Хлябът поскъпва с 15%, масовият вече е 1,10 - 1,15 лeва

От бранша искат диференцирана ставка на ДДС за хляба от 5%
20 сеп 2018 07:11, Анисия Иванова
255
Хлябът поскъпва с 15%, масовият вече е 1,10 - 1,15 лeва
Архив: Булфото

Цената на хляба се вдига поне с 15 на сто, заяви Димитър Людиев, председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите в Бургас.

10 процента идват от покачването на цената на брашното, заради по-скъпата пшеница тази година, а останалите 5% се дължат на повишението на газа, тока и дизеловото гориво, обясни той пред "Труд".

Така най-масовият хляб от 700 грама, който досега се продаваше по левче, вече струва 1,10-1,15 лева в магазина. Преди купувахме брашното по 480 лева за тон, а сега цената е 580 лева за тон, посочи Людиев. По думите му качеството на пшеницата, а от там и на брашното, е добро тази година.

Още по темата

Има покачване на цената на хляба, но то е различно за различните видове и по райони, коментира и Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България. По думите й поскъпването не е драстично и от него не трябва да се прави политика.

Тенденцията е да продължат да се покачват цените на всички компоненти, които участват във формиране на цената на хляба като енергоносителите, пшеницата, както и стремежът за по-високи доходи у нас.

Единственият начин стойността на хляба да се задържи, е да се въведе диференцирана ставка на ДДС за хляба от 5%, категорична беше тя. По думите й ползите от това ще са изсветляване на сивия сектор в бранша, стимулиране на свободната конкуренция и повече в постъпления в пенсионната и здравната система у нас.

"Практиката досега големите вериги да слагат 45% надценка е твърде луксозен пакет, който не може да бъде прилаган", заяви още Кукушева по повод идеята на земеделския министър Румен Порожанов да води разговори с хипермаркетите да слагат надценка за хляба само толкова, колкото да покрива брака и разходите им. По думите й обаче не винаги разговорите водят до конкретни действия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВСИЧКО ОТ ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО СИ ПРАВИ С ЦЕЛ ДА Е КОЛКОТО МОЖЕ ПО ТРУДНО НА БЪЛГАРИНА .БЪЛГАРИЯ БЕЗ ГЕРБ . БОЙКО БОРИСОВ,ЦАЦАРОВ И ПЕЕВСКИ В ЗАТВОРА.
154
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До wwwНе яж такъв хляб! Този апетитен бял хляб е отрова. Истинският хляб който е полезен и хранителен не изглежда така.
153
0
 
5
 
! Отговори
www преди 5 години
Какви апетитни хлебчета на снимката. Килограми пусти, застоял живот, яде ми се хляб ама не може!
152
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Политаката на Партията е правилна - не може цял хляб да струва по-етнито от кофичка кисело мляко, която освен това няма и половин килограм.
151
11
 
4
 
! Отговори
ЖАН ВИДЕНОВ преди 5 години
1 ДОЛАР = 3 ХИЛ ЛЕВА!
150
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СЛЕД УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЕМОКРАТИЧНАТА ЛЕВИЦА- 1.1995Г/2.1997Г- НИЩО НЕ МОЖЕ ДА ИЗПЛАШИ- МИН ЗАПЛАТА 2700ЛВ/СПРАВКА НСИ/НЯМА И 1 ДЛ-3000ЛВ, СРЕДНА ЗАПЛАТА 5 ДЛ/НСИ/- ЩЕ ИМАТЕ МНОГО ЗДРАВЕ ПАК ДА НИ УПРАВЛЯВА БСП.
149
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спрете да купувате хляб! Правете си го вкъщи. Поне ще знаете какво ядете. Оставете хляба в магазина да си стои по рафтовете.Докъде ни докараха?! Ще ни върнат 2 века назад!
148
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В момента в правителството съществува министър, който отговаря за Председателството на ЕС. Но самото Председателство изтече, и вече 3 месеца г-жа Лиляна Павлова е министър на нищо. Разбира се, извинения винаги могат да се намерят например, че все още сме част от европейската тройка минал, настоящ и бъдещ председателстващ. Но както видяхме и от нашето Председателство, позицията минал и бъдещ е чисто морална, те не вършат нищо. Освен това, функциите на г-жа Павлова бяха свързани със самото Председателство техническата му част, ремонт на НДК, поддръжка и пр. Т.е. тя беше нещо като
147
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
153- *** В КАУФЛАНД И СИ КУПИ НА ХУБАВИ ЦЕНИ- ТОКУ ЩО ИДВАМ ОТ ТАМ ИМА ХЛЯБ ПО 49 СТ, БРАШНО ОТ 50 НАГОРЕ, ЗАХАР ПО 1 ЛВ, СИРЕНЕ ОТ 11ЛВ, КАШКАВАЛ ПАК ПО 12/13 ЛВ- НЕ СЕ НЕРВИ- НЕМА НИ УПЛАШАТ- ЩЕ СПРЕТЕ КОЛИТЕ, ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА МИНЕМ ОТ КОЛИ В ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ.
146
1
 
8
 
! Отговори
Народът преди 5 години
АРЕНДАТОРИТЕ НА СЪД!
145
21
 
2
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
И слава богу, че цените на всичко растат. Само в Северна Корея цените не растат! Искате ли да живеете като в Северна Корея къдети ядат трева и мишки от глад. България е демократична развита капиталистическа страна членак на ЕС и НАТО, нормално е цените да растат при демокрацията, пазарът е свободен!
144
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Bad companyАбе, гербер компетентен! Само на хляб ли кара 1 семейство? Какво стана с тока, газта, бензина, данъците, таксите? Месото, сиренето, кашкавала, здравеопазването???ТРИ ЛЕВА ЛИ Е, ДРУГАРЮ ПАРТИЕН ТР.ОЛ?!
143
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГДБОП да влезе при ареднаторите и всички да ги арестуват!
142
14
 
1
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
Комунистите саботираха реколтата на пшеницата и оставиха посевите да изгният. Комунизмът е прузнат за предтъпление срещу човечеството! България трябва да се изчисти от комунистите, при комунизма имаше режим на тока!
141
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо никой не проверява арендаторите на земи?
140
1
 
13
 
! Отговори
Тодор Правешки преди 5 години
Уважеми другарки и другари, уважеми дами и господа. Като ви е скъп хляба - яжте банани. При демокрацията имате много банани, а преди нямахте банани! Яжте банани и се радвайте на хубавия живот днес, защото времето си тече, ей ги 30 годинки кога минаха, а кога да се радвате на бананите - като дойдете скоро всички при мен ли?
139
12
 
2
 
! Отговори
ники преди 5 години
Реколтата на пшеницата беше лоша, част от нея изгни заради дъждовете. Какво искате да стане, съвсем нормално е това?!
138
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като е скочила цената на пшеницата, защо арендаторът на земята ми не повишава рентата, която ми изплаща? От 3 години плаща по 40 лв на декар за плодородни земи. А парите от реколтата ги проиграва в казината на града.
137
0
 
14
 
! Отговори
Потресен преди 5 години
30 г. няма мисъл да се намалят непосилните сметки за парно, ток, води, данъци, такси.Много ми пука какво мислят САЩ и Русия.Ядем некачествени храни, нямаме Сигурност, нямаме кадърни лекари, нямаме качествени строежи.Нали с тази цел сте сложени НЕуважаеми ПОЛИТИЦИ, да ОЩАСТЛИВЯВАТЕ НАРОДА си.С 35% увеличихте цените на ток, парно, води - само за ЕДНА ГОДИНА.ДОЛАРЪТ ПАДА.
136
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хлябът поскъпва днес, а пенсиите ще ги увеличат ДРУГОТО ЛЯТО с 5,7%.Заплатите ще нараснат в КРАЯ НА МАНДАТА.Пишете, пишете, постове с възмущение по форумите... Ще ви чуят...