Отпуск без труд: След майчинството!

Работодатели искат да отпадне натрупването на дни отпуск
Обновена: 18 окт 2018 11:01 | 18 окт 2018 10:45,
286

Работодателски организации предлагат да отпадне възможността жените, връщащи се на работа след полагащия им се 2-годишен отпуск по майчинство, да могат да получават и платения си отпуск, които се е натрупал за този период.

Позицията на работодателите е провокирана от решение на Съда на ЕС, съгласно което периодът на родителски отпуск не може да се приравни на период на действително полагане на труд.

Още по темата

"Много е важно това решение на съда на ЕС. Говори се за родителски отпуск, който може да бъде планиран. Отпускът за изглеждане на дете до 8-годишна възраст може да се приеме напълно за родителски отпуск. Трябва да се подебатира малко повече сред експертите", обясни бившият социален министър Христина Христова пред Bulgaria ON AIR.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Василев отбеляза, че дават възможност на управляващите да коригират грешка, за която от АИКБ са алармирали преди 10 години.

"Не може да се брои за отработени двете години отпуск по майчинство. Това е несправедливо спрямо останалите работещи в това предприятие. Става дума за поправяне на една несправедливост. Имаме най-дългото майчинство в целия Европейски съюз - 54 седмици. В същото време имаме най-ниската раждаемост", коментира Василев в "България сутрин".

Христова се съгласи, че заявеното от работодателите е коректно, тъй като според нея те не коментират правото майчинството да се зачита за осигурителен стаж, а претендират върху размера на отпуск по майчинство да се изчислява платеният годишен отпуск и да се изчислява обезщетение, когато работникът напуска.

По думите на Василев са малко хората, които вникват в проблема и го разбират. А исканията на майките той определи така: "Дайте, искаме още, но няма да работим!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
2
 
11
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
БГ бизнеса да не претендира много, а да си изравни заплатите с европейските. Не може всеки човек с малка семейна фирма да си купи къща и коли за цялото семейство.Малката фирма прави малки обороти т.е. в нормалния свят хората с малки фирми са малко по-добре финансово от работниците си - не 100 пъти,а най-много 2 пъти по-добре.Тук парите за труд отиват в джоба работодателя.Така,че сверете си часовниците,осигурете 8 часов работен ден 5 дни в седмицата,осигурете нормални условия и тогава изисквайте!
169
3
 
14
 
! Отговори
111111 преди 5 години
Познавам семейства в Англия, наистина са на социални, и това е напълно достатъчно да отгелждат 2 деца! Не говорете наизуст! Разбира се, който иска да се развива, да е полезен, работи! Никой не говори да си *** и само да искаш, що за логика?! Тук има ограничени хора, щом поставят условия за самотен родител! Защо не се спомене и за възможността, в Германия, майка да работи по 5 часа на ден?! Много едностранно се гледа на нещата, много! Тук стана нетърпимо да се работи, ражда, гледат деца!
168
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БауОтпуските не трябва да се плащат, те трябва да се ползват.
167
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бг бизнес не спря да реве, да мрънка, да се пазари... И всичките им искания са за орязване на правата на работещите. И да не плаща.Бг бизнес не направи нищо положително, градивно, полезно за обществото, освен за себе си и близките си.
166
2
 
7
 
! Отговори
Някой преди 5 години
До АнонименДо 169Ами тя как да знае дали не се справям след майчинството, след като още първия ден започна да ме уговаря да напусна по собствено желание. Заедно с тъпата си счетоводителка пробваха разни номера да ме придумат.
165
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БауНапротив КТ трябва да се промени, защото той в момента е остарял и е вреден за обществото.
164
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До НякойНаписал че работодателя тя да има правото да уволнява майки решили да си останат вкъщи и през втората година от раждането си. Но именно такива смешни регулации като разрешения от инспекцията по труда, за да уволниш свой служител имат много негативни последици, както за бизнеса, така и за жените в детеродна възраст и инвалидите. Работодателя би следвало да има абсолютното право да освобождава всеки по всяко време, ако раши че той не се справя с работата или не му е нужен вече.
163
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До *** 154Ро.мките не търсят платен отпуск след майчинството, защото те не работят. Какво ги намесваш тях?Тук става въпрос за работещите майки.
162
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 159Бг бизнес трепери 2лв да не даде, ти се възмущаваш, че ставало въпрос за 500лв. Те се .и.ганят на всяка стотинка, на всяка минута от раб. време. Сега ще накарат хората да работят навръх Нова година, на 31 януари, когато цял свят почива, какво останало за 500лв. да не го направят на проблем.
161
2
 
10
 
! Отговори
Бау преди 5 години
В момента КТ защитава майките по много начини. Не го променяйте, че нищо хубаво не ви чака. Тя и моята шефка изрови земята да не ми плати отпуските, ама не се получи. Четете Кодекса на труда, знайте си правата и никой не може да ви пипне. Всеки случай на работодател, измамил майка, е случай на нехайство от страна на майката, която не се е информирала навреме за правата си. И, разбира се, намерил се е някой да се възползва от това.
160
4
 
5
 
! Отговори
До 160 преди 5 години
Значи в Англия никой не работи, защото капят много пари от социалните, но пък за сметка на това всички имат прислужници, а в България има предимно самотни майки!? Лъха на много брутална простотия и потомствен мързел.
159
5
 
4
 
! Отговори
до 160 преди 5 години
Самотна майка/баща само ако другия родител е починал. Недопустимо е да има такъв термин, тя/той не си го е направил/а само това дете, а ако е така, това е личен избор, явно е преценил/а, че има както физическа, така и финансова възможност да се справя сам/а с отглеждане на дете.
158
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виждам как искат да направят така, че да няма абсолютно никактва причина да се остане в тази "държава".
157
1
 
4
 
! Отговори
Някой преди 5 години
До До 147Да не би наскоро да са променили трудовия кодекс? Къде прочете, че работодател има право да уволни майка в майчинство? За да бъде съкратена майка СЛЕД майчинство се изисква специално разрешение от РИТ и то обикновено бива отказвано, дори майката да е съгласна да бъде съкратена. А пък такова нещо като да уволняваш, щото тъй ти се прищяло - е, такова животно изобщо нема!
156
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 157И като избягат последните работници и останат само администрацията и пенсионерите, кого ще експлоатирате, другарю с червено куфарче?
155
3
 
12
 
! Отговори
до 144 преди 5 години
Да, връщат се след 3-9 месеца, защото могат да си позволят детегледачка. Нали не смятате, че това дете е оставено само да се отглежда. Да не говорим, че във Англия, много майки не се връщат на работа, защото съпрузите им получват заплати, достатъчни за цялото семейство, а много изобщо не работят, понеже социалните, които получават са им напълно достатъчни за отглеждането на дете! Хайде да ми обясните, ако тук след 9 месеца се върне на работа, самотна майка, бебето какво го правим?
154
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При близо 60 хил. бебета родени през 2017 г. 1/3 са българчета. Майките на 1/4 да останат в майчинство през втората година, не повече. Тези които получават заплати над или близо до мах.осигурителен доход се връщат доста преди това. Останалите -половината работят на минимална и не намират смисъл да се връщат по-рано. Та какво излезе, че бизнеса ще го обърнат едните 500 до 1000 лева. Е да ви пикая на пикливия бизнес. По-добре закривай.
153
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 153За манталитета на Бг бизнес да кажеш нещо?Бизнес, който е научен само да ла.па и нищо да не дава. И държавата го подкрепя.
152
5
 
5
 
! Отговори
До 155 преди 5 години
И като вкараш работодателите в затвора кой ще плаща данъци, осигуровки и заплати другарю?
151
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 155Всички нарушения на работодателите се разглеждат като "административни"- невнасяне на осигуровки, неплащане на заплати, неспазване на работно време, кражба на труд... всичко е предварително заложено като "административно". Затова няма работодател в затвора.