Ако "Гражданската" не поскъпне, ще има фалити!

Менда Стоянова: Застраховката у нас е от най-евтините в ЕС
370
Ако "Гражданската" не поскъпне, ще има фалити!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Ако не се увеличи "Гражданска отговорност", неминуемо ще се стигне до фалити на застрахователи". Това заяви председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова по време на заседание на две парламентарни комисии - по бюджет и финанси и по правни въпроси.

Още по темата
Стоянова уточни, че предложенията не са написани от нея, а от работна група и допълни, че в България премията по задължителната застраховка е една от най-евтините в ЕС - тя е 200 лв., а средно в Европа - 227 евро.

У нас броят на жертвите от ПТП пък е почти два пъти по-голям в сравнение с Европейския съюз. В общността се изплащат повече застраховки за имуществени вреди, докато у нас - предимно за неимуществени. По данни на КФН за миналата година са изплатени 118 хил. лв. за неимуществени вреди, каза Стоянова, цитирана от "24 часа".

"На този фон през юли се появи тълкувателното решение на ВКС, което разшири кръга от роднините, които могат да предявят претенции за обезщетение. За периода от юли до момента са заведени над 300 нови дела за претенции по стари инциденти", посочи Стоянова.

Затова застрахователите ще трябва да разполагат с по-сериозен ресурс, който ще се увеличава всяка година. Решението на ВКС щяло да засегне над 3 млн. шофьори, заяви Менда Стоянова.

Според нея фалитите по веригата биха се отразили на Гаранционния фонд, който не е ясно дали ще може да поеме тази лавина от искове. "По предварителни данни ще са необходими нови 200-300 млн. лева в бюджета на Фонда“, предупреди тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


370
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
37
 
! Отговори
Корокодила казва преди 5 години
Мендооооооо, то и заплатите ни не са европейски, за пенсиите да не говорим. Щели да фалират!!! И какво от това? Ще дойдат други които ще печелят по малко и няма да се оплакват. Но на авери и баджанаци не може да се откаже, нал' тъй? Следващия път като искате да ви платя глоба за превишена скорост инструктирайте фуражките да напишат акта на колата на името, че тя ще плаща глобата. И това ще е според новите правила за застраховките ГО.
37
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Платил съм доброзорна застраховка 400 лв, колата ми я удариха и за ремонта платих 490 лв с ДДС а отворковците от ЗЗД Доверие ми оцениха щетите на 122,22 ЛвТова не знам как да го нарека, но е добра илюстрация как ни цакат и не виждам защо опищяват орталъка при всеки опит да се въведе някаква спарведливост във взаимоотношенията ни с тези "застрахователи".
36
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Суджуците бързат. Малко време им остава да крадат. Другия месец са аут.
35
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тая патица защо говори глупости?? как средната застраховка по ГО у нас е 200 лева?според мен вече е 300. ако тя си е правила сметките по 200 лева, а те вече са 300 ... излиза, че няма нужда от още увеличение.
34
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не e проблем всички българи да станат застрахователи нека се вдигнат цените така държавата ще живне или мислиш, че само една шепа хора ще са вечни застрахователи, уфца.
33
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на Мента, браво на Бойко, браво на ГЕРБ.Геноцид до дупка за простото племе.Докато мърда.
32
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всяка година крадат с милиарди! Не им стигат и продължават да оправдат престъпленията си.... Сега с нова сила се готвят за нов мандат, като са с намерения да повишат няколко пъти всички стоки, услуги, цени, данъци, такси, както постъпиха тази година. Безродни безсрамници и обирджии, съсипахте народа!
31
0
 
18
 
! Отговори
Ели преди 5 години
И д . и.от сред икономистите, толкова опит и житейска мъдрост ми даде тази жена, но тя летеше.И ме пошляпваше словесно, право на Големите като нея.Сигурно Ви е преподавала.Наведете глава, и се помолете, в името на загиналете при ПТП.Няма нищо лошо в смирението, лошото е в примирението, а фактът че сте в управлението, говори за робско примирение БГ народ.Спомняте ли си Временното правителство, свалено е, защото историята не търпи аномалии.Смирете се, напуснете сцената с достойнство.Ученик
30
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не си ***..йте клавиатюрите защото докато си ги ***..те такива като тази вас ви чу..кат. Мислите ли че с роптаене по форумите ще промените нещо. Ако си мислите сте в голяма грешка. Аз съм далече от столицата на една пенсия съм от 200 лева такива като мен сме поне 5 000 човека но неможе да дойдеме щото транспорта е скъп а и трябва да се преспи някъде храна трябва. Всичко това го направиха умишлено управниците за да не им бъркаме сметките. Но поне вие в столицата сте милион изметете бок..лука.
29
0
 
32
 
! Отговори
ббг преди 5 години
Овца ***. Ако поскъпнат застраховките ще фалирате българите! За да пребъдат мутрите "застрахователи" Не го ли осъзнаваш.
28
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те и заплатите са не едни ами НАЙ-ЕВТИНИТЕ в Еропейския съюз!!!!!!!!!!!
27
0
 
40
 
! Отговори
kurnikov преди 5 години
Меднооо я кажи на всички тук от колко шофъри са събрали застраховка и на колко са изплатили щети ? Искам бройка и сума тотал събрано и тотал разплатено !
26
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През 90-те години на 20 век мутрите с бухалки рекетираха, след това се преоблякоха от адидаси в костюми и станаха застрахователи! Едни и същи хора, но вече облечени във власт! Мисля, че не 1 млн, но всички останали 6млн хора вече стягат куфари!
25
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами нека да има фалити, от кол и въже са нароиха застрахователни компании на милиционери, с цел да правят само ГО. То не може да правиш пари само от писане на бланки и лепене на стикери.
24
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали имат идея да им дадат 5 милиарда здравни вноски да си поделят. Оттам ще вземат 4 милиарда за себе си, а 1 милиард на своите частни болници ще дадат. Така няма да фалират. Иначе - фалит. Пуснали са платени и хранени хора по телевизията да лобират и да лъжат. Но да им искат дадените пари обратно. Нищо няма да свършат и хората им се смеят на лобист Кацарко Стойчев и приподобните му.
23
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уфсътъ Стоянова, разбрала, че застраховката у нас била от най-евтините в ЕС.Я да каже заплатите как са у нас, под топлото слънце и ГРОБ?Много обичат от тази партия да ми сравняват топлото с мекото.Направете заплатите като в Европа, после ми разтягайте локума колко било евтино нещо тука.Според паритета на покупателната ни способност, животът при нас е от най-скъпите в Европа МенТо.
22
0
 
51
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Тази жена когато трябва да ни вземе парите ни сравнява с Европа, когато трябва да ни даде, не го прави. Отвратително горделива и нагла жена като всички от ГРОБ. Оставка на пребоядисаните мутри.
21
1
 
40
 
! Отговори
Да преди 5 години
Ами да фалират!На пазара остават само най-добрите!Няма да държим всички!
20
0
 
5
 
! Отговори
До Ели преди 5 години
Познавам човек с инициали ОА с подобна история, но чак пък Ели :)
19
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изяжте си суджука вземете си патериците Псевдо патриоти и у затвору