Вместо да забравим: Диктатурата свърши, но сянката остана!

Какво да правим с тежката част от миналото? Този въпрос още стои пред Източна Европа
Обновена: 19 ное 2018 09:48 | 18 ное 2018 20:55, Красимир Ангелов
374
Вместо да забравим: Диктатурата свърши, но сянката остана!
Снимка: Булфото

Какво да правим с тежката част от миналото? Този въпрос стои пред Източна Европа още от 1989 г. и в България все още не е намерил своя отговор. Защо трябва да четем и помним, вместо да забравим, пише в свой материал по темата DW.

673 - толкова срещи с публиката е провела една берлинчанка, за да им представи колекция от книги, забранени по времето на комунизма. Урсула Попиолек решила да събира тези книги още през 1989, когато Германия все ще е в еуфория от падането на Берлинската стена. Още тогава си казала, че радостта от срутването на режима може да измести спомена за това какво е представлявал този режим. И така малко по малко да отслабне и знанието за него.

Стъпка по стъпка

“Първо направих списък с тези забранени книги, а после изчислих и колко пари ми трябват. За една година, до декември 1990, успях да събера 1500 германски марки и да създам малка библиотека, част от която ми беше подарена от държавата”, разказа Урсула Попиолек в Гьоте-институт в София. Тя си спомня отлично как след тази първа стъпка нещата започнали да се развиват: книгите станали повече, родила се идеята за редовни срещи с публиката, колекцията се настанила в помещение в Културно-историческия център, на срещите с публиката взели да идват авторите на самите книги или участници в отминали събития, свързани с историята на комунизма, към библиотеката се добавили и съвременни изследвания, после и фотоархив, започнало организирането на изложби, изнасянето на доклади, била създадена неправителствена организация, която да помага с финансиране и логистика, започнало издаването на докладите в томове... Онова, което през 1989 започнало със списък забранени книги, 28 години по-късно се оказало цяла библиотека с научна дейност и стотици проведени дискусии.

Когато решили да разпечатат списъка с всичко извършено до момента, похарчили едно предълго хартиено руло. В петък Попиолек го разви в залата на Гьоте-институт и спечели овациите на дошлите на срещата софиянци, гарантирано примесени и с малко завист заради това, че това не е направено и в България.

Диктатурата свърши, сянката остана

През тази седмица Институтът организира конференция за преосмислянето на комунистическия период в Германия и България – подобни срещи в София са дефицитни, за разлика от един Берлин, където те са по-скоро рутинни.

"В Берлин седмично се конкурират много лекции и срещи от този род, човек понякога се чуди на коя от всички тях да отиде по-напред", обясни художничката Фанна Коларова, която от години живее в германската столица, и която представи своето изследване на болезнената тема с видимото наследство на комунизма: паметниците. Какво да се прави с тях?

Според Коларова, отговорът на този въпрос минава през една по-важна оценка: може ли да се развие демократично общество в една архитектурна среда, построена от диктатурата? И още един въпрос: отговаря ли културата на паметта в България на моралните норми за добро и за зло?

Еволюцията на градския център

Фанна Коларова описа промяната на българските градове с окото на художник: между 1878 и 1944 центровете им представляват хармонично застроени квартали с много зеленина, които идват на мястото на ориенталския тип архитектура. В продължение на 66 години центровете са ориентирани към държавната управа (кметството), религиозния център (църквата), културното средище (читалището, театъра, библиотеката). По-късно, независимо от политическата обвързаност на България с нацистка Германия, в архитектурата на големите градове така и не навлизат архитектурни ансамбли в онзи стил и мащаб, които са свойствени на изградените по същото време в Германия.

Накъде с паметниците?

По-нататък се променят централните площади на селищата, които вече са ориентирани към новопостроен партиен дом, тоест, към центъра на властта. Площадът е покрит с каменни плочи и по него няма нито дървета, нито зелени площи, уточнява Коларова. Според нея, това служи не просто за улесняване на манифестациите, но и за отбрана при евентуално нападение.

Друга голяма промяна е повсеместното изграждане на грамадни благодарствени комплекси и монументи, както и поставянето им на централни, или на достатъчно видими, места. Такива примери представляват Паметникът на Съветската армия в София или на Альоша в Пловдив и Бургас. На въпрос на DW къде е решението, Коларова е категорична, че тези паметници трябва грижливо да се запазят и да се преместят. И добавя: “Софийското поле е достатъчно голямо, за да побере такъв музей.”
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


374
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
233
16
 
15
 
! Отговори
Да ги махат преди 5 години
в Софийското поле всички ВЕЛИКАНСКИ паметници от София.,Варна, Пловдив и др. градове и села.Тези воини със ЮМРУЦИ стиснати и ЗАКАНВАЩИ се, излъчват ОТРИЦАТЕЛНА ЕНЕРГИЯ.НЕ ГИ ИСКАМЕ!МАХНЕТЕ ги!
232
9
 
16
 
! Отговори
ПРОПАГАНДА И ЛЪЖА преди 5 години
ВСИЧКО В СТАТИЯТА Е ДОЛНА ЛЪЖА В СВЕТЛОТО НАСТОЯЩЕ НЯМА ЗАВОДИ НЯМА ИКОНОМИКА НАРОДА Е ГЛАДЕН И БЕДЕН..ЗАЩО ЛИ?СЕ МЪЧАТ ДА УБЕДЯТ НОВОТО ПОКОЛЕНИЕ ЧЕ ЖИВЕЯТ ДОБРЕ !!!!!ПЪК ТЕ ГЛАДНИ И БЕДНИ ДУПКИ НЯМА УЛИЦИ ИНФРАСТРУКТУРА 3ТИЯ СВЯТ НО ПЪК ОЩЕ ЖИВЕЯТ В ПАНЕЛКИ ОТ ТЕЖКОТО МИНАЛО ЗАЩО БЕ ДЕМОКРАТИ СЪБОРЕТЕ ГИ И ПОСТРОЙТЕ НОВИ БЕ ....
231
3
 
15
 
! Отговори
ДА ПОМНИМ преди 5 години
Защо е нужно да забравяме, да заличаване всичко и да се правим, че никога не е било? Уроците на историята трябва да се помнят, за да не се повтарят грешките под каквато и е форма. Защото май на там е тръгнало..
230
6
 
8
 
! Отговори
??SS?? преди 5 години
Много ми е забавно как се гърчи прогресивната еврорая в демократична България. Днес попаднах на интетвю на бълг. милениалистка. Върти се из фейса, намери го, гледай го. Товс ви е акъла на всички посрани милениалисти в Бълг. Добре, че няма да чакам пенсия от подобни дегрнерати и изпържени от дрога мозъци. 30 преход. Вие сами вервате ли си??? 30години едно и също. Ха'ха'ха
229
6
 
5
 
! Отговори
288 преди 5 години
Ние червените бабички отдавна отлетяхме както направи и Роската. Нашият добър възпитаник, който доказа, че ние можем да научим всеки *** да се превъплащава на евроатлантик, червей въшкс или гнида. Първо научи какъв беше предишния режим. Абстрахирай се от това, което го наричаха пропагандаторите на изток и на запад. Не се разпадна, а беше разпаднат. Статии могат да се намерят дори в "The Economist ". Между другото като ИТ специалист виж от къде ти пиша? Може да ти се изясни нещо?
228
8
 
3
 
! Отговори
282 преди 5 години
Напиши ми готов ли си да защитаваш бананите в магазините и възможността за ангария на Запад, както ние ще защитаваме тези паметници. Двете успии да не зспочнат сега непрекъснато да ми плямпат за лошия комунизъм? Да не стсне нещо като убиташката пропаганда за ......коста. И запомни едно когато подкрепяш бивши носители на книжки от БКП, ти си просто едно руло тоалетна хартия.
227
11
 
12
 
! Отговори
SS преди 5 години
До 287 Като толкова беше велик този строй, толкова живяха хората добре, беше всичко ок, имаше пари, имаше всичко, безплатно това, безплатно онова, ваобще земен рай?! Защо тогава всичко се разпадна и се срина из основи? Само червените бабички като теб пищят като ощипани. Хората видяха че могат да живеят нормално и да градят бъдещето си
226
3
 
6
 
! Отговори
283 SS преди 5 години
Мозъчето ти е все още замръзнало от как *** ти се смръзна знаеш кога. Дори бълг. кожухче не можа да ти стопли Лъто. Книгите били издадени, а после били забранени. Брей, че басня. Хем първо издадени, хем после забранени. Защо не пишат DW za забранени книги в сащ? Ти ми мязаш на носител на червена книжка от БКП, който впоследствие е станал евромокасин като тоя президент, кпйто имахте РъПъ.
225
1
 
9
 
! Отговори
23 преди 5 години
Нямаме нужда от външни ментори!Не сме ***!По-добре се огледайте какво става у вас сега!
224
3
 
19
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
Не знам кое е свършило и кое започнало, но ясно се вижда как хора не останаха по тия земи.. За България говоря! За мен като най-обикновен човек е важно как живея, дали ми стигат парите да поддържам семейството си в едно приемливо състояние, а това се оказва много трудна задача. Формата на управление хич не ме интересува. Разни сенки и прочие съсипаха страната и не е миналото виновно за това.
223
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УжасТ!
222
3
 
12
 
! Отговори
Додо преди 5 години
До Додоооо...Пази си емоциите. Вложи си енергията в нещо позитивно! За начало, разрови по интернет повече информация за това, кой е бил Ленин, кой е бил Зиновиев, за нездравата, хомосексуална връзка между двамата, датираща още от периода им, когато са живеели в обща квартира в Цюрих през 1905г., и какво пише в мемоарите си Надежда Крупская за това, как е разбрала за тази хомосексуална връзка и какво и е струвало в личен план. Запомни - истината е като водата, винаги пробива!
221
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сянката на диктатора вече години наред я избираме на ръководни длъжности. Първо кмет на София, после министър - председател.Народа явно страда от стокхолмският синдром!
220
11
 
23
 
! Отговори
Додо преди 5 години
До Добре бе!"Махнете руските паметници и наслагайте турски и американски"=====Този паметник не е "руски", а съветски, на Червената армия! Няма по-голяма жертва на !ервената армия от Русия и руския народ! Милиони руснаци, цвета и аристокрацията на Русия са избити от Червената армия още от основаването й от ЧеКа (впоследствие НКВД, КГБ и т.н.) Да се толерира един паметник на теокрация на Сатаната, като юдеоболшевизма, е грях към душите на нейните жертви, както и роднините и поколенията им!!!
219
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей *** , в Расия има див капитализъм....какви сънища сънувате
218
9
 
14
 
! Отговори
Levski преди 5 години
Трябва паметник на Хитлер да ви направят, половин България ви върна, неблагодарни ***!
217
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никакви братя не са ни тези мечкари диви.За тях сме само сива, буферна зона срещу запада.
216
14
 
12
 
! Отговори
SS преди 5 години
До 271 Защото сте просто едни промити мозъци и бедни примитивни душички! Айде дружно всички *** под земята, при останалите юдеи Троцки, Ленин, Берия, Ежов и останалите ненормалници избили милиони
215
15
 
16
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Напред с братска Русия!
214
16
 
18
 
! Отговори
До 264 преди 5 години
Защо не отидеш да живееш в любимата си Россия!?