Отпуск без труд: След майчинството!

Работодатели искат да отпадне натрупването на дни отпуск
Обновена: 18 окт 2018 11:01 | 18 окт 2018 10:45,
286

Работодателски организации предлагат да отпадне възможността жените, връщащи се на работа след полагащия им се 2-годишен отпуск по майчинство, да могат да получават и платения си отпуск, които се е натрупал за този период.

Позицията на работодателите е провокирана от решение на Съда на ЕС, съгласно което периодът на родителски отпуск не може да се приравни на период на действително полагане на труд.

Още по темата

"Много е важно това решение на съда на ЕС. Говори се за родителски отпуск, който може да бъде планиран. Отпускът за изглеждане на дете до 8-годишна възраст може да се приеме напълно за родителски отпуск. Трябва да се подебатира малко повече сред експертите", обясни бившият социален министър Христина Христова пред Bulgaria ON AIR.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Василев отбеляза, че дават възможност на управляващите да коригират грешка, за която от АИКБ са алармирали преди 10 години.

"Не може да се брои за отработени двете години отпуск по майчинство. Това е несправедливо спрямо останалите работещи в това предприятие. Става дума за поправяне на една несправедливост. Имаме най-дългото майчинство в целия Европейски съюз - 54 седмици. В същото време имаме най-ниската раждаемост", коментира Василев в "България сутрин".

Христова се съгласи, че заявеното от работодателите е коректно, тъй като според нея те не коментират правото майчинството да се зачита за осигурителен стаж, а претендират върху размера на отпуск по майчинство да се изчислява платеният годишен отпуск и да се изчислява обезщетение, когато работникът напуска.

По думите на Василев са малко хората, които вникват в проблема и го разбират. А исканията на майките той определи така: "Дайте, искаме още, но няма да работим!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
270
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом майките станаха проблем, тогава кой ще ражда, утре кой ще работи!? И минималния доход ли вече ви се свиди? Срам! Айде който има сили да си ходи в чужбина, че тука всеки те гледа като чужд, като крадец, за права да не говорим, и без това на майчинство не всеки има право (дискриминация към студенти), пък сега ако може и без!???
269
0
 
3
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Една майка, която 1 седмица отсъства в месеца с детски болничен е голям проблем за работодателя. Особенно в малките фирми, където персонала е минимален и няма излишък от персонал.
268
0
 
3
 
! Отговори
Баща на две дъщери преди 5 години
Казвате, че имаме най дългото майчинство в ЕС. А че имаме и най високите цени и най ниските заплати, никой не вижда. Българина е много *** народ кога ще се осъзнае те какво е истински важното в живота. Нали и вас майка ви е родила да не сте паднали от небето.Вместо да се замислите как да подобрите живота на нашето население вие ни гоните.
267
0
 
1
 
! Отговори
Баща на две дъщери преди 5 години
Казвате, че имаме най дългото майчинство в ЕС. А че имаме и най високите цени и най ниските заплати, никой не вижда. Българина е много *** народ кога ще се осъзнае те какво е истински важното в живота. Нали и вас майка ви е родила да не сте паднали от небето.Вместо да се замислите как да подобрите живота нашето население вие ни горните.
266
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами дайте й на майката една нормална заплата 3к+и после се сравнявайте с чужденците! Хората там си наемат помощен персонал, ама има с какво да му плащат! Само се чуди как да мине метър бг работодателя - та чак в обявите за работа да четеш "осигуровка на реалната заплата" все едно да спазят закона е бонус.
265
1
 
14
 
! Отговори
Българска майка преди 5 години
На този дето смята,че е фасулска работа да отгледаш дете и че за тези 2 години майката си почива, ще му кажа,че или няма деца, или някой друг е отгледал неговите. Това е тежък труд и огромна отговорност! Спрете да плюете върху българските майки!!!
264
0
 
4
 
! Отговори
До 195 преди 5 години
С това мислене не си полезна нито на фирмата, нито на обществото! Заради такива ***, които са готови за поредния *** от мола или лъскав телефон, чда седят извънредно и да получават жълти стотинки за труда си, няма нормално работно време за никой, няма и нормална среда за отглеждане на деца. Защото и на Ванчето не ѝ е кеф, че от градината са ѝ се обадили и са ѝ казали "детето Ви има 37,1 температура, веднага елате и си го вземете, защото ние нямаме право да даваме лекарства на децата".
263
0
 
8
 
! Отговори
До 260 преди 5 години
Ти си пълен ***! Къде са тези баби и дядовци като всички работят до времето на старчески памперси?
262
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Целият зор на работодателите е, че не искат да им работят майки! Няма да чакат още 2 месеца, ами ще я "помолят" веднага да напусне. Майките сме проблемът на Държавата. Мързи ни да работим, искаме вкъщи само да си седим, искаме някой все да ни плаща. Да не говорим как един политик обижда майките на деца с увреждания, че си измислят, че децата им са болни. Води се целенасочена политика срещу майките - българки. Няма друго обяснение.
261
2
 
9
 
! Отговори
Dimitrova преди 5 години
Ей, това със самотните майки много ме забавлява! Как е самотна, пък с дете, кой и го е направил.(не коментирам разведени, вдовици и такива, чиито мъже са си били шута).Като няма образование или трудов стаж никакви пари не и се полагат. Как може жени с по две виши, да се чудят къде да работят, че никой не иска да вземе майки с малки деца.
260
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, пред социални не съм видяла и една българка да се моли за помощи. А *** заливат целия тротоар. Били "самотни майки", друг път. Така е ние ще работим ще си плащаме осигуровките, за да може да ги хрантутим. СЪБУДЕТЕ СЕ БЪЛГАРИ!!!
259
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, добре им е на работодателите когато им работим по 12 16 часа на ден за без пари,и да ни викат и в неделя защото експедицията трябвало да се направи и на края на месеца ти плаща само заработката без извънредно, и като си търсиш парите ти казва, че и това ти е много- 400лв. Това са законите като не им отърва да затварят. Какво са ревнали? Ама им е добре да ти дадат 400лв. заплата и да си купуват по 3 апарт. и коли по 50 000лв. А за нас нямат.
258
0
 
18
 
! Отговори
Dimitrova преди 5 години
А, защо не спрат помощите на ромките, дето имат по 6/7 деца; на ония дето са уж самотни майки,а на всеки 10 месеца раждат. Те и без ден трудов стаж получяват помощи. Жалки хорица.
257
1
 
16
 
! Отговори
Поименно ги назовете преди 5 години
Тия работодатели. Нали трябва да знаем на кой да отрежем главата! Комфортно им е да се крият зад нарицателното "бизнес" , ама съвсем скоро горчиво ще съжаляват тия опосуми.
256
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За 15 години работа с 500 лв. най-различни данъци на месец съм платила на България около 90 хил. лв. За майчинството си получих около 25 хил. Не мисля, че съм спечелила нещо от социалната система. Ако няма деца, обаче, няма да има кой да плаща пашите пенсиите.
255
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки месец държавата ми отдържа около 500 лв. за какво ли не, включително за майчинството ми. Парите, които съм получила като обезщетение за майчинство са ми взети от държавата като отдръжка преди това!!! При раждането си платих от джоба за упойка, избор на екип и т.н 1200 лв. Платих и по 70 лв. за вип стая в държавна болница на вечер тъй като не е нормално 6 жени родилки да имат една баня. Плащам за частна градина защото държавните не работят до 18.30 часа. Държавата нищо не ми е дала.
254
47
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Българката го е измислила:Ражда го.Мама и и тати и го гледат,а всички барчета в следващите 2год.са нейни в компанията на такива като нея.След това сготвя на две на три от заведенията за бързо хранене и с това ,,работния" и ден приключва.
253
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето заради такива *** като Велев и сие червени с България е приключено!
252
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КооператорТърси си*** да ти " работят" . Те са по - мързеливи и от българите. Щом искаш да извиваш ръцете на твоите си, на българите, тогава ти пожелавам с висока скорост да останеш несъстоятелен.
251
45
 
10
 
! Отговори
Кооператор преди 5 години
Чакайте бе, какво сте ревнали?! 2-3 години майчинство искате?! Вие чувате ли се какво дрънкате!? А кой ще работи!? Отива ражда и след максимум 6 месеца хайлазуването свършва и требва да бачка! Сега 2 години - няма да ви осиновяваме?! Не стига че не бачкате ами и на търтеи тарикати се правите. Че пък и ревнали на всичкото отгоре! Няма другаде такова дълго майчинство, я се огледайте. С какво сте по-специални от останалите!?