Пак сме на дъното: Дишаме най-мръсен въздух в ЕС

Поредно предупреждение от институциите в Европа
12 сеп 2018 21:44, Боряна Павлова
40

2263 гледания   |  Още видео

Мащабите на незаконната сеч са много по-големи от това, което официално знаем. Хиляди кубици дървесина стават жертва на престъпници, а службите изглежда са неспособни да се справят с проблема.

С изсичането на дърветата, обаче, сякаш не осъзнаваме, че това ще доведе до трайни последствия и за човешкото здраве. Колкото по-малко зелени екосистеми, толкова по-мръсен въздух.

Зелените системи в градовете са важен елемент не само по отоншение на качеството на въздуха, който дишаме, но освен това въздейства и върху микроклимата на населеното място, защото понижава средната температура.

Още по темата

Европейската сметна палата за пореден път каза, че страната ни се нарежда на последно място по мръсен въздух от всички останали страни в ЕС. България отново удари дъното, а това е поредното изследване, което казва, че страната ни трябва да направи нещо по въпроса. Докога ще продължаваме да водим тези разговори и какво трябва да се случи, за да бъдат предприети някакви мерки - коментар в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR на Ивайло Хлебаров от екологично сдружение „За земята“.

"Българските институции работят само и изключително под натиск. Голяма част от европейските страни не покриват критериите за чист въздух, но ние сме единствената страна, която има нарушения на праговите норми за серен диоксид", коментира в предаването Ивайло Хлебаров.

По думите му стряскащите числа, обаче, изглежда не притесняват кметовете, тъй като местната мласт е тази, която носи отговорност за въздуха, който дишаме.

"Ако здравето на хората е приоритет, то съответните институции, от които зависи въздухът да е чист, ще седнат и ще предприемат някакви мерки", заяви в предаването Хлебаров.

По думите му един от основните пробелим е, че национталната власт все още не е въвела стандарти за твърдото гориво.

"Голяма част от замърсяването на въздуха е от финни прахови частици, а те идват от изгарянето на мокри дърва. Те изискват много повече енергия за изгаряне, което не се осъществява докрай. Опитваме се да горим вода, а така се получават множество химични елементи, които достигат до въздуха", коментира Ивайло Хлебаров.

От 2017 г. срещу България има решение от Европейския съд, а редица органи поставят под съмнение критериите, по които се измерва замърсяването на въздуха. Нищо, обаче, не се случва. Защо?

"Не мисля, че има нужда от ЕК да ни казват каквото и да било повече. За съжаление, обаче, от Европейската комисия не прилагат достатъчно добре законодателството, защото не изискват достатъчно силно мерките да бъдат приложени. Все още не сме глобени заради мръсния въздух, а това кара властимащите в страната да се мотаят", коментира още Хлебаров.

Ще има ли скоро решение и ще дишаме ли по-чист въздух?
 


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
0
 
! Отговори
с умиление преди 5 месеца
Нищо им няма на софиАнци. Щом искат всичко да е при тях, ще си търпят и всичката мизерия. Като не ви харесва, има регионално планиране, фирми, училища, болници из цяла България. Докато няма, инхалирайте и не мрънкайте и не занимавате цяла Българиявсички с регионалните ви проблеми, моля!!!
36
1
 
2
 
! Отговори
Пловдив преди 5 месеца
Дизел-гейт, майна - яко напушване!
35
1
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 5 месеца
в люлин непрекьснато се сечат дьрвета и на тяхно място не се засаждат нови
спрете междублоковото застрояване и небостьргачите спрете вноса на дизелови
коли
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ако се използва качествена дървесина за горене - да, ама слагат всичко което може да гори в печките. Това е много сериозен проблем и би трябвало да има много сериозни инспекции, предупреждения и санкции. Иначе с "карай да върви" нищо няма да стане.
33
0
 
1
 
! Отговори
Сандо преди 5 месеца
А компенсирам факта с ракия!
32
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Автомобилите били най-малката грижа. Наистина ?
Замърсяването не е само фини прахови частици, също и въглеродни окиси, двуокиси, азотни диоксиди и т.н.
Не се диша !
31
0
 
5
 
! Отговори
А така преди 5 месеца
Значи проверих в чичо гугъл над Батак се намира най-чистия въздух на планетата :))))
30
1
 
8
 
! Отговори
А така преди 5 месеца
А пък аз миналата седмица прочетох ,че някъде в България (забравих кое място )се намирал най-чистия въздух на планетата.Хем сме с най-замърсения в Европа ,а имаме и най-чистия на планетата :))))
29
0
 
7
 
! Отговори
шматка преди 5 месеца
Хехе

Имало серен диоксид и ФПЧ от горенето на дърва
Посред лято.
Няма такава манипулация.
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Пак сме на дъното - КЛЕКСИТ!
27
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Живея в малко населено място. Уморен съм да виждам всеки ден от прозореца огромни 10 тонни камиони да преминават по малката улицата пред дома ми препълнени с дърва. А пък общината изнемогва нямало пари казват. Също казват че тези от дърводобива плащали данъци. Питам аз - на кого плащат данъци и като свалят 10 камиона на ден плащат ли за всичките или плащат 1 и другите 9 минават между другото ?
26
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тези който пишат че въздуха е мръсен от отопление на твърдо гориво сигурно са от "ГАЗПРОМ". Проблема е че изчезват горите ни. А те дори не ни служат на нас българите ами алчни банди продават дървета в Гърция, Румъния дори, Турция Италия и тн.
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ами дъщерята и зета се махнаха от София точно заради мизерията и въздуха,ние също. То и тук не е цвете за мирисане в града, но има бриз, а зимата си *** основно от север. Не е добре да се обобщава така, като че София е България. Има много места с добър въздух-Родопите, Габровско, поречието на Камчия, но са неудобни за работещи хора. Ние затова сме решили, че морето е добър компромис като ниво заплата/качество на живот. Има гора с/у нас и малка гледка с море-т.е почти всеки ден има и вятър
24
0
 
8
 
! Отговори
Ххх преди 5 месеца
Оставка докато все още е време и не са разцепили държавата докрай
23
2
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 5 месеца
"Пак сме на дъното" -- ми всеки на мястото си, според акъла и работата си.
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Гледайте положително - отзад-напред сме във всичко първи.
21
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Европейската сметна палата защо не се поинтересува от безобразната сеч в България. Скоро ще останем без единственото си богатство- горите. Поголовната сеч може да си е работа на България но въздуха няма граници така че Европа би трябвало да обърне внимание на нашите продажни политици. Нужен ни е контрол от Евросъюзът инабе няма спасение
20
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Пълна трагедия както обикновенно, даже измервателните станции ги слагат в парковете, изсичат се горите, няма еколози, няма държавни органи, няма алтернативи на дървата за огрев.
19
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кво дъно ве? Отдавна сме се вкопали дълбоко под него! Гарантирано от гроб!
18
2
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 5 месеца
Излиза, че средногодишно, двигатлите на колите с вътрешно горене замърсяват 2%, 43% печките на твърдо гориво и 55% от замърсяването в София е заради неизмитите улици. В най-студените дни, когато замърсяването с ФПЧ е 5-6 пъти над нормите, делът на двигателите на колите е под половин процент от общото замърсяване, а на неизмитите улици е между 4% и 6%. Останалите 94-95% е заради печките. В тези дни и всички коли да спрат да се движат, замърсяването ще е горе-долу същото.