Удар по джоба ни: Цените верижно запълзяха нагоре

Поскъпват горивата, отоплението, хлябът, кредитите...
Обновена: 10 сеп 2018 09:56 | 10 сеп 2018 09:15, Елка Василева
231
Удар по джоба ни: Цените верижно запълзяха нагоре
Снимка: Dnes.bg

Цените на основните стоки и услуги тръгнаха нагоре и верижното им поскъпване ще удари по джоба българите идните месеци. Увеличението на практика ще засегне почти всичко - от природния газ, парното, водата и хляба до автозастраховките и бездимните цигари, пише "Сега".

Всъщност тази година инфлацията се завърна и всички го усещаме и когато пазаруваме храна, и когато зареждаме резервоара на колата.

Дори заемите започнаха да поскъпват. БНБ отчете, че лихвите по потребителските кредити са тръгнали нагоре, а банкерите от месеци предупреждават, че лихвите са стигнали дъното и занапред ще вървят нагоре. 

Задаващото се увеличение на природния газ от октомври ще доведе до лавинообразно поскъпване, като първо ще се отрази на парното и топлата вода. Държавното предприятие "Булгаргаз" поиска вдигане на цената с повече от 14%. Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов заяви, че поскъпването е неизбежно, но е възможно процентът да е по-малък. Синьото гориво е "вързано" с котировките на петрола на международните пазари и на долара. По закон увеличението на газа с повече от 5% се отразява и в цената на парното и топлата вода.

Още по темата

Бензинът и дизелът са доста по-скъпи от миналата година, а новините за петрола са противоречиви и нищо чудно котировките да продължат още нагоре, което ще е лошо и за шофьорите с частни коли, и за превозвачите, а освен това ще бъде пореден повод за корекция на цени в различни производства и услуги. "Жегата" в  международните отношения продължава - като се започне от проблемите по оста САЩ - Китай и се стигне до очакването Иран да свие предлагането на нефт заради щатските санкции.

Шофьорските неволи не спират дотук, защото се очаква продължително вдигане на застраховката "Гражданска отговорност". Само преди седмици застрахователните компании за пореден път повишиха полиците средно с 50-60 лева. И те, и Комисията за финансов надзор са единодушни, че поскъпването ще продължава поетапно и значително, защото сега приходите от продажба на застраховката не можели да покрият изплащаните обезщетения, особено за катастрофи, причинени в чужбина.

Голямото есенно поскъпване ще засегне и пушачите. Депутатите вече решиха да вдигнат акциза за  бездимните цигари, чийто пазар в България главоломно се разширява.

Поскъпването на природния газ ще засегне цели индустрии като химическата. Ще засегне и производството на хляб.

Пекарните очакват двоен удар и защото житната реколта е по-лоша от очакваната, а значителна част от качествената българска пшеница вече отпътува в чужбина. Пшеницата от новата реколта ще е по-скъпа. Прибирането на реколтата започна при цена 300 лева за тон, сега е 350 лева, посочиха от агроминистерството. 

Ресорният министър Румен Порожанов косвено призна, че се опасява от ценови скок, като съобщи, че планира разговори с ръководствата на големите търговски вериги в търсене на варианти за по-плавно поскъпване.

Поскъпват и млечните продукти. Цените на сиренето и кашкавала вървят нагоре успоредно с кампаниите и мерките за разграничаване на истинските от имитациите, съдържащи палмово масло и други нетипични съставки. Качественото сирене е скъпо, обясняват и производители, и експерти, макар че в България скъпо и качествено не винаги вървят ръка за ръка.

Противоречиви са прогнозите за поскъпването на жилищата. Според някои брокери цените на апартаментите и наемите вече са стигнали пика си, но според други ще растат още. А ако депутатите одобрят предложенията на Министерството на финансите за промени в  Закона за местните данъци и такси, от догодина българите ще плащат двойно по-висок "сграден данък" за основното си жилище.

Обикновено през лятото инфлацията намалява и цените на  плодовете и зеленчуците вървят надолу. Но сега се случва обратното. През този юли потребителските цени са били с цели 3.5% по-високи в сравнение със същия месец на 2017 г., отчете националната статистика.

Дъждове и градушки удариха реколтата на много места в страната. В резултат има по-малко и по-скъпи български домати. Годината не беше добра и за прасковите, които също са по-скъпи от миналата година. Морковите и дините, тиквичките и патладжаните, салатите, дори копърът и магданозът са рекордно скъпи. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
1
 
31
 
! Отговори
Дзъ преди 5 години
е както е тръгнало може и да не се изплащат заплати в тая държава - направо директно да си удържат за ток, парно, вода, гражданска, винетки, и за квото не стигне - кредити... ако бяхме поне румънци - щяхме вече да сме забравили за днешните управляващи
137
1
 
38
 
! Отговори
бг смешки преди 5 години
до черно море :народа е вионвен защото ги търпи да го крадат ! седи и игледа тъпо и нищо не прави ...
136
0
 
65
 
! Отговори
черно море 1913 преди 5 години
Интересно, горивата паднаха до 1.50 преди година, цените на хляба и всичко не мръднаха стичка надолу, сега станаха пак 2,30 и трябвало да скачат, тая гражданска преди години как покриваше вси1ки щети, днес вече не стигали парите,даже на загуба работят, млякото го изкупуват от селяните за жълти стинки,разреждат го и хоп млечните продукти скачат,след всяко лято всичко нагоре, няма по жалка държава с жалки управници..
135
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Усещане за стабилност"? Толкова силно усещам как ще се сгромолясате, че нямам търпение да се случи!
134
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Предложение 134Айде стига с тая пропаганда! Колко повече да работим??? Работим по 12 часа, 6 дена в седмицата. Няма делници, няма празници, накрая 400лв, защото частникът не дава повече от МРЗ. ИЗКУСТВЕНО ДЪРЖИТЕ ДОХОДИТЕ НИСКИ!
133
0
 
33
 
! Отговори
жг преди 5 години
Значи ще плащам двойна и тройна ГО заради румънските индианци с коли с бг регистрация, които обикалят Европа като плъхове и правят ежедневни ПТП-та ?! Малко са ми бг индианците, та и чуждите сега,така ли ?! Много по-евтино ще ми излезе един калашник и сандък патрони и така и ще направя !
132
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ти ходи в Германия и в Австривя да видиш там каква мизерия е с еврото. Добре сме си ние с левчето.
131
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виновно е правителството на Ренета Инджова което за периода 1944-1995 съсипа в България. Преди това при Любен Беров живеехме най-добре, но Ренета Инджова съсипа България.
130
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А още даже не сме и помирисали еврото...
129
48
 
6
 
! Отговори
Предложение преди 5 години
Предлагам да работим повече, доходите се вдигат с много работа. Една шивачка в цех в Кричим взимала 550 лв, а една друга работела извънредно по 12 часа дневно и събота и неделя до обяд и взимала 800 лева. И втората била с по високи доходи от първата. Доходи се вдигат с много работа, българинът не работи а иска високи доходи с малко работа.
128
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 131 nikiТи си нагледен пример за част от 80% де би ли в Бегето
127
2
 
16
 
! Отговори
лъжеш преди 5 години
Виновно е правителството на Любен Беров който в периода 1992-1993 съсипа България!----------точно 92 и 93 беше най-добре , след това нещата се влошиха .
126
23
 
3
 
! Отговори
niki преди 5 години
Хубаво е да има минимална инфлация, така заплатите ще растат нагоре.Какво сте се размрънкали не разбирам. В пъти по-лошо е да има дефлация или пък да стоим с еднакви цени и заплати с години. ФАКТ!
125
1
 
30
 
! Отговори
Предложение преди 5 години
Предлагам да бием дузпата на ГЕРБ и на БСП защото няма разлика между тях, и да ни дойдат нови политици да ни оправят и да ни вдигат доходите!
124
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Статистиката мълчи за реалните стойности на инфлацията! Ясно е защо! Смяната лв към евро я смятат по курс 1:1
123
4
 
1
 
! Отговори
Предложение преди 5 години
Предлагам да се заздрави контролът!
122
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 123Че те нямат разлика, това не е избор.
121
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доходи се вдигат с работа, а цени падат когато предлагането превиши търсенето, т.е.когато в резултат на работата си произвел достатъчно конкурентни стоки. Българинът хем не работи и не произвежда, хем иска високи доходи и ниски цени.
120
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има много корупция, а най-лошото е, че няма никакъв контрол.
119
0
 
28
 
! Отговори
дебилчо бг преди 5 години
Цените в България ще растат до като има 80% де би ли