Почитаме Св. Мина – покровител на семейството

Имен ден празнуват Виктор, Виктория, Минчо, Минка...
11 ное 2018 08:45, Петя Славова
22
Почитаме Св. Мина – покровител на семейството
Снимка: архив, Булфото

Българската православна църква почита паметта на Свети Великомъченик Мина, смятан за покровител на семейството и пазител на сираците и бездомните.

Свети Мина е патрон и покровител на всички народни лечители, знахари, воини, както и на хората, поели на дълъг път. Закриля жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома.

Свети великомъченик Мина е бил войник в Египет. Заради вярата си е посечен от езичниците на император Диоклетиан през трети век.

Няколко години преди това той напуснал военната служба и заживял с дивите зверове в гората. Отдаден изцяло на Бога, отказвайки да приеме идолопоклонничеството, Свети Мина се явявал пред грешниците, които посягали пред чуждото богатство, разобличавал ги и така ги връщал към праведния живот.

Затова е почитат като светец, който помага на хората да намерят или да си възвърнат изгубеното или откраднатото.

Народните поверия представят Свети Мина като господар на вълците, а в иконографската традиция е изобразяван като войн на бял кон.

С решение на правителството от 2010 г. днешният ден е обявен и за професионален празник на охранителя и частната охранителна дейност.

Имен ден празнуват днес Виктор, Виктория, Минчо и Минка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Вярващ преди 5 години
Исус е онзи първосвещеник днес, който стой в небесното светилище и може да моли Отец за вашето спасение и прошка. Той е онзи, който може да ходатайства за вас.
17
0
 
0
 
! Отговори
Вярващ преди 5 години
В СЗ пише, че първосвещениците влизаха веднъж годишно в храма в Светая Светих за искат милост за греховете на народа, а в НЗ пише: "А понеже Христос дойде като първосвещеник на бъдещите добрини, Той влезе през по-голямата и по-съвършена скиния, не с ръка направена, сиреч, не от настоящето творение,веднъж за винаги в светилището, и то не с кръв от козли и от телци, но със Собствената Си кръв, и придоби за нас вечно изкупление." Ев. 9:11-12
16
0
 
0
 
! Отговори
Вярващ преди 5 години
"Защото има само един Бог и един ходатай между Бога и човеците, човекът Христос Исус,Който, като своевременно свидетелство за това, даде Себе Си откуп за всички;"1Тим 2:5-6.Съжалявам, според този текст от Библията има само един ходатай м/у Бога и човецеите Исус Христос.
15
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Попският КЪРЛЕЖ се нуждае от оразници за да се облажи било то с продажбата на свещи или с няколко домашни погачи и блюда! Пазители и "охранители" на кукуво лято!
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И още нещо:Авторката на тази " статия" нека да знае, че свети Мина е покровител на Православните Християнски смейства. А това с вълците е една гну.сна ЛЪЖА! Светецът НЕ закриля вълци, той закриля хора.
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В тази статия има и вярни и невярни неща, написани за светеца. Само православни християни, които са чели житията на Светиите, и най- вече за живота на свети великомъченик Мина, разбират, че авторите на такива " статии" като тази в днес. бг е пълна глупост, а най-вече - подигравка. Който си мисли, че ще се шегува и подиграва с Бога и Православното Християнство - то такъв да не си мисли, че няма да бъде това без наказание. Бог и светиите поругани НЕ биват!
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 8Не хули и не богохулствай. Това, което си написал е грешно и несъответстващо на истината. Свети великомъченик Мина е бил храбър воин и постник, той е живял според Християнската Вяра и морал - в целомъдрие и чистота. Такива тротоарки в мъжки пол като тебе, НЯМАТ правото да изричат глупости, хули, клевети към Бога, Православното Християнство, християнските светци, почитани в Светата Православна Църква. А относно жените, те почат почита светеца с вяра и уважение.
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 8Не хули и не богохулствай. Това, което си написал е грошно и несъответстващо на истината. Свети великомъченик Мина е бил храбър воин и постик, той е живял според Християнската Вяра и морал - в целомъдрие и чистота. Такива тротоарки в мъжкли пол като тебе, НЯМАТ правото да изртичат глупости, хули, клевети към Бога, Православното Християнство, християнските светци, почитани в Светата Православна Църква. А относно жените, те почат почита светеца с вяра и уважение.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До хббНЕ е безмуна Християнската Вяра, ***. И кой ти иска скапаното ти и безумно мнение?
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честит празник на всички християнски семейства!!!Мир,разбирателство и късмет.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
петя, петя, и Викенти и мца Стефанида16620
7
3
 
4
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Ден на охранителя:)))Стига бе
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такава професия охранител. Има ли в ЕС ?Такъв празник има ли.Или тук всеки си измисля нещо и пуска на журналистите да го разгласяват.Дена на охранителя трябва да е бабин ден. При бабите им минават номерата.
5
4
 
9
 
! Отговори
. преди 5 години
Пеазник на охранителя ? Тия съвсем са изперкали нашите посткомунистически дупедати.
4
3
 
3
 
! Отговори
хахаха преди 5 години
Как се посята "пред" чуждото богатство ? А посягането зад него по-правилно ли е ?
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека Ви закриля и пази!
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
...посягали ПРЕД чуждото богатство............Аз ли не знам български или някой друг?Ще ти пратя бутилка шампанско, когато прочета нещо, по което "си работила", написано без грешка.
1
10
 
3
 
! Отговори
са преди 5 години
Щото някой взел,че се минал,ли е тоя покровител на семейството?!!