди 5 месеца
ГАСТЕРБАИТЕРИТЕ АКО НЕ СА ДА ВКАРВАТ МИЛИЯРДИ ЕВРО ГОДИШНО СМЕ ГО ЗАКИНАЛИ НАПЪЛНО.АМА ЩО НИ ТРЕБЕШЕ ТАЯ ЕВРОПА 2000ГОДИНА В БЪЛГАРИЯ СА ВЛЕЗЛИ ОКОЛО 9 МИЛИЯРДА-Е КВО ИСКАТЕ ?-МАЛКО ЛИ СА-ТОГАВА 1 КУТИЯ ЦИГАРИ БЕШЕ 1.20ЛВ-ОТ ХУБАВИТЕ-ДА НЕ ПРАВА РЕКЛАМА.
302
2
 
24
 
! Отговори
До долния преди 5 месеца
Причината е една - Тиквата и неговата сговорна пасмина от калинки!
301
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Немците трябва да разпределят по- равномерно инвестициите си в Източна Европа. БМВ отваря завод в Дебрецен за 1 млрд евро до една година, а Орбан се подиграва редовно на Меркел и уж велето го критикува, че не бил демократ ми нещо друго. В същото време България е опустошена и обезлюдена. Не знам как очакват при тази бедност и мизерия да няма корупция и да вървим напред? Това е подло. Ако немците не разпределят равномерно инвестициите /политика/ ще се наложи да управляват криминални територии