"Вашингтон пост" не ни щади: Престъпленията срещу жени – обичайни за България!

Чужди медии за ареста за "бруталното убийство, потресло Европа"
11 окт 2018 16:15, Елка Василева
261
"Вашингтон пост" не ни щади: Престъпленията срещу жени – обичайни за България!
Снимка: Reuters

Чуждестранни медии публикуват новината за ареста в Германия на заподозрян за убийството на българската тв журналистка Виктория Маринова.

"Вашингтон пост" припомня, че бруталното престъпление в събота потресе Европа и породи опасения за свободата на словото. Убийството първоначално бе възприето като отмъщение заради разкриване на корупция. За една година в европейски страни бяха убити двама разследващи журналисти, напомня изданието.

След като привежда данни за заподозрения и цитира изказвания на български официални лица от вчера, "Вашингтон пост" подчертава, че веднага след вестта за престъплението в Русе мнозина коментатори в България са отбелязали, че престъпленията срещу жени са обичайни за страната.

Още по темата

По-рано тази година правителството отказа да ратифицира Истанбулската конвенция (инициатива на Съвета на Европа да противодействие и предотвратяване на насилието срещу жени), след като българският Конституционен съд постанови, че конвенцията противоречи на основния закон на България, пише вестникът.

"Вашингтон пост" подчертава, че документът е ратифициран от 33 други европейски държави и цитира изявление на българския клон на Асоциацията на европейските журналисти, че щом конвенцията няма да е валидна в България, трябва да се направи "задълбочен анализ на проблема с насилието срещу жени".

"Тайм" също информира за ареста в Германия и развитието на разследването, а "Гардиън" припомня, че отначало се е смятало, че Маринова е убита заради работата си като журналист, тъй като последното й предаване е включвало интервю с двама разследващи журналисти, които са проучвали корупция на високо ниво.

Лондонският вестник цитира българския премиер Бойко Борисов, че през последните три дни по случая са били изписани "чудовищни неща" и че България не заслужава да бъде охулвана така.

"Дейли телеграф" цитира главния прокурор на България Сотир Цацаров, че на този етап не може да се каже дали убийството на Маринова е свързано с работата й като журналист и че от събраните досега доказателства личи, че нападателят е действал спонтанно и със сексуални мотиви.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха-ха, ганчовците жалки.Ами то в България дори миграните не искат да ги връщат.Един дори се самоуби наскоро, като разбара че ще го връщат в България.А към лошия САЩ се стремят всички прогресивни хора в света.САЩ е най-богатата държава, с най-силната икономика в света и с най-добри условия за живот.И най-важното - там няма как да не спазваш Закона. Дори да си Бойко Борисов.Жалки ганчовски смешници, не се погтледнат, че цял свят им се присмива, седнали да коментират САЩ.
64
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес.бг много щади Вашингтон пост .Оттам ли зависи съществуването натова сайтче ?
63
5
 
9
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ПРАВИЛНО СЕ НАМЕСВАТ МЕДИИТЕ - ИНАЧЕ ТИКВОКРАЦИЯТА ЩЕШЕ ДА ЗАМЕТЕ СЛУЧАЯ ПО БЪРЗАТА ПРОЦЕДУРА
62
6
 
8
 
! Отговори
12 преди 5 години
Само да ви кажа: от Щатите мислят да сменят Боко вече с нещо по-добро приемливо, ако изобщо намерят в цялата тази пасмина, но е пътник, поне си има остров :)
61
2
 
8
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
Защо Световните Медии не направят РАЗРЕЗ на Престъпленията по Расов Произход ?ТО вече ни Убиват
60
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, бе! А за САЩ,където човешкият живот не струва нищо и всеки носи по една автоматична пушка в багажника, не са нормални. Да си гледат тях си.
59
3
 
16
 
! Отговори
ДО 58 преди 5 години
НИКОЙ вече не бяга в Америка!!! Има къде, къде по хубави и уредени страни!
58
4
 
8
 
! Отговори
До 52 преди 5 години
Глупости, точно по брой убийства на глава от населението САЩ са тамън с 5-ти повече от нас 5.35 спрямо нашите 1.14. Руснаците имат 2 пъти повече и от САЩ 10.82, да не кажете нещо.
57
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото при тях е цветя и рози, щом откачи някой направо разстрелва по 10-20 мъже , и жени, а понякога и деца на публични места или в училища, изсвестни са с улични банди и серийни убийци!Хайде малко по-леко с генералните изводи за държави, за които даже не знаят къде се намират на кратата!
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На някой минава ли му през акъла колко ни мразят?
55
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** теориите майидват оттам . Целта наизмислянето им е даотвличат вниманието отпо-важният проблем на обществото -- социалнотои расово разслоение .И хоп решили да ни натресатизмишльотините си .
54
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако някой е поръчал убийството на журналистката ЭА КАКВО ЩЕ Я ИЭНАСИЛВА? МАФИЯТА НЕ ДЕЙСТВА ТАКА! ТЕ НЕ ОСТАВЯТ СЛЕДИ! Това е чисто СЕКСУАЛНО нападение! Много сте прости!
53
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 59Това не ги прави по добри...,Просто в България има продажници ,които искат и държат България да е критикувана и да е бедна ...това е....САЩ не е това ,което е била...
52
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво значение имат западните льольовци и тяхната омраза към България. Въпросът е, че престъпността в България застрашава имуществото и живота на всеки гражданин. Бойко да не се пеняви толкова, защото преди дни говореха, че в селата трябва да влезе жандармерия. МВР не се справя с престъпността и превенцията. Видяхме поредния развъдник на престъпници, този път в Русе. Имат ли нотариални актове, какво работят, откъде взимат пари за наркотици...
51
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що не кажат за всекидневните стрелби в училища в Америка??А?
50
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истанбулската конвенция (Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие),която нашите управляващи не подписаха, е подписана дори от страни като Турция, Албания, Македония, Сърбия...а нашата страна е единствена на Балканския полуостров, която не я е ратифицирала. И сега на фона на това "мнозина коментатори в България са отбелязали, че престъпленията срещу жени са обичайни за страната...!?" Просто потресаващо!
49
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
то пък, нали у тях не посягат на жени, нито си стрелят по децата в училищата и университетите....вода ненапита !
48
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам колко е зле в САЩ, но знам, че никой не бяга да живее в "хубавата" България, а всеки бяга да живее в "омразната" Америка.
47
0
 
24
 
! Отговори
алоало преди 5 години
Когато в Австрия 15 афганистанци иэнасила младо момиче.. АМЕРИКАНЦИТЕ ЩО НЕ СЕ ОБАДИХА ТОГАВА?!?!
46
7
 
17
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Ако бяхме приели конвенцията как по точно това щеше да помогне на журналистката