Вместо да забравим: Диктатурата свърши, но сянката остана!

Какво да правим с тежката част от миналото? Този въпрос още стои пред Източна Европа
Обновена: 19 ное 2018 09:48 | 18 ное 2018 20:55, Красимир Ангелов
374
Вместо да забравим: Диктатурата свърши, но сянката остана!
Снимка: Булфото

Какво да правим с тежката част от миналото? Този въпрос стои пред Източна Европа още от 1989 г. и в България все още не е намерил своя отговор. Защо трябва да четем и помним, вместо да забравим, пише в свой материал по темата DW.

673 - толкова срещи с публиката е провела една берлинчанка, за да им представи колекция от книги, забранени по времето на комунизма. Урсула Попиолек решила да събира тези книги още през 1989, когато Германия все ще е в еуфория от падането на Берлинската стена. Още тогава си казала, че радостта от срутването на режима може да измести спомена за това какво е представлявал този режим. И така малко по малко да отслабне и знанието за него.

Стъпка по стъпка

“Първо направих списък с тези забранени книги, а после изчислих и колко пари ми трябват. За една година, до декември 1990, успях да събера 1500 германски марки и да създам малка библиотека, част от която ми беше подарена от държавата”, разказа Урсула Попиолек в Гьоте-институт в София. Тя си спомня отлично как след тази първа стъпка нещата започнали да се развиват: книгите станали повече, родила се идеята за редовни срещи с публиката, колекцията се настанила в помещение в Културно-историческия център, на срещите с публиката взели да идват авторите на самите книги или участници в отминали събития, свързани с историята на комунизма, към библиотеката се добавили и съвременни изследвания, после и фотоархив, започнало организирането на изложби, изнасянето на доклади, била създадена неправителствена организация, която да помага с финансиране и логистика, започнало издаването на докладите в томове... Онова, което през 1989 започнало със списък забранени книги, 28 години по-късно се оказало цяла библиотека с научна дейност и стотици проведени дискусии.

Когато решили да разпечатат списъка с всичко извършено до момента, похарчили едно предълго хартиено руло. В петък Попиолек го разви в залата на Гьоте-институт и спечели овациите на дошлите на срещата софиянци, гарантирано примесени и с малко завист заради това, че това не е направено и в България.

Диктатурата свърши, сянката остана

През тази седмица Институтът организира конференция за преосмислянето на комунистическия период в Германия и България – подобни срещи в София са дефицитни, за разлика от един Берлин, където те са по-скоро рутинни.

"В Берлин седмично се конкурират много лекции и срещи от този род, човек понякога се чуди на коя от всички тях да отиде по-напред", обясни художничката Фанна Коларова, която от години живее в германската столица, и която представи своето изследване на болезнената тема с видимото наследство на комунизма: паметниците. Какво да се прави с тях?

Според Коларова, отговорът на този въпрос минава през една по-важна оценка: може ли да се развие демократично общество в една архитектурна среда, построена от диктатурата? И още един въпрос: отговаря ли културата на паметта в България на моралните норми за добро и за зло?

Еволюцията на градския център

Фанна Коларова описа промяната на българските градове с окото на художник: между 1878 и 1944 центровете им представляват хармонично застроени квартали с много зеленина, които идват на мястото на ориенталския тип архитектура. В продължение на 66 години центровете са ориентирани към държавната управа (кметството), религиозния център (църквата), културното средище (читалището, театъра, библиотеката). По-късно, независимо от политическата обвързаност на България с нацистка Германия, в архитектурата на големите градове така и не навлизат архитектурни ансамбли в онзи стил и мащаб, които са свойствени на изградените по същото време в Германия.

Накъде с паметниците?

По-нататък се променят централните площади на селищата, които вече са ориентирани към новопостроен партиен дом, тоест, към центъра на властта. Площадът е покрит с каменни плочи и по него няма нито дървета, нито зелени площи, уточнява Коларова. Според нея, това служи не просто за улесняване на манифестациите, но и за отбрана при евентуално нападение.

Друга голяма промяна е повсеместното изграждане на грамадни благодарствени комплекси и монументи, както и поставянето им на централни, или на достатъчно видими, места. Такива примери представляват Паметникът на Съветската армия в София или на Альоша в Пловдив и Бургас. На въпрос на DW къде е решението, Коларова е категорична, че тези паметници трябва грижливо да се запазят и да се преместят. И добавя: “Софийското поле е достатъчно голямо, за да побере такъв музей.”
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


374
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
273
3
 
7
 
! Отговори
A преди 5 години
До джоНа мчстото на мавзолея цифна и върза (цъфна и върза за няколко милиони лв.) едно първенюшко изделиице - Бакърджиевата кула. Създателят на това чудо на културата, във Виена каза, че българскичт народ е *** и не разбира от изкуство, та затова не може да оцени неговото велико произведение.
272
20
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПАМЕТНИК НА РУСКИТЕ ПОРОБИТЕЛИ!
271
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя комунистически клозет трябва да се премахне. Това гнусно петно на робството!!!
270
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СМЪРТ ЗА БКП! Терористична организация, отговорна за смъртта на хиляди хора, още преди в световен мащаб думата фашизъм да има смисъл. Този паметник е еманация на тогавашните им господари, на същите тези терористи. Това отвратително грозно съоражение няма място в центъра на европейска София!
269
14
 
20
 
! Отговори
джо преди 5 години
Кои бяха тези "Дойче Веле" щото май само някои от България ги слушат, като ехо от отминали времена. След време ще им се чуе и друг глас, ще искат и Шипка на преместим на широкото софийско поле. Боже пази ни от *** душици, които мислят със задниците си. Като съборихме Мавзолея България цъфна и върза. От чешмите потече масло а с мед може да се намаже филията навсякъде. Историята спря и всичко се оправи АМИН. В същото това време, никой в Германия не пипа и не мести паметници.Имат глави хората.
268
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дойчовелевска му работа. Искат да се откажем от най-важната мозъчна функция - да помним и да я заменим с другата - да зaбравим.Memento mori!Memento vivae!
267
15
 
12
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До tttИ как точно България увеличава територията си след ВСВ? Абе мухлясал комунист, стига с тези глупости!А всички паметници на съветския поробител и дивашките му орди трябва да бъдат претопени и разрушени, земята да се освети и на тяхно място да се направят големи комплекси където да има бюстовете на всички български владетели + по една плоча под всеки с информация за живота и делото му. Това трябва да има на мястото на всички прокълнати паметници на поробителите!
266
1
 
1
 
! Отговори
A преди 5 години
https://dnes.bg/politika/2018/11/19/oae-tyrsiat-da-kupiat-hiliadi-hektari-zemia-v-bylgariia-da-se-hraniat.393980Да Ви е честито. Вземат ли Ви веднъж земята
265
1
 
3
 
! Отговори
ХИБРИДНА АТАКА преди 5 години
Какво общо има Льо Пен с този паментник? До сега беше рисуван главно с протестърски лозунги и мотиви против Русия, а сега ни в клин, ни в ръкав намесват Франция. Замислете се! Това е просто хибридна атака с цел сплашване на всеки, който иска да драска по паметника. Наемникът не е някакъв графити райтър, а му е било специално заръчано да не драска нещо против Русия, така че да не дискредитира мисията, че едва ли не задържането му в последствие ще е дипломатически акт, а просто наказан вандализъм.
264
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Диктатура винаги ще има, без сянка.
263
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кошмар им е, че масово в Източна Европа има носталгия по комунизма. И не без основание. Превръщането ни в пазар на старите членки и факта, че има живот сал в едничка Германия показва, че ще се борят жестоко да изтрият всичко положително от главите, но то не е съвсем възможно. Боренето с паметници и "преразказването" на спомени е оруелски феномен и по своята същност се приближава много до комунизма с неговите уродливи неща. Тази пропаганда, обаче, подсилва носталгията парадоксално.
262
9
 
7
 
! Отговори
ttt преди 5 години
До Изгърбич ЗадвратянБългария е ПОБЕДЕНА СТРАНА във ВСВ. И това е единствен случай в историята, когато победена страна е увеличила територията си. Гърция е искала граница по билото на Средна гора. Югославия е искала граница по Искър. Не разбрах, защо намесваш партизаните? В момента не се сещам, къде в България има техен паметник. А къде има и на кого (предполагам, че не са безименни) би трябвало да се реши конкретно за всеки отделен случай. Партизаните приютили майор Томпсън лоши ли са били?
261
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Казват,че имало подземни тунели под Альоша,а в тунелите руски танкове и ракети,чакащи сигнал от Корнелия да излязат и установят "работническоселска власт",колхози и концлагери.
260
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще събаряте ама на куково лято. Достатъчно съборихте държавата и подложихте народа на геноцид.
259
6
 
7
 
! Отговори
не става преди 5 години
До ОКУПАТОРА ДОЛУАльошата отдавна щеше да замине,но си нямаш представа какъв бетон е и какво желязо!Искаха да го гърмят,но се оказа,че три квартала отдолу заминават!Така че се отлага за по- нататък!
258
2
 
10
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Ха-ха-ха,диктатурата била свършила.Просто заменихме една диктатура с друга.Няма свободни медии - всичги лижат задниците /и предниците/на управляващите.Пак си имаме "ГОЛЯМ БРАТ",който от време на време привиква вожда да му набие канчето.Вожда е обхванал цялата държава и си разиграва коня.А хората - хората никой за нищо не ги базари.
257
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До бай ИванНинова не е била член на БКП. Иван Костов, Бойко Борисов, Цецка Цачева са били.Нинова е назначена за изп. директор на Техноимпекс от Ив. Костов.Относно Белене една известна певица казваше, как баща и са го затворили там защото бил борец против комунизма. И надзирателите го убили. Обаче се яви негов съкилийник и каза, че е лежал там за педофилия и са го убили другите затворници. А на певицата (талантлива беше) на 15 години и дадоха националния ефир. На детето на ВРАГА на комунизма!
256
4
 
6
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До tttбългарино, не бъркай втората световна с великата отечествена са ссср, и мемориалите на милионите жертви с триумфалните арки на шумкарите. в токио няма монумент на американската армия. за "милионите руски (май беха съветски,а ?) войници, загинали на наша територия", е напълно достатъчен паметника на незнайния воин. щом на тия от сливница и драгоман им стига, и за мужиците и шумкарите е достатъчен.
255
13
 
9
 
! Отговори
бай Иван преди 5 години
Паметникът да се демонтира и премести в кариерите на концлагера в Белене с парите от Техноимпекса на Корнелия и сие комунисти.
254
1
 
10
 
! Отговори
майорски преди 5 години
До Отвратенане монументи на Хитлер в Германия няма ...ноооооо.....а знаеш ли колко концлагера има направени като музей в Германия !!!!???...и вси4ко направено през втората световна , от същия този Х..итл..ер.......през война...след това не е разрушено ....а надградено...