Ако "Гражданската" не поскъпне, ще има фалити!

Менда Стоянова: Застраховката у нас е от най-евтините в ЕС
370
Ако "Гражданската" не поскъпне, ще има фалити!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Ако не се увеличи "Гражданска отговорност", неминуемо ще се стигне до фалити на застрахователи". Това заяви председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова по време на заседание на две парламентарни комисии - по бюджет и финанси и по правни въпроси.

Още по темата
Стоянова уточни, че предложенията не са написани от нея, а от работна група и допълни, че в България премията по задължителната застраховка е една от най-евтините в ЕС - тя е 200 лв., а средно в Европа - 227 евро.

У нас броят на жертвите от ПТП пък е почти два пъти по-голям в сравнение с Европейския съюз. В общността се изплащат повече застраховки за имуществени вреди, докато у нас - предимно за неимуществени. По данни на КФН за миналата година са изплатени 118 хил. лв. за неимуществени вреди, каза Стоянова, цитирана от "24 часа".

"На този фон през юли се появи тълкувателното решение на ВКС, което разшири кръга от роднините, които могат да предявят претенции за обезщетение. За периода от юли до момента са заведени над 300 нови дела за претенции по стари инциденти", посочи Стоянова.

Затова застрахователите ще трябва да разполагат с по-сериозен ресурс, който ще се увеличава всяка година. Решението на ВКС щяло да засегне над 3 млн. шофьори, заяви Менда Стоянова.

Според нея фалитите по веригата биха се отразили на Гаранционния фонд, който не е ясно дали ще може да поеме тази лавина от искове. "По предварителни данни ще са необходими нови 200-300 млн. лева в бюджета на Фонда“, предупреди тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


370
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бързат герб, бързат да наредят своите хора! Но ще има разплата! Обещавам!
17
1
 
39
 
! Отговори
kurnikov преди 5 години
На правителството му требват мангизи че спреха еврофондовете и сега нема далавера, нема от къде да се гуши.
16
1
 
36
 
! Отговори
Неук преди 5 години
Застрахователите окрадоха българите, е сега ще фалират. Шеф на комисия ли е или не не знам, ама акъл за пет пари няма. В цяла Европа застраховката е на човека - шофьор. У нас е на автомобила. Защо? Ами просто защото колите у нас са над 8 млн, а шофьорите само 2.5. Искат да си запазят безумните печалби. Като банките. Да няма кешово разплащане, защото иначе няма как да ме цакат за всяка транзакция. Аз се махам, и Вас съветвам същото.
15
1
 
38
 
! Отговори
Българка преди 5 години
Мендо, а за заплатите ни защо не говориш?? Те не само са най-ниските в ЕС ами са подигравка с труда на хората. Вземай минимална заплата и си остави депутатската дето постоянно си я вдигате търтеите и лобистите в парламента.
14
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека да има фалити, ***! Като стана проблемът с Олимпик, отидох до най-близкото павилионче за застраховки, познавам жената там и я питам какво да избера - Левинс ли, Булинс ли, тя ми вика никакво значение няма, едните са бившите СИК, другите - ВИС.
13
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каруците ще плат ли ГО
12
0
 
50
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
"В общността се изплащат повече застраховки за имуществени вреди, докато у нас - предимно за неимуществени. По данни на КФН за миналата година са изплатени 118 хил. лв. за неимуществени вреди"На фона на бройката загинали и пострадали при птп за миналата година, тази сума е смехотворна. И заради тези 100 000 лева ли ще фалират застрахователите?
11
0
 
38
 
! Отговори
Handel преди 5 години
А кво му пречи на Нардоното събрание да промени закона и решението на ВС ще умре? А, почакайте, и далаверките на тоя и оня ще умрат...
10
2
 
41
 
! Отговори
kurnikov преди 5 години
Хубаво им е като събират рекета а като се наложи да плащат си е..ло ***.ата.БулИнс 4 месеца ми плащаха една *** врата за 200 кинта. Па я по-убаво да си купим врата без да се набутвам за застраховка.
9
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига си лобирала *** оФЦь.К'во сравняваш с застраховките на запад или не знаеш за 10 пъти по малките доходи.Стига вече аман от вад.
8
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много неприятна личност, не и ли е ясно че тези които не плащат ще се увеличат и гаранционния фонд пак ще е празен?
7
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега убедихте ли се за пореден път кои са под крилото на ГЕРБ - всички организации, институции, администрации, на които плащаме, а те ни обират по всевъзможни начини!
6
2
 
46
 
! Отговори
1000 лева преди 5 години
Ние, гражданите на България трябва да направи така, че да ги фалираме! Да си изчистим държавата от съвременните разбойници! Колкото повече ги търпим, стават все по-нагли и все повече. Четете за Исландия! Те точно това направиха! Фалираха ги и набутаха до един всички банкери и доячи по затворите!
5
2
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И к'во като има фалити ти за пазарна икономика не си чувала *** да не мислиш, че всички задържително са на печалба нека си фалират ти ка за к'во лобираш всъщност и кой ти плаща да го правиш.
4
2
 
51
 
! Отговори
kurnikov преди 5 години
Да фалират незабавно *** застрахователи, нямаме нужда от тях. Няма да им плащаме рекет и дебели заплати на ***.
3
0
 
56
 
! Отговори
the Ghost преди 5 години
Най-евтина ще е, като заплатите ни са най-ниски
2
1
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мендила Стоянова що не говори за доходите в България? Може би защото гражданските фалити не са възможни в България?
1
1
 
51
 
! Отговори
<<< преди 5 години
лъж...ва селянкааааааааааааа