Отпуск без труд: След майчинството!

Работодатели искат да отпадне натрупването на дни отпуск
Обновена: 18 окт 2018 11:01 | 18 окт 2018 10:45,
286

Работодателски организации предлагат да отпадне възможността жените, връщащи се на работа след полагащия им се 2-годишен отпуск по майчинство, да могат да получават и платения си отпуск, които се е натрупал за този период.

Позицията на работодателите е провокирана от решение на Съда на ЕС, съгласно което периодът на родителски отпуск не може да се приравни на период на действително полагане на труд.

Още по темата

"Много е важно това решение на съда на ЕС. Говори се за родителски отпуск, който може да бъде планиран. Отпускът за изглеждане на дете до 8-годишна възраст може да се приеме напълно за родителски отпуск. Трябва да се подебатира малко повече сред експертите", обясни бившият социален министър Христина Христова пред Bulgaria ON AIR.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Василев отбеляза, че дават възможност на управляващите да коригират грешка, за която от АИКБ са алармирали преди 10 години.

"Не може да се брои за отработени двете години отпуск по майчинство. Това е несправедливо спрямо останалите работещи в това предприятие. Става дума за поправяне на една несправедливост. Имаме най-дългото майчинство в целия Европейски съюз - 54 седмици. В същото време имаме най-ниската раждаемост", коментира Василев в "България сутрин".

Христова се съгласи, че заявеното от работодателите е коректно, тъй като според нея те не коментират правото майчинството да се зачита за осигурителен стаж, а претендират върху размера на отпуск по майчинство да се изчислява платеният годишен отпуск и да се изчислява обезщетение, когато работникът напуска.

По думите на Василев са малко хората, които вникват в проблема и го разбират. А исканията на майките той определи така: "Дайте, искаме още, но няма да работим!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 151. Ако говорим за логика затворите трябва да са пълни с работодатели укрили данъци и осигуровки, но ето, че там няма нито един, нали така ?
149
6
 
10
 
! Отговори
Циник преди 5 години
99% от "младите 12 годишни майки" от маалата и без туй не са в трудовоправни отношения ... отпуска не ги интересува.Затова "накажете" шепата българки - направили грешката да родят бъдещия обслужващ персонал на ромите.
148
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това което е най-страшно е че манталитета на българина като цяло е на един тарикат на дребно, той не иска да работи, но иска да взима много пари. Ако може ще е перманентно в отпуск, на него не му пука за работата, колегите, шефа му, държавата, важното е парите да капят, а той да не се напряга.
147
13
 
3
 
! Отговори
Служител в производ преди 5 години
До Бизнесът - накъде?Не е вярно, че се избягва да се назначават жени! Даже напротив - по-лесно се уреждат жени на висока позиция, тъй като работодатели обикновено са мъже! Мъжете обикновено се ползват за унижение и обща работа (без значение дали имат висше образование).При жените стартовата заплата обикновено е по-голяма и имат протекцията на работодателя (мъж).Факти... факти... факти !
146
11
 
10
 
! Отговори
До 147 преди 5 години
Проблема е че законите ни защитават и обслужват некоректните работници и служители. За мен в случаите когато жена която е решила да се възползва от правото си на втора година майчинство, работодателя трябва да има правото да я освободи. Но тук никой не търси логика и морал, а някакъв елементарен популизъм.
145
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работещите майки и техният 20-дневен отпуск за втората година не е най-големият проблем на социалната система, нито на работодателите. Но както винаги очаквам да има издевателства над праволинейните данъкоплатци, а не над проблемните общества
144
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като видиш повечето коментари от по-долу ти става ясно защо едни са работодатели, а други работници!!!Манталитета на роба/работника е тежко бреме!!!
143
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТо и 50% от Администрацията е ИЗЛИШНА!!! И ГОЛЕМИЯТ проблем не е там, а в тези които РАБОТЯТ за да ИЗДЪРЖАТ същите тунеядци!!!
142
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не осъзнавате, че проблемът е по-голям в държавната администрация, отколкото в частната сфера. За периода на отпуск поради бременност и раждане се наема лице по заместване. След 2-те години жената се явява на работа, освобождава се служителят по заместване и след 5 дни жената иска да ползва платен годишен отпуск в размер на 30 работни дни. И работодателят оставя без служител, който да изпълнява задълженията, което натоварва всички останали да извършват и тази дейност.
141
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 132Айде стига с тая изтъркана мантра "мотивирани работници и служители"!Бизнесът не прави нищо да мотивира подчинените си. Напротив! Бизнесът демотивира работниците си и ги принуждава да бягат от Бг. И вносът на чужди работници е неуспешен.
140
3
 
5
 
! Отговори
До 141 преди 5 години
Това не е майчинство, а болничен - дават ти 3 месеца да възстановиш. Но и в САЩ работодателя има право да освободи по всяко време всеки служител, тук майки и инвалиди нямаш правото да ги пипаш, ако ще те да не правят нищо по цял ден.
139
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещата са Прости - Работодателите наемат лица да заместват майките и там дължат Отпуск!!!Майките са в ,, отпуск'' за отглеждане на дете и няма логика да има Отпуск върху Отпуск!!!Да, всички се сравняваме с ЕС- но там Майките се връщат на работа между 3 - 9 месец след раждането и това не е причина повод да имат демографски прираст!!!Тук винаги някой-някому е длъжен - Държавата, Работодателя, Роднините.Ако пък толкова завиждате на Работодателите, които печелят без да работят - станете и Вие такива
138
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 135Бизнесът в Бг не се интересува от бъдещето, нито от раждаемостта, няма визия, перспектива и пр. Бизнесът в Бг работи на парче- тук и сега някой да ми свърши една работа и да не му дам едни пари. Мотото на Бг бизнеса е "Да не плащам".
137
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бизнесът - накъде?Значи предлагаш бизнеса да наема хора просто така, за да запълва квоти, пък дали тези хора ще работят не е важното, те все пак не са там за да работят, а заради квотите. И така се правръщаме в една много арактивна държава за правене на бизнес, всички искат да дойдат тук, за да наемат на "работа" нищоправещи хрантутници. Хайде да си го кажем направо - най-мразим да работим, най-обичаме да получава едни пари от въздуха, въпроса е колко ще издържи този модел.
136
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в сащ майчинството е 3 месеца. има ясли айде на бач
135
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бизнесът, като е на Вие с европейските трудови практики да каже, защо не поискат въвеждане на минимална часова ставка, почасова заетост, много разпространена в другите държави, особено сред майките, защо не наемат бременни и майки с малки деца, защо настояват на киснеш в офис, за работа която може да се върши от всяка точка на света и най-вече, защо се гаври с този който му изкарва прехраната, купува му нова кола, къща, води го по екскурзии т.н. т.е. служителя.
134
2
 
7
 
! Отговори
Тиква преди 5 години
Вън Майките от държавата на мутрите
133
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бат Бойко още три !Само Бойко ще ни опрай!Стига сте мрънкалииииии по форумите, на кой не му оттърва да се маха от България
132
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 119Ти не само си т.ъп, но и си неграмотен- ясно написах "Вавилонски и фараонски времена". Никъде не споменавам КУЛА. Научи се да четеш, неграмо.тнико, щото утре ще излезеш на трибуната в НС да сричаш и няма да знаеш какво четеш.
131
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 125. Най-обичам специалистите по едно време. Само да ви кажа, че едно време не е имало интернет и компютри. Вие за ползвате интернет и компютри, като ви харесва едното време ? Вие знаете ли, че едно време децата са расли по нивите и майките са ги оставяли да ядат пръст, за да си набавят всички необходими минерали ? Е трябвали да го правим и днес, само защото не се е правело едно време ?