Няма тираджии. Дори за 4400 лева! Внасяме си бесарабски българи

Бизнесът поиска 2000 шофьори от Украйна и Молдова
Обновена: 19 ное 2018 10:37 | 19 ное 2018 08:50, Елка Василева
498
Няма тираджии. Дори за 4400 лева! Внасяме си бесарабски българи
Снимка: архив, Булфото

България ще внесе 2000 шофьори от Молдова и Украйна. Това ще стане с подписването на спогодба с Украйна, обясни заместник-министърът на транспорта Ангел Попов на общото събрание на Съюза на международните превозвачи у нас.

Фирмите изпитват сериозен недостиг на международни шофьори, като в момента има свободни между 2000 и 3000 работни места за тираджии, пише "Труд".

Липсата на кадри ще доведе до загуби за икономиката в размер на близо 2,2 млрд. лева през 2019 г., показва изследване, поръчано от бранша.

Още по темата

Според него заплатите на международните шофьори са между 1800 и 4400 лева, но интерес към професията няма.

Затова бизнесът настоява държавата да вземе спешни мерки за внос на работници.

"Говорим за бесарабски българи от Украйна, Молдова. Просто трябва да вкараме поне две-три хиляди шофьори, които да поемат", каза Йордан Арабаджиев от съюза.

Само преди дни от Агенцията по заетостта съобщиха, че 500 000 работници няма да достигат на бизнеса в следващите пет години.

Първата карта на нужната работна ръка разкрива, че шивачки, шофьори и продавачи ще са най-нужни на бизнеса. Традиционно ще се търсят и строители, заварчици и касиери.

Въпреки развитието на технологиите основният глад според самите работодатели ще са професиите, свързани с правоспособност - трактористи, комбайнери, багеристи, кранисти, огняри, заварчици.

При висшистите най-търсени ще са учителите, лекарите и медицинските сестри. Следват библиотекари, журналисти, инженери, юристи, финансисти, психолози и пр.

Повечето работодатели се нуждаят от средноквалифициран персонал за индустрията и строителството.

Част от работодателите обаче не могат да прогнозират нуждата от бъдещи кадри заради навлизането на роботите и дигитализацията на пазара на труда, посочиха експерти.

Според проучвания още сега 30% от задачите на 70 на сто от професиите могат да се изпълняват от машини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


498
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
337
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Демократите да скъсват да ни убеждават колко зле е в Северна Корея, а става дума за тираджиите в България.
336
0
 
34
 
! Отговори
Цецо Мен преди 5 години
Домуза не спира да облъчва с добре стимулирани статии. Българинът не спряха да го мачкат толкова години и все той им пречел.
335
1
 
43
 
! Отговори
това не е бизнес преди 5 години
Ако правителството продължава да УГАЖДА и да слуша така наречените РОБОВЛАДЕЛЦИ България до 2-3 години няма да съществува и като понятие.Робовладелците освен парите им друго не ги интересува.Тях можеш да им купиш и майките и жените стига да им предложиш добра оферта,та какво остана родина и бащина къща.Това са едни и.з.м.е.к.я.р.и които просто търсят евтина работна ръка с цел поддържане на МИЗЕРИЯТА и САКЪН да не се вдигне и с 1 % стандарта на живот.Тях не ги интересува какво ще стане с България
334
0
 
37
 
! Отговори
Зайо Байо преди 5 години
най-добре да внесем някакви марсианци не искат да ядат и да пият няма да искат и заплати работодателите ще са във възторг
333
0
 
44
 
! Отговори
179 преди 5 години
Няма да дойдат ! В Англия е пълно със молдовци ,явно вече там им е разрешено да работят. Дават добри пари и ходят на големи групи, даже не искат английски език в заводите. Някъде бях чел ,че и за украинските граждани ще се отвори вратата към западна Европа през следващата година та съм сигурен че никой няма да се върже да бачка тук.
332
0
 
57
 
! Отговори
това не е бизнес преди 5 години
При положение че в ЕС имаш 500 МИЛИОНА хора капитал при положение че имаш половин МИЛИАРД хора и пазар на свободен принцип на движение на стоки и услуги ТИ да твърдиш че нямаш работници е ПЪЛЕН АБСУРД.Как така при пазар от 500 милиона ти нямаш работници ? Ми вкарай си ГЕрманци,Шведи,Французи и т н .Защо ще вкарваш хора от страни извън Европа ? Ама целта е друга,,,,не че няма хора за работа,,Просто няма кой да плаща и да се държим винаги на дъното на мизерията ще вкарваме МИШКИ
331
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВасилевСеверна Корея въпреки санкциите на целия запад се превърна в световен фактор с който дори САЩ се съобразяват, а България въпреки партньорството на САЩ и членството в ЕС и НАТО я подритват презрително като мpъсна изстривалка и всеки и плюе в лицето.
330
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 356Това е ироничен коментар, нали?
329
2
 
4
 
! Отговори
Спиро Кирова преди 5 години
до 356закова ги брато!Аплодисменти!!!
328
0
 
38
 
! Отговори
това не е бизнес преди 5 години
ЛЪЖА и СПЕКУЛАЦИЯ е че няма работна ръка..Просто БЪЛГАРИНА вече се усети и не желае повече да работи за БЕЗ ПАРИ и за МИЗЕРНО ПОДАЯНИЕ..Сега робовладелците се виждат в чудо и ЛЪЖАТ най нагло за пред обществото че им трябвало работници..РАБОТНИЦИ не им трябва..на тях им трябва вкарване на хора извън ЕС за да подържат съвсем изкуствено НИСЪК СТАНДАРТ НА ЖИВОТ равен на ТОТАЛНА МЗЕРИЯ.Това е истината.Ушким търсят работници,а се оказва че въобще не търсят,това са лъжи с цел вкарване на хора извън ЕС
327
4
 
10
 
! Отговори
Василев преди 5 години
До АнонименСеврна Крея без поддръжката на Русия и Китай е едно нищо!!!Стига си въртял една и съща плоча, хората ги пращат по затворите, когато не реват и не се смеят, когато Чик Чи Рик плаче и се смее!!!Агент Матю Донахю!ЦРУ!!!
326
1
 
41
 
! Отговори
това не е бизнес преди 5 години
Същия този ''БИЗНЕС'' изгони 3 милиона българи зад граница,остави в момента над 400 000 млади българи безработни.АЗ СЪМ ЕДИН ОТ ТЯХ.Същия този бизнес през последните 30 години,крадеше,източваше,лъжеше ДЪРЖАВА и НАРОД.Укри над 20 МИЛИАРДА долара данъци,осигуровки,,Не плащаше заплати,лъжеше и тероризираше БЪЛГАРСКИЯ НАРОД през всичките тези години..И СЕГА РЕВЕ ЧЕ НЯМА КАДРИ И ЧЕ ДЪРЖАВАТА МУ Е ДЛЪЖНА...Това са лъжи и спекулации че няма работници..ЦЕЛТА Е ДА СЕ ВКАРА ЕВТИНА РАБОТНА РЪКА...
325
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименКомунизъма беше и си остава любимия строй на хора с манталитет на плъх. Аз не знам в България да е имало комунизъм, имаше социализъм, но беше много отдавна, хората не го помнят и не знаят дори какво е. Я кажи по добре как е сега при демокрацията и любимият евроатлантически пазарен строй, добре ли е, какви хора просперират и живеят добре?
324
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 338Северна Корея произвежда сама, въпреки жестоките санкции, ядрени централи, има ядрена програма, космическа програма и пуска спътници, произвеждат собствени междуконтинентални балистични ракети, автомобили и дори смартфони и таблети. САЩ говорят със Северна Корея като с равни, това не става с беден народ. А България не може и гвоздей а произведе и пенсионерите ровят в кофите за огризки от храна.
323
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама сигурни ли сме, че са българи?
322
7
 
9
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
Днес демокрацията живеем добре, аз карам кола за 80 хил лева нова на 4 години, ходя на почивка, баба ми фърля хилядарки през балкона а при соца хората живееха зле, много зле беше при соца.
321
1
 
14
 
! Отговори
работодател-изпълнит преди 5 години
Може ли да се пренасочат кадри от Администрацията-много на брой администратори.
320
6
 
4
 
! Отговори
Василев преди 5 години
До Контра на ВасилевМен защо никой не може да ме накара да купувам неща, които не са ми приоритет или не е прагматично да ги имама на този етап, не ми влизат в полза!!!???Вие сами лапате въдицата, а после олеле майко какво стана, взеха ми ризата от гърба!!!Агент Мат Хейвън!ЦРУ!!!
319
9
 
16
 
! Отговори
До 345 преди 5 години
Мизерия ли? Всяка година ходя на почивка в чужбина и далеч не само аз. Купувам си в общи линии какво искам и освен, че от нищо не се лишавам ами имам и огромен избор. Мога да говоря и пиша какво искам, да пътувам където си искам и да си купувам какво си искам - все неща които по соца липсваха. Не е цвете в момента, но е хилядократно по-доре от вмирасния соц, където се реализираха еринствено *** на червени гъзoвe и доносниците.
318
1
 
8
 
! Отговори
До 342 преди 5 години
Искам само да обясниш какво прави Хаити, Коста Рика, Бразилия, Ангола, Никарагуа, Панама, Нигерия, Сомалия и Бангладеш стари демокрации? Знам че вие другарите като цяло сте доста простовати хорица с никакво или ниско образование, но повечето от тези страни е имало червени режими и диктатури.

Спонсорирани публикации