Българи на протест за промяна в модела на управление

Мотото е "Оставка, съд и смяна на системата"
Обновена: 16 сеп 2018 19:42 | 16 сеп 2018 13:36, Елка Василева
1015

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

 

Българи от страната и чужбина излизат на протест под мотото „Оставка, съд и смяна на системата“.

Прояви на обществено недоволство събраха протестиращи пред парламента в София. Демонстрации ще има и пред посолствата на България по света.

С викове „Оставка“ и под лозунга "Не на партийните мафии, корупция и концесии" пред паметника на Цар Освободител пред Народното събрание се събраха стотици. Протестиращите блокираха за кратко бул. Цар Освободител.

Още по темата

Речите започнаха още преди официално обявения старт на протеста от 12.00 часа. Той е с предварително обявена продължителност до 22.00 часа тази вечер.

Протестът беше обявен като акция на българите от чужбина и в страната. Искането е за оставка на правителството и за смяна на модела на управление, а именно България да се управлява по швейцарския модел с референдуми.

Зад протеста стоят над 34 000 български граждани, живеещи в чужбина, обединени от Facebook групата „Против геноцида на Борисов и всички досегашни управляващи мафии“.

Една от водещите фигури на акцията е Емил Русанов - издател на „Будилник“ в Лондон, който обясни някои от исканията.

„Пряко да се избират всички хора, които ще участват в администрацията на тази държава, както и да могат да се отзовават също, защото както си ги избрал, така и би трябвало да можеш да ги отзовеш“, каза Емил Русанов, цитиран от БНР.

Протестиращите не искат разпускане на парламента, за да бъде гласуван кабинет, предложен от тях. Твърдят, че страната трябва да се управлява по швейцарски модел.

Протестът ще се проведе между 12 и 22 часа и ще продължи три дни.

Към столицата пътуват граждани от Франция, Белгия, Италия, Испания, Англия и Холандия.

В сряда българи ще протестират и пред централата на ЕК в Брюксел.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1015
Още по темата: протест
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
833
4
 
37
 
! Отговори
да се връща Костов преди 5 години
Да се връща Костов и да довърши започнатото: лустрацията, законността, образованието и да оправи здравната система, която я разби. Видя се, че след него НИКОЙ не става.
832
2
 
35
 
! Отговори
нормално е преди 5 години
До ГражданинНормално е, защото всичко се купува, а тези които имат много пари са ги придобили по престъпен начин. Престъпници да ти строят магистрали? Видяхме какво става.
831
3
 
37
 
! Отговори
Смяна преди 5 години
Смяна значи да замениш нещо с друго нещо. Протестърите не казаха като си отидат тези управляващи с кого ще ги сменим.С Корни, Герго, Бенчо, Митьо, Ветко, Миню ?Не мерси.
830
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези протестъри кой ги финансира? Ако Емо и Светослав ще управляват България, по-добре закривайте държавата. Вижте ги как изглеждат и ще разберете защо. Поздрави
829
3
 
39
 
! Отговори
Въпрос преди 5 години
Тези, които ги убива системата, от 30 години насам сега ли се сетиха, че ги убива?
828
9
 
39
 
! Отговори
Гражданин преди 5 години
Ако може без да се обижда и без фалшиви новини? Благодаря предварително! В момента България се строи наново, защото не се е правило нищо десетилетия наред. И който не яде асфалт или да кара по черните пътища или живее изолиран в някоя планина.
827
7
 
38
 
! Отговори
Янко преди 5 години
Не е нормално и психически стабилно, да се обвиняват управление и министри за катастрофа, защото всеки ден във всяка държава стават катастрофи. По тази логика, във всички държави по целия свят няма да има правителства, защото има катастрофи. Пътят е правен по времето на Орешарски, само за инфо.
826
2
 
39
 
! Отговори
промена преди 5 години
До ГражданинНа тези ли викаш промяна КОИТО отхвърлиха закона за лустрация и които направиха дълг по-=голям от тези на комунистите? Тези, които разбиха всичко социално и гласуваха закони обслужващи само управляващите и тези, които им служат.
825
2
 
37
 
! Отговори
KOGA преди 5 години
Абе в Румъния пълната лустрация се случи през 2012 г, 23 години след промените. А в България КОГА? Единствената държава от Източния блок БЕЗ закон за лустрация.
824
9
 
35
 
! Отговори
Гражданин преди 5 години
Промяната, която е видима със сегашното управление е супер. Ненужна е намесата на тези хора.
823
5
 
40
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
питам плюещите протеста - ако вашите родители бяха убити край Своге от третокачествен асфалт, щяхте ли да дойдете на протеста или пак щяхте да блеете от дивана. Щяхте ли да се замислите тези прехвалени фондове колко ви ползват вас и колко отиват в джоба на Борисов или щяхте да продължите словесната дефекация герб няма алтернатива. Знаейки умствените ви възможности, благодаря за липсата на отговор.
822
7
 
41
 
! Отговори
не искаме промяна преди 5 години
Харесваме си животът при мъдреците от групировката ГРОБ, искаме да пием вода с уран,да ядем сирене без мляко с гипс, да плащаме студен резерв на Доган и за парно без да го ползваме, да плащаме винетки и караме по разбити пътища, да имаме нови по-високи цени на всичко, двойно увелучаване на парите за лечение, което ни убива, да си живеем в *** мизерния живот с която сме си свикнали!
821
16
 
40
 
! Отговори
Един там преди 5 години
Аз пък не ги подкрепям, против съм самозванци!!! Първо да се бяха представили, кои са, за какво се борят... Само сваляне на правителството н е достатъчно! Те го питаха единия праслак какво иска и той не може да каже, цирк!
820
13
 
39
 
! Отговори
Ицо преди 5 години
Тия бунтарчета не стават за гледане, какво остава да управляват и т.н. По фейсбук може да се уредят някви купони, партита, но преврат и революция, сваляне на правителството, пълна пародия! Тия дори не знаят какво искат!!!
819
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ не стават, БСП също не стават...............................издъниха се и двете партии!!В това спор няма!!!!!Сега кой ще управлява България?Славчо Трифонов ли - чалгаджията и масона, направен такъв от Илия Павлов навремето (Мултигруп)???
818
2
 
33
 
! Отговори
анка преди 5 години
До АнонименЕдна баба казала! Хайде стига подвежда хората с фалшиви слухове!
817
11
 
49
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
Пожелавам на плюещите протеста да им направят гражданската 500 левапи пиян изверг, каращ цял живот без книжка, да размаже децата им. Тогава ще се радвам да чуя колко са доволни от статуквото и как не трябва да се прави нищо, за да не стане по-зле :)))
816
11
 
38
 
! Отговори
Пепи преди 5 години
Тоя дебелак защо не е в затвора.
815
15
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе какви протестиращи,това на нищо не прилича!Довели паравоенни формирования,поне така казаха,чужди рокери от съмнителни режими,хванали сулю и пулю за по някой лев с някакви измислени искания ,,повечето не знаят защо са там ,да има протест,че някой така искал,да има тв изява за масовка!!Защо няма предствители от Щвейцария ,а от монархистични държави,а криминално проявения Русинов живее в Лондон,а не в Швейцария,и такъв ли човек ще се прави на лидер?Че то е унизително!
814
21
 
46
 
! Отговори
До 836 преди 5 години
"доволни сте да сте роби :) поздравления, може да се гордеете със себе си :)))" В България се живее все по-добре! Въпреки лъжливите приказки на червените!Огледайте се и вижте с очите си - пълни с коли пътища и магистрали, пълни с хора магазини и молове, пълни колички с покупки, всички хукват по курорти в България и чужбина, пълни ресторанти и кафенета, хората живеят добре и се забавляват, въпреки апокалипсиса, в който живеят БКП/БСП. Увеличават се влоговете, хората си купуват хубави жилища.