Вместо да забравим: Диктатурата свърши, но сянката остана!

Какво да правим с тежката част от миналото? Този въпрос още стои пред Източна Европа
Обновена: 19 ное 2018 09:48 | 18 ное 2018 20:55, Красимир Ангелов
374
Вместо да забравим: Диктатурата свърши, но сянката остана!
Снимка: Булфото

Какво да правим с тежката част от миналото? Този въпрос стои пред Източна Европа още от 1989 г. и в България все още не е намерил своя отговор. Защо трябва да четем и помним, вместо да забравим, пише в свой материал по темата DW.

673 - толкова срещи с публиката е провела една берлинчанка, за да им представи колекция от книги, забранени по времето на комунизма. Урсула Попиолек решила да събира тези книги още през 1989, когато Германия все ще е в еуфория от падането на Берлинската стена. Още тогава си казала, че радостта от срутването на режима може да измести спомена за това какво е представлявал този режим. И така малко по малко да отслабне и знанието за него.

Стъпка по стъпка

“Първо направих списък с тези забранени книги, а после изчислих и колко пари ми трябват. За една година, до декември 1990, успях да събера 1500 германски марки и да създам малка библиотека, част от която ми беше подарена от държавата”, разказа Урсула Попиолек в Гьоте-институт в София. Тя си спомня отлично как след тази първа стъпка нещата започнали да се развиват: книгите станали повече, родила се идеята за редовни срещи с публиката, колекцията се настанила в помещение в Културно-историческия център, на срещите с публиката взели да идват авторите на самите книги или участници в отминали събития, свързани с историята на комунизма, към библиотеката се добавили и съвременни изследвания, после и фотоархив, започнало организирането на изложби, изнасянето на доклади, била създадена неправителствена организация, която да помага с финансиране и логистика, започнало издаването на докладите в томове... Онова, което през 1989 започнало със списък забранени книги, 28 години по-късно се оказало цяла библиотека с научна дейност и стотици проведени дискусии.

Когато решили да разпечатат списъка с всичко извършено до момента, похарчили едно предълго хартиено руло. В петък Попиолек го разви в залата на Гьоте-институт и спечели овациите на дошлите на срещата софиянци, гарантирано примесени и с малко завист заради това, че това не е направено и в България.

Диктатурата свърши, сянката остана

През тази седмица Институтът организира конференция за преосмислянето на комунистическия период в Германия и България – подобни срещи в София са дефицитни, за разлика от един Берлин, където те са по-скоро рутинни.

"В Берлин седмично се конкурират много лекции и срещи от този род, човек понякога се чуди на коя от всички тях да отиде по-напред", обясни художничката Фанна Коларова, която от години живее в германската столица, и която представи своето изследване на болезнената тема с видимото наследство на комунизма: паметниците. Какво да се прави с тях?

Според Коларова, отговорът на този въпрос минава през една по-важна оценка: може ли да се развие демократично общество в една архитектурна среда, построена от диктатурата? И още един въпрос: отговаря ли културата на паметта в България на моралните норми за добро и за зло?

Еволюцията на градския център

Фанна Коларова описа промяната на българските градове с окото на художник: между 1878 и 1944 центровете им представляват хармонично застроени квартали с много зеленина, които идват на мястото на ориенталския тип архитектура. В продължение на 66 години центровете са ориентирани към държавната управа (кметството), религиозния център (църквата), културното средище (читалището, театъра, библиотеката). По-късно, независимо от политическата обвързаност на България с нацистка Германия, в архитектурата на големите градове така и не навлизат архитектурни ансамбли в онзи стил и мащаб, които са свойствени на изградените по същото време в Германия.

Накъде с паметниците?

По-нататък се променят централните площади на селищата, които вече са ориентирани към новопостроен партиен дом, тоест, към центъра на властта. Площадът е покрит с каменни плочи и по него няма нито дървета, нито зелени площи, уточнява Коларова. Според нея, това служи не просто за улесняване на манифестациите, но и за отбрана при евентуално нападение.

Друга голяма промяна е повсеместното изграждане на грамадни благодарствени комплекси и монументи, както и поставянето им на централни, или на достатъчно видими, места. Такива примери представляват Паметникът на Съветската армия в София или на Альоша в Пловдив и Бургас. На въпрос на DW къде е решението, Коларова е категорична, че тези паметници трябва грижливо да се запазят и да се преместят. И добавя: “Софийското поле е достатъчно голямо, за да побере такъв музей.”
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


374
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
253
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Долу комунизма, долу нацизма, долу олигархичния капитализъм, СВОБОДА ЗА ХОРАТА !!!
252
5
 
10
 
! Отговори
ОХА преди 5 години
ОСТАВКА-БОРИСОВ Е ПОЗОР,ОСТАВКА ,СЪД И ЗАТВОР-ПРЕДЛАГАМ ,КАТО КОМУНИСТИЧЕСКИ СИМВОЛ НДК ДА БЪДЕ РАЗРУШЕН ,ИЗДИГНАТ ПАМЕТНИК НА ДР,ЧЪРЧИЛ И НАОКОЛО ДА ИЗНИКНЕ КАРТОФЕНО ПОЛЕ,ТАКА,КАКТО БЕ НЕГОВАТА МЕЧТА!!!!
251
5
 
14
 
! Отговори
ttt преди 5 години
Продължение:България е останала в лагера на СССР по взаимна договореност между Рузвелт, Чърчил и Сталин. Колкото можете да се сърдите и да мразите Сталин, точно толкова трябва да се сърдите и мразите Рузвелт и Чърчил.
250
5
 
15
 
! Отговори
ttt преди 5 години
Тези паметници са на войници. Които дори може да са мразили комунизма. Но са си обичали Отечеството. Това не са паметници на Сталин, Ленин или Хрушчов. Минали са през България да изгонят смъртните си врагове. Щеше да е лудост, да ги оставят зад гърба си. Ама германците си били тръгнали?!?!!? Първа жертва в една война е истината. Ами ако само са имитирали изтегляне? Минали са през България и продължили пътя си към Берлин. На са останали тука, не са ни окупирали. Следва продължение:
249
7
 
3
 
! Отговори
Отвратена преди 5 години
До всички неуки ***, които вадят опорката за "историята, хубава или лоша" - колко паметника на Хитлер знаете в Германия?
248
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 261Аз дрога не взимам, нито слушам чалга, също мразя насилствено натрапените ни хомосексуализъм, и други помии, не поставяй всички под общ знаменател! Все едно да кажеш че по време на великия комунизъм хомосексуалисти не е имало, дори някои от водещите партиици, и дали не са взимали наркотици или пък други забранени неща! Никога нали?! Просто сега, във врмената на интернет всичко това излиза наяве!
247
2
 
15
 
! Отговори
noFreeman преди 5 години
хахаха... не лъжете младото поколение, сега е диктатура... ръцете да изсъхнат на журналята пишещи лъжливи новини преправяйки историята!!!
246
9
 
5
 
! Отговори
Милена Иванова преди 5 години
Никаква история не е - паметника е КЪРВАВО НАСИЛИЕ и УБИЙСТВА!
245
8
 
8
 
! Отговори
НИКАКВА ИСТОРИЯ НЕ Е преди 5 години
В България няма загинал нито един съветски воиник, освен тези, кото открадват цистерна с метил в Бургас, като разстрелват българския пазач, който е опитал да ги предупреди, че метилът не става за пиене. Ако не се лъжа около 70 души умират.
244
8
 
11
 
! Отговори
ОКУПАТОРА ДОЛУ преди 5 години
Да имаш Альоша на тепето е съвсем-съвсем същото като да имаш паметник на Мурад I там. Точно това казвам. Личното ми мнение е, че Альоша трябва да се демонтира внимателно и да се реконструира в Музея на социалистическото изкуство в Димитровград. Това е най-правилното решение.
243
11
 
10
 
! Отговори
ДОЛУ ТОЗИ ПОЗОР преди 5 години
Този срам за България трябваше отдавна да се демонтира! Ужасен срам - да си издигнеш монуменнт на поробителя.
242
2
 
8
 
! Отговори
lelka преди 5 години
В духа на капиталистическото време тая статия е простотия и *** реклама. Тая госпожа е решила да инвестира в някакви книги, с надеждата да ги продава след години скъпо и прескъпо или да направи някакъв музей или нещо подобно. Но днес такива книги не истересуват почти никого. Хората нямат какво да ядат, няма работа, няма живот. А тая решила де си рекламира демодираните книги. И една уж голяма медия й приглася.
241
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като чета постовете, комунизма си отиде, но безмозъчните комунисти- предавали през целият живот родината си -ОСТАНАХА!Трябва да минат поколения за да се отърси България от тези ***!!!!!!
240
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Паметникът на Съветската армия няма как да се махне. Отдолу е бункер. Цяла система с тунели е и излиза към 4ти км. А паметникът на Альоша в Пловдив е така направен, че издържа 9та степен земетресение. Ще струва много пари да се махне. Наши пари. А и не пречи чак толкова. Ако не ви харесва Альоша ще го кръстим Чичо Сам, Боко има шмайзер или нещо друго. Може в розово да го боядисаме. Не познавам пловдивчанин, който да го харесва. Някъв пръч да ти стърчи там...
239
0
 
9
 
! Отговори
думи и дела преди 5 години
Как се прави заключение от някакво измислено изключение?!И се нарояват едни умозаключения и разсъждения - не ти е работа!И как иначе да ти отвлекат вниманието - поредният опит да бъде насочено то в "правилната" посока , че току виж работите в т.нар. държава загрубеят съвсем ?!Поредната изсмукана от пръстите статия с гореупоменатата цел .
238
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунист не съм, но забелязвам доста ФАШИСТКИ тенденции сред нашия народ. Възхвала към Хитлер, желание да бъдат избити малцинствата и т.н.Имаше един американски експерт, който още преди 15-тина години беше прогнозирал, че Източна Европа ще падне под фашистки тоталитаризъм. Прогнозите се сбъдват!
237
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докога разни нeдоклатени патици ще вземат едни пари за "семинари", "срещи" и "доклади"? Я да видим тоя списък! И какво,като е имало забранени книги? Сега,като не са забранени,ги четете, нали??? Неее! Плюскате банани и шоколадови яйца! И тоалетна хартия има! "...за отбрана при евентуално нападение." - малииииииииии!!! Баси прозрението! Тая да е джypналиска, че да пише такива пpocтотии??? Да види тая Белият дом как се охранява, Парламентът в Лондон каква ограда има и колко полисмени с автомати!
236
10
 
16
 
! Отговори
ХАХАХАХААААААААААААА преди 5 години
Върнахте ме с 50 години назад,все едно че слушам свободна европа--нищо ново в тиквите на нацистите--кво да ги правиш ГМО матрял.....защо не направят един паметник в София на адолфчо и педито чърчил и да му засадят едно картофено поле, а в Пловдив на гьобелсчо..
235
1
 
13
 
! Отговори
Мишо преди 5 години
До ПРОПАГАНДА И ЛЪЖАЗащото сега идеала е да имаш най-новия Въй-Фон! Нищо, че струва 2000 лв, а ти получаваш 800.То нали има бързи кредити и готово.Купувайте, нищо че децата са ви гладни. Купувайте и бъдете щастливи.......
234
8
 
13
 
! Отговори
Мишо преди 5 години
Ко беше, Путин днес отивал в Турция да открива сухопътната част на Турски поток.Символично началото на сухопътната част ще бъде съвсем близо до българската граница.Гърция лобирала газта да мине през нейна територия. Ей на това му викам яка сянка.....,а ние праведните лакеи на САЩ ще се гордеем, че сме спрели комунистическия поток от пари.Ура, другари либерали и реформатори. С нищо не сте по-добри от комунистите.Защото народ без минало е дърво без корен!