Зимно или лятно часово време: Българите разделени, имат аргументи!

Все пак повечето от тях предпочитат астрономическото
11 окт 2018 17:00, Красимир Ангелов
171
Зимно или лятно часово време: Българите разделени, имат аргументи!
Снимка: Reuters

Българите остават разделени по въпроса зимното или лятното часово време трябва да остане, след като догодина въртенето на стрелките ще остане в историята.

Още по темата

Все пак проучване на "Екзакта рисърч груп" показва, че има известен превес в обществените нагласи на позицията в подкрепа на зимното часово време като постоянно в страната ни.

Данните са на базата на национално представително проучване, направено от 28 септември до 5 октомври сред 1000 души в 125 гнезда в 92 населени места.

Според данните 48% от анкетираните предпочитат зимното часово време да се приеме като постоянно в България, а 32% искат лятното часово време да се въведе за постоянно у нас.

20% от интервюираните пък нямат мнение по въпроса или все още не са решели. Най-често без мнение са младите българи на възраст под 30 години.

Европейската комисия предложи от следващата година да отпадне сезонната смяна на часовото време и всяка от държавите-членки на ЕС да реши кое време ще прилага като постоянно - лятното или зимното.

Любопитното е, че привържениците на позицията зимното часово време да бъде постоянно у нас са по-често жени, хора на възраст над 59 години и жители на провинцията.

В полза на избора на лятното часово време за постоянно пък се изказват по-младите хора – тези на възраст между 30 и 40 години, високообразованите и жителите на столицата.

"Профилите на подкрепящите тези две позиции са показателни за това, че съществуват прагматични и рационални аргументи сред определени групи хора. Това предполага да се проведе широка и открита дискусия по въпроса, за да се стигне до оптимален избор", коментират от "Екзакта".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е, че спират с тая глупост с въртенето на стрелките, пък иначе-каквото изберат.
32
9
 
18
 
! Отговори
Българин преди 5 години
По принцип съм за астрономическото (зимно), но бих приел и лятно, само и само най-после да спре това двугодишно местене на стрелките!Е*****т ни ****** на биологичния часовник на всеки от нас!!!А това никакви спестени 20 лева за ток не може да ни го компенсира!
31
27
 
15
 
! Отговори
радомир преди 5 години
По-добре е да си е само зимно време. Дори и сега, през Октомври, като станеш сутрин и е тъмно. Като тръгнеш за работа в 6:30 е тъмно, защото сме лятно време. А вечер се мръква чак към 19:30, когато хората отдавна са се прибрали. Не е нормално. По-добре е да съмва към 6 часа и да мръква към 19 часа. А зимата ако е с лятно време, очаквайте да се съмва чак към 9 часа, и ще видите и какво е студ да тръгнеш в 6:30 за работа, колата не можеш да запалиш като хване студа.
30
22
 
13
 
! Отговори
Енгелс преди 5 години
До Анонимен25Добре, а аз не мога да разбера, ако остане лятното време значи зимата в 9 сутринта да е още тъмно, значи като ставам в 6:30 да е посред нощ и в сутрешния трафик да е тъмно и да стават катастрофи. Наистина не разбирам как някой може да желае това?!>
29
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На мен сутрин много ми се спи . Особенно гадно е през зимата . Аргумента ми за зимното е че то се е установило такова за много дълъг период от време и вероятно е естественно съобразено с биологичните нужди на човека. Иначе защо не се е наложило лятното ? Или нещо междинно?
28
16
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕ на зимното време!!!!!
27
28
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На летните пеперуди ясно ли им е, че през зимата един час по-рано значи тъмно до 9 часа сутринта, а порцията студ е отделно.
26
26
 
18
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Зимно! Не ми се става сутрин 1 час по- рано, винаги ми се спи, а през зимата така или иначе е тъмно.
25
17
 
18
 
! Отговори
Енгелс преди 5 години
Аз искам да не се бута времето и да си го сменяме два пъти в годината както досега. Що за безумие е да се премахне смяната?? Това мнение има ли го в допитването?
24
19
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЯМА НИТО ЕДИН БЪЛГАРИН КОЙТО ДА ИСКА ДА ОСТАНЕ ЗИМНОТО ВРЕМЕ! ВСИЧКИ СА ЗА ЛЯТНО ВРЕМЕ!!!
23
16
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре, аз не мога да разбера: Оставянето на зимното време означава лятото да се съмва в 4 часа, слънцето да грее от 4.30, към 9,когато ходите на работа вече ще е бясна жега и ще пече, и ще се мръква в 8, а през отпускарския август даже и в 7! Сериозно ли има хора, които искат това?
22
12
 
48
 
! Отговори
Димо преди 5 години
Аз съм към 50, но съм за лятното време. Светът се е променил и хората не стават при изгрев слънце, а са активни във втората част на деня. За нас би било по-добре да сме в лятно часово време.А сайта за гласуване е направен ужасно, целта е да те откажат от гласуване. Отделно, ако прочетете становището ще се хванете за ...главите, какви тъпотии пишат бюрократите.
21
12
 
43
 
! Отговори
К преди 5 години
Зимата един час плюс минус не е голям проблем.Така или иначе е мрачно и хората си седят вкъщи.Много по-полезно за здравето са слънчевите лъчи когато денят е дълъг и топъл.Сз съм за лятно
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ейхахаха, още един киртак смърдящ на препарат за миене на чинии иска да ни прави хора.
19
13
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези, които искат да остане зимното, нямат аргументи! Техният аргумент е, че това било астрономическото! Но нищо практическо като аргумент! Лятното време означава по-дълъг ден и по-късно мръкване, а това е от плюс за здравето на хората, туризма, борбата с депресиите, пътните инциденти! Но не *** мрънка, щото някой му казал, че зимното било астрономическо. Ми то астрономически и България не е в тази часова зона, в която трябва да е, ама затова не мрънкате, нали?
18
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Пипи Интересно как нямаше време, след като носа ти е забоден 24 часа в телефона ...
17
3
 
31
 
! Отговори
sante_dog преди 5 години
Някой пробва ли да гласува? Регистрацията на сайта беше така направена че да те откаже...Може да съм само аз де, но според мен го е правил някой на ниво студент 1-ви курс в не техническа специалност... Калинка до калинка, кво да правиш.
16
12
 
32
 
! Отговори
Галина Велкова преди 5 години
Лятно
15
30
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно лятното се предпочита от тези които не стават в 5 часа за да ходят на работа и едва ли се замислят, че никак не е приятно особено през зимата.
14
9
 
14
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
И в двата случая ще се ходи на рабата, или прибира от работа по тъмно