За единия надник... Протестър пита: Къде е гражданското общество?

Серия от референдуми ще последва протеста на българите от чужбина
18 сеп 2018 09:10,
395

Трети ден на протест в София, обявен като "Протест на българите в чужбина". В 12 часа протестиращите се събират пред сградата на Народното събрание, а в 17:30 ч. ще направят шествие до Министерския съвет.

Те искат оставката на правителството, провеждане на референдуми по швейцарски модел и въвеждане на електронно гласуване.

Още по темата

"Следващата седмица започваме да инициираме референдуми и няма да се спрем. В България никой не иска да изгуби личната надница и да се отдаде на обществения интерес", посочи пред Bulgaria ON AIR един от организаторите на протеста Росен Миленов.

"Борим се за конкретни неща, които сме входирали преди седмица в Министерския съвет, Народното събрание и Президентството. Документ от 30 страници - описани са исканията, описани са и стъпките. Законодателната и изпълнителната власт вече 30 години служат на частния интерес. Искаме институти на отзоваване, да се влиза във властта по други правила. Искаме премахване на естествените монополи, искаме експертно правителство...", обясни Миленов.

По думите му протестът е уникален, тъй като исканията на демонстрантите са конкретни. Росен Миленов подчерта, че не искат премахване на партиите, а публичните средства да се разпределят от всеки данъкоплатец.

PR експертът Соня Момчилова посочи, че симптомите на болното ни по думите ѝ общество се виждат по-ясно отстрани. Тя не смята, че има режисиране на протеста, но не е убедена, че това е пътят за постигане на промяната.

"Добре звучи да няма партии, на всички ни се иска да се избавим от познатите стари муцуни. Само че един косъм ни дели от анархията. Чрез избори е начинът, чрез който ще можем да отвоюваме гражданските си права", посочи тя.

Момчилова обаче отчете, че подобни протести и искания ще разместят политическите пластове в страната.

Според нея въпросният протест е изиграл ролята на лакмус за болезнени процеси в обществото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


395
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
326
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз лично бях на протестите срещу Орешарски, протести срещу 2 млрд заем и едно служебно правителство, срещу комунистите, защото по птинцип. Честно, почуствах се употребена, след като видях, че всичко е било с цел да се върне Бойко и половината протестна мрежа да влезне в кабинета като съветници. И колко млрд заем изтегли после той?
325
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами Слави за кой работи? Доган? Бойко? Той цял живот слугува на властта, никому не е неудобен, в случая пак ще го използват.
324
4
 
4
 
! Отговори
кочина преди 5 години
Къде е гражданското общество?- Ами тук по форумите! Скрити зад компа бай *** псува, злобее, изповядва расизъм и ксенофобия....... Но, до тук само, това им е силата!
323
3
 
0
 
! Отговори
Счети преди 5 години
До Анонимен 313. Да отговоря и за втората част на нападките. Точно това е гениалното на демокрацията всички носят колективна БЕЗОТГОВОРНОСТ ! Мислите ли, че някой от близките на загиналите при трагедията в Своге ги грее, че трима министри са подали оставки ? Нали хората са поели ПОЛИТИЧЕСКА ОТГОВОРНОСТ значи всичко е наред ? Нищо, че седемнадесет семейства са съсипани и цял живот ще носят белега, но всичко е точно, защото политиците са поели ПОЛИТИЧЕСКА ОТГОВОРНОСТ ?
322
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
глупости, протестите са организирани от Мутрата Слави. видя се ясно, той няколок вечери застаав зад тях, пеят негоив песни, беше обещал че ще докара българи от чужбина за новата си партия, а само преди дна дни чухме че имал 4,7 процента и че вече стягал структури. Ето му ги хората.
321
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
нацията е нещо съвсем друга от една етническа или религиозна група.Тя включва държавата плюс езика, плюс самосъзнанието.
320
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Протестите са организирани от ГЕРБ, за да се потуши нарастващото недоволство към престъпленията им и да омаскарят протестиращите, като се изберат водачи олиго френ. Активизирани са и всички интернет ***, които да насаждат конфликт уж с партията майка БСП. Само че, тези партии са на една хранилка и от едно котило. Стратегията работи, а именно да се използва омразата към комунизма и да се издигнат хората от по-долните му ешалони, с новия облик на модерна центристка партия. Партията на мутрите
319
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
така. в Укипедия пише много глупости. Например че Мирослава, съпругата на Ашот Таронит се казвала Мирослаав Българска .нито един извор не я споменава под това име.Когато се говори за едно определение обикновено се има предвид най-буквалното му определение. ОСвен това точка 2,3,4 не са изпълени, защото тук сатаав дума за ГРУПА, т.е. за МАЛЦИНСТВО, а не за НАЦИЯ.
318
1
 
2
 
! Отговори
Счетти преди 5 години
До Анонимен 314. Всеки има право на мнение моето е такова..Колкото до това дали мога да мисля са го оцени други хора, които ми плащат възнаграждението - до момента нямам проблеми с намирането на високоплатена работа. Броя на мозъчните ми гънки не ги знам, но съм сигурен, че са повече от вашите !
317
4
 
3
 
! Отговори
Счети. преди 5 години
До Анонимен 313. Ако отворите Уики там пише. Геноцид е целенасочено и систематично унищожаване, частично или пълно на дадена национална, етническа, расова или религиозна група посредством : 1. Убийство на членовете на тази група; 2.Тежко физическо или психическо увреждане на членовете; 3. Насилствено възпрепятстване на възпроизвеждането на членовете;4. Причиняването на каквито е да е тежки условия на живот с цел унищожаване.Така като гледам т.2,3 и 4 са изпълнени.
316
8
 
3
 
! Отговори
Симеонов преди 5 години
Аре тръгвайте да си миете ке нефите на Англия и оставете нормалните българи да си подреждат държавата.Вярно, че трудно и бавно става , но след 45 г. див комунизъм и още 10 г. власт на червените *** начело с луканов, виденов и костов нещата най-после потръгнаха.И вървят добре и голяма част от изучените на запад българи се връщат, а общите работници като вас където и да отидат са дъно на обществото.Взимайте си надниците за протеста и чупка откъдето сте дошли.
315
1
 
3
 
! Отговори
нека обобщим преди 5 години
валутен борд предимства - спасява те от банкови кризинедостатък - не можеш да развиваш икономиката .Да речем не можеш да заложиш 7 процента излишък, залагаш 3 процента, защото хораат от фонда не са сигурни, че икономиката няма да "изпука" при 7 процента и се застраховат, а тоав не дава възможност за големи заплати.
314
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гърция - криза. ИДав Валутният борд - строга финасова дисциплина (разбира се и мноог земи, разсрочвания, опрощаавния - но нямаше да ги има ако не бе "тройката" -Валутния Борд, МВФ и ЕЦБ). Ето тази година Ципрас каза, че е приключила кризата
313
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аржентина 10 години го кара на валутен борд. невероятна стабилност . Махат Валутният борд - по-голяма хиперинфлация с няколко нули отколокото имаше при нас 1997.
312
2
 
3
 
! Отговори
референдум преди 5 години
Ох, много искам да видя колко души ще събере този референдум. Много ви моля - медиите предавайте непрестанно. любопитен съм дали ще съберат 10 000 души.(за референдум трябват поне 600 000)
311
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЛИТВА 1.2015г ЛИТВА ВЛИЗА В ЕВРОЗОНАТА НАПРАВО ОТ ВАЛУТЕН БОРД- СЕГА МИН ЗАПЛАТА- 400 ЕВРО И ЖЕЛЯНА ФОНАСОВА ДИСЦИПЛИНА ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА ЦЕНТРАЛНА БАНКА.
310
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
те предимствата и недостатъциет на борда са ясни.Той е един "намордник", държи икономикатан под "ключ", и ако влезем в Еврозоната вееч няма да е нужен защото ще има и ЕЦБ, и Олаф и други механизим за следене.Но дотогава е полезен, защото икономиката ни се управлява от мафиоги, и той дава някакав сигурност, че няма всичко да се разграби и да фалира държаваат. За моменат е полезен. Ако бяхме Швейцария щеше да е вреден.
309
2
 
2
 
! Отговори
месара преди 5 години
абе, "вождовете освободители" бутнаха ли властта, или днес на площадо беше само оня с мегафоно, и оня дето ше прави референдум - политиците на съд?
308
0
 
4
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
До Анонимен 304Валутният борд си има предимства и недостатъци, но за да си покаже недостатъците трябва работеща пазарна икономиска с положително външнотърговско салдо.В България икономиката е силно монополизирана и картелизирана. Това състояние е осигурено точно от политическото представителство на червената олигархия - БСП+ДПС+ГЕРБ чрез държавните инструменти, защото по друг начин не могат да трупат печалби с некадърен мениджмънт и мизерно заплащане на труда.Падането на борда без влизане в еврозоната би ни гарантирало хиперинфлация.
307
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БЪЛГАРИ БДЕТЕ ДА НЕ СЕ ПОВТОРЯТ ОНИЯ 12 БАНКИ И ДРУГАТА ТАКАВА 2014- ИМАМЕ ДЕЦА!