Българи на протест за промяна в модела на управление

Мотото е "Оставка, съд и смяна на системата"
Обновена: 16 сеп 2018 19:42 | 16 сеп 2018 13:36, Елка Василева
1015

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

 

Българи от страната и чужбина излизат на протест под мотото „Оставка, съд и смяна на системата“.

Прояви на обществено недоволство събраха протестиращи пред парламента в София. Демонстрации ще има и пред посолствата на България по света.

С викове „Оставка“ и под лозунга "Не на партийните мафии, корупция и концесии" пред паметника на Цар Освободител пред Народното събрание се събраха стотици. Протестиращите блокираха за кратко бул. Цар Освободител.

Още по темата

Речите започнаха още преди официално обявения старт на протеста от 12.00 часа. Той е с предварително обявена продължителност до 22.00 часа тази вечер.

Протестът беше обявен като акция на българите от чужбина и в страната. Искането е за оставка на правителството и за смяна на модела на управление, а именно България да се управлява по швейцарския модел с референдуми.

Зад протеста стоят над 34 000 български граждани, живеещи в чужбина, обединени от Facebook групата „Против геноцида на Борисов и всички досегашни управляващи мафии“.

Една от водещите фигури на акцията е Емил Русанов - издател на „Будилник“ в Лондон, който обясни някои от исканията.

„Пряко да се избират всички хора, които ще участват в администрацията на тази държава, както и да могат да се отзовават също, защото както си ги избрал, така и би трябвало да можеш да ги отзовеш“, каза Емил Русанов, цитиран от БНР.

Протестиращите не искат разпускане на парламента, за да бъде гласуван кабинет, предложен от тях. Твърдят, че страната трябва да се управлява по швейцарски модел.

Протестът ще се проведе между 12 и 22 часа и ще продължи три дни.

Към столицата пътуват граждани от Франция, Белгия, Италия, Испания, Англия и Холандия.

В сряда българи ще протестират и пред централата на ЕК в Брюксел.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1015
Още по темата: протест
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
793
1
 
41
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
от както българина се позамогна къде от гурбет къде от еврофондове вече обърна гръб на абсурдното правосъдие на не реформирани институции и ако корема днес е пълен той не мисли за утре че днешния прогнил пилитическо-мафиотски модел нанася дългосрочни вреди и всеки се е предал в безразличие и усилено мрънкане как нищо никога няма да се промени колкото и да стачкува и протестира
792
4
 
38
 
! Отговори
До 105 преди 5 години
"Излезте българи - управляват ви 30 г. олигарсите и техните слуги !!" Излязохме, ама Цветан Василев ни плати много малко, а е милионер! Нямаше и кебапчета! Не отивам никога повече на протест!!!
791
2
 
39
 
! Отговори
Мафията плаща!!! преди 5 години
Мафиотите, мутрите и чалгата се пръкнаха от БКП/БСП след 1990. . То не бяха рекети и убийства при тяхното управление. . Разграбиха държавата с червените куфарчета.. Разбиха и ограбиха предприятията. . Разграбиха здравната каса и пенсионния фонд. . Изнесоха парите в офшорки и т.н. . Сега са милионери с хотели по морето (всички са техни) и из цялата страна. . Станаха рентиери и работодатели, като дават най-ниските заплати в ЕС. . Повечето фирми са техни и изстискват българите до дупка.
790
10
 
35
 
! Отговори
Нещастни протестъри! преди 5 години
Е, видяхте ли на какво сте способни мал.оум.ни червени. Извикахте подкрепление от цял свят. Цв.Василев плати за участието ви. Дойдоха рокерите на руския президент Владимир Путин "Нощните вълци" (намеса в политиката на независима държава). Дойдоха две паравоенни милиции - Войнски съюз и БНО "Шипка", които организират лагери за военно обучение на млади екстремисти. И какво? Събрахте около 500 мал.оумни лу.пени, крещящи срещу всички и всички: "Шъ ги смажИм и изпоарИстувЪмИ сичкитИ!.
789
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Олигархичните протести срещу Орешарски ги даваха по телевизията като даваха когато са малко протестърите само близки кадри, а сега явно протеста е антиолигархичен и телевизиите не излъчват.
788
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Със 150 човека протест както днес няма НИЩО да направим...със 15.000 на протест също няма да успеем...Но когато станем 1.500.000 ще има *** депутати пред радисон и национализирано обратно имущество на Ветковеци, Стайковци, Догановци, Пеевци БоковциВ един момент ще се окаже , че в държавата има пари за всичко
787
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗАЩО ДНЕС ПРОТЕСТИРАЩИТЕ БЛЪСКАХА И БУТАХА ОПЕРАТОРИ И ЖУРНАЛИСТИ- ВАНДАЛИ- ТИЯ ЛИ СА НОВОТО ЛИЦЕ.
786
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БГ ОЛИГАРСИ СА СЛУЖИТЕЛИ НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ, КРЕДИТНИ МИЛИОНЕРИ, КОИТО НЕ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ, НО КУПУВАТ ПРОТЕСТИРАЩИ И ПОЛИТИЦИ- ЕТО ТОВА ДНЕС БЕШЕ ЛИЦЕТО НА МАФИЯТА.
785
6
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименГерб сплашва всички олигарси да подкрепят герб. Тоталитарна партия е герб и съдебните им процеси приличат на тези в Турция, братската държава на боце.
784
12
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При Станишев бяхме далеч по доходи пред Румъния, днес е обратното. Десет години олигархичната най-най-най-олигархичната партия в света неуморно работи за този срив.
783
14
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ ПОДГОНИХА КРЕДИТНИТЕ МИЛИОНЕРИ ДНЕШНИТЕ ОЛИГАРСИ И ТЕ СИ КУПИХА ПРОТЕСТИРАЩИ.
782
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГoшуШиши е шеф на Боку, Гошу неграмотно момченце. Медиите на шиши хвалят боце, а дпс винаги гласува с герб.
781
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БГЩо бе сега дпс си е на власт с герб па се живее а
780
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя протест да не е като срещу Орешарски, олигархията протестира срещу себе си. Чакаме со ро соидния печат дали ще ги хвали или оплюва, явно ги оплюва, затова съм с протестиращите. Преди протеста им правеше пълно медийно затъмнение.
779
10
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези комунизма ли искат да върнат.
778
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 807а ОЛИГАРСИТЕ не са ли случайно ДС-милиционерите с куфарчетата-същите, барабар с разсейките...
777
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Василев 806Ако беше ясно и конкретно казано , че правителството на ГЕРБ усвоява еврофондовете , като строи некачествено пътища, аз щях да се присъединя към протестиращите!!!-тъпо василев, много тъпо!ако мислиш, че заради еврофондове или пътища, т.е. заради някакви "локални проблеми", някой ще излезе да протестира, в голяма заблуда си!"Протестиращите" предлагат "да сменим старото", а какво е "новото"? дай първо да го видим, какво предлага,да анализираме, да претеглим и тогава...
776
2
 
38
 
! Отговори
до долния преди 5 години
а ОЛИГАРСИТЕ не са ли случайно ДС-милиционерите с куфарчетата
775
2
 
34
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Един протест може да е успешен, ако е ясно за какво се критикува правителството!!!Ако беше ясно и конкретно казано , че правителството на ГЕРБ усвоява еврофондовете , като строи некачествено пътища, аз щях да се присъединя към протестиращите!!!Защото фактите са неуспорими, както и жертвите!!!Агент Марла Гибс!ЦРУ!!!
774
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Излезте българи - управляват ви 30 г. олигарсите и техните слуги !!