За следващото преброяване: 45 млн. лв., ще има и GPS координати

Преброяването тръгва от 22 януари 2021 г., ще продължи до 15 февруари
15 сеп 2018 07:30,
56
За следващото преброяване: 45 млн. лв., ще има и GPS координати
Снимка: Булфото, архив

От 22 януари 2021 г. почва следващото преброяване на населението и жилищния фонд в България ще започне и ще продължи до 15 февруари. То ще струва около 45 млн. лв. Това гласи проект на специален закон за преброяването, пуснат за обществено обсъждане, както и мотивите и финансовата обосновка към него.

За сравнение предишното преброяване през 2011 г. струваше на държавата 27 млн. лв.

Увеличението идва най-вече заради възнагражденията на преброителите, както и от факта, че информацията за всяко жилище вече ще е с точни GPS координати, а ще има и допълнителна информация за енергийната ефективност на домовете, услугите в квартала и др.

В мотивите е посочено, че загубите и пропуснатите ползи за бюджета, ако не се проведе преброяването, са по около 7 млн. лв. на година. пише "24часа".

Преброяването може да излезе и по-евтино, ако повече хора решат да се преброят по електронен път, т.е. отговорят на всички въпроси в специални онлайн анкети. През 2011 г. така избраха да направят около 43% от българите. Останалите ще бъдат посетени от преброител. В проектозакона пише, че той трябва да посети жилището само от 8 до 20 часа в периода между 22 януари и 15 февруари.

25-дневката, в която преброителите трябва да обикалят по домовете на хората, е избрана да е през януари, защото същата година трябва да има редовни парламентарни и редовни президентски избори. Те се падат съответно през май и есента на същата година и по това време общинската администрация, която трябва да подпомогне преброяването, ще бъде ангажирана с изборите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
7
 
! Отговори
fun преди 5 години
Само харчат пари на за глупости.Как ще ме преброят като не им отворя вратата?
50
0
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Резултатите в двоичен код ли ще бъдат обявени или с ASCII код?Къде е погърчената кривославна църква в лицето на прадядо Старофит да спре това безумие?
49
0
 
7
 
! Отговори
Перко Изперков преди 5 години
Трябва преброяването да съвпада с изборите...2 в едно :))))
48
5
 
6
 
! Отговори
Жо преди 5 години
До Анонимен 49 "До Жо"ИЗГЛЕЖДА си забравил "Режимът на тока" на бай Тошовото време, дефицитът на стоки по магазините и задължителното висене по опашки след работа.Забравил си чакането със "записване" за телевизори и перални, за леки коли и панелни апартаменти.Забравил си службите и техните безбройни доносници, които следяха кой говори против "народната власт".
47
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 43Абе базикаш се, ама бая народ има, дето се изкарват, че ходят боси, че познават дурги, който са умрели от глад, че не могат тока да си платят ...
46
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЖоТо и бащата не ме изгони от нас. Просто, като станах на 18 спря да ми взима за ядене, развъртя парнотото и бушоните за моята стая и ... след 3 дни напуснах сам. Не ме "изгони" изгони, ама си ме изгони.
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ааа, моля-моля. В Библията пише, да не се правят такива дивотии.А и с тея джипиеси, да ми бегате от тука.
44
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много ми е интересно колко ще ни изкарат на следващото преброяване :)
43
4
 
9
 
! Отговори
Жо преди 5 години
До Активист на БКПНИКОЙ никого не е "изгонил".Хората имат право да живеят и работят където си искат. Това е свобода на избора, който нямахме, когато вашата БКП управляваше. Вашата партия 45 години беше затворила границите и сега ми говорите, колко били българите тогава. Кажи ми, колко души щяха да напуснат Комунистическа България, ако бяха отворени границите и колко щяха да останат? Щяха да останат само членовете на БКП. И за тях не съм сигурен.
42
0
 
8
 
! Отговори
Ганьо преди 5 години
До Активист на БКПМного правилно наблюдение! Въпреки това, както каза колегата по-долу се опитват да продават имоти на супер надути цени, защото цените само ще растат...
41
0
 
22
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Кого ще броите,бе ?!!! Нали изгонихте 3 000 000 ? Дотогава ще си отидат още 2 000 000...От 16 апартамента виждащи се от моя ,вечер светят само два !!! И то в блок строен през 1989г в широк център...Ще преброяват !!! Дивите зайци ще преброявате...
40
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И сега като ме преброят, ще сонстатират, че съм си купил двустайна панелка в люлин с 35 годишен кредит, сменил съм й дограмата, също притежавам 20 годишен опел, плазмен телевизор, пералня и телефон на изплащане. Извод на статистиката: имам собствено енергийно ефективно жилище, немски автомобил и достъп до високите технологии. Неща за които останалите европейски народи могат да ни завидят.
39
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз няма да ги пусна в моя имот !Дори няма да ги отразя !!!!Има лични карти регистри база данни !Има компютри сървъри и тн......Ходят като *** по вратите!
38
1
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
АМА ТО ЩЕ ИМА ЛИ БЪЛГАРИ В БЪЛГАРИЯ ДО ТОГАВА. КОГО ЩЕ ПРЕБРОЯВАТ ИЗЛЕЗЛИТЕ ЗАД ГРАНИЦА. ТРУДНО ЩЕ ИМ Е. ДА ПРОДЪЛЖАВАТ С ГЕНОЦИДА НАД БЪЛГАРИТЕ И НЯМА ДА ИМА ПРЕБРОЯВАНЕ.
37
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За следващото преброяване: 45 млн. лв., ще има и GPS координатистава само да започнат и да ни дамгосват от ГЕРБ.
36
0
 
11
 
! Отговори
асдф преди 5 години
нали има ГРАО мао и Информационен масив???
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще ти го преброят и ще влезе в отчета за отрицателния прираст.
34
9
 
4
 
! Отговори
opetkov преди 5 години
До (-_-)Информацията не е налична никъде, защото става въпрос за това колко коли, телевизора, печки и други благинки си натрупал през периода. Държавата е длъжна да го направи, независимо коя банда е на власт. Дотогава вероятно ще строим пак "новата визия" по новите петилетки на любимката ви кака ***(госпожа лъжа)
33
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хубаво е да се знаем, колко сме, какви сме, какво имаме, както и накъде вървим. Едни ме убеждават, че сега трябвало да си купя апартамент, защото след десет години щяло да бъде недостъпно. А като чета статистиките от преброяването и като гледам празните съседни жилища някъде ми се губи логиката.
32
1
 
25
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
Значи 7млн. пропуснати ползи, а 45млн. ще струва тая глупост... При условие, че тази информация е налична под една или друга форма в повече от една държавна институция.. Кpeтенията е пълна!