Майките от "Системата ни убива": 150 млн.? Отново сме излъгани?

Законът за личната помощ е "осакатен до 100% инвалидизация"
28 ное 2018 17:30,
156
Майките от "Системата ни убива": 150 млн.? Отново сме излъгани?
Снимка: Булфото

Майките от инициативата "Системата ни убива", публикуваха протестно отворено писмо до председателя на Народното събрание, премиера, министрите на финансите и на социалната политика, омбудсмана и медиите.

В него те заявяват, че отново са излъгани, а след вчерашното заседание на социалната парламентара комисия е станало ясно, че Законът за личната помощ по думите им е "осакатен до 100% инвалидизация". 

Според тях е извършена подмяна на текстове и законът ще влезе в сила без да има финансов ресурс за неговото прилагане. Това ще доведе до дискриминация и списъци на чакащи за лична помощ, алармират майките.

В лично обръщение към премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов, майките заявяват: "Освен че ни излъгахте отново, Вие ни се подигравате".

Още по темата

"150 млн. са факт, но те не отиват за Закона за личната помощ. Не може да се гласува закон, за който няма пари. Това е прах в очите", каза пред БНР Мая Стоицева – представител на родителите на деца с увреждания.

"Тези 150 млн. лв. отидоха за Закона за хората с увреждания. Те на практика не са се изгубили, но отиват за новата финансова подкрепа, която ще влезе в сила от януари и която вече се определя до линията на бедността. Реално тези 150 млн. отиват за политики за хората с увреждания. Проблемът е, че се гласува един закон – този за личната помощ, за който няма финансиране. Това, което вчера "взриви", беше една добавена алинея към преходните и заключителни разпоредби, която казва, че тези 71 млн., които са предвидени за лични асистенти, всъщност са предвидени от януари до септември и на практика оставят Закона за личната помощ без нито един лев подкрепа", обясни Стоицева и попита какво става след 1 септември с асистентите.

Тя подчерта още, че на практика идеята за отчитане на личните нужди се срива напълно.

Майките на деца с увреждания не разбират защо политиците са направили този ход. Стоицева бе категорична, че са в готовност за протести.

"Ако протестите се възобновят, те вече трябва да са за отговорност за това защо няма средства, кой не го реши, кой и как го прецени, дали няма средства или няма воля", отбеляза тя.

Пропомняме ви, че с приетите на второ четене промени е предвидено размерът на средствата за лична помощ ежегодно да се определят със Закона за държавния бюджет за съответната година по бюджета на МТСП. Срещу това лимитиране на парите възрази остро омбудсманът Мая Манолова. Тя заяви, че този текст е и мотив да напише конституционна жалба, защото няма друга помощ по друг закон, която да е лимитирана от финансовото министерство и да не се дава според нуждите на хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като даваш бракувана продукция,не може да искаш да ти плащат за първо качество.Майките с продукция първо качествоработят и получават 550 лева заплата.
68
2
 
5
 
! Отговори
до ан. 84 преди 5 години
Не си правил дете-инвалид, никакво дете не си правил, защото нямаш...с какво. По-ощетен си от инвалид, морално осакатен си. Изверг. Ще стъпиш на малкото пръстче на "инвалиди" като Нютон, Айнщайн, Стивън Хокинг или безброй други, които не са дали толкова на човечеството и не са си изписали имената със слава, но поне имат сърца, не като теб дето си по-паднал от животно.
67
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До към ан. 80" Не са ти виновни майките с увреждания"Ами тия "майки" с увреждания са си заченали децата или ин витро ( с анонимна сп.е.рма ) , или по време на тяхната бременноост са пиели алкохол ,пушели цигари и дрогирали.., Я погледини, *** и ла.й.но, тия "майки" , погледни ги - те и пият и пушат цигари .. и въпреки това , въпреки, че са причини физическа ( а при тебе и психическа )повреда на децата им, тия *** получават пари!
66
3
 
12
 
! Отговори
леле преди 5 години
Кресливите жени нямат наяждане ! Винаги незадоволени и "излъгани" !
65
3
 
5
 
! Отговори
към ан. 80 преди 5 години
към ан. 80За алкохолизъм не се полага пенсия, и съвсем справедливо. За морални увреждания, колкото и неличими да са, също не се полага пенсия, и съвсем справедливо. За самота...жалко е, но не се полага. Не са ти виновни майките с увреждания, че си тъпо цървулоподобие. С подобна ценностна система щеше да си за пещерите, но съмнявам се, че подобен хистеричен "мъж" би оцелял.
64
6
 
14
 
! Отговори
Нов преди 5 години
Искахте оставката на Симеонов и я получихте, ама само той ви казваше истината, без да ви се подиграва. Не съм му фен, ама поне не ви лъжеше!!!
63
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЛа..йно ... ако подкрепяш тия кресливи *** - "майки" с увреждания с деца с увреждания, то ти и подобните у.р.до злепоставят ИСТИНСКИ НУЖДАЕЩИТЕ се болни!Но , спокойно, ние ще се докажем по друг начин: щом Държавата пренебрегнва ЗДРАВИТЕ И НОРМАЛНИ БЪЛГАРИ, то тогава за БОЛНИТЕ няма да има и стотинка!
62
9
 
12
 
! Отговори
hahah преди 5 години
Айде бе *** простакеси без един ден стаж искате целия народ на вас да си даде парите да си живеете охолно. Мразя ви и вас и недъгавите ви деца за свещи да ги дадете тези пари. Има хора къде къде по нуждаещи се хора.
61
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 76: ти днес може да си здрав, утре да ти събират пари с дарителска сметка, същото важи и за децата ти, така че по-добре си трай
60
3
 
8
 
! Отговори
Перко преди 5 години
Стига вече писахте за майките. Пишете по отделно за кресливите майки, мълчаливите майки, за майките които си гледат децата, за майките дето им плащат да си държат децата по площадите, за спечелилите виче майки и ... Възможни са преплитания на множествата. Жалко за децата
59
2
 
13
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Току-що имаше пресконференция на майките от "Системата ни убива" и Борисов. Той като им каза, че ще получат парите, те не само че мълчаха като риби, ами и му благодариха. Нинова бута фитилите и после им гледа сеира! То бива да си глyпав, но майките яко ги пързаляд.
58
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цял ден следя коментарите и оставам с впечатлението ,че всичко друго е еволюирало , но не и българина. Според същите тези коментари по различни теми тук , някой смятат , че решение на всички проблеми е едва ли не , да избием всички инвалиди, пенсионери и т.н , да сложим по едни окови на тези които не искат да работят за без пари и да ги принудим да го правят ,за да може някой хора да си живеят царски. Извинявайте , но според мен това си е чист ФАШИЗЪМ и няма нищо общо с ДЕМОКРАЦИЯ.
57
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Майка"Майчинството е свято. "Да, една жена да бъде майка и да бъде със съпруга си ( мъж) - това е свято признание. Тия "майки" с увреждания са много далече от това. " Майките са светици" . Точно тия "майки" с увреждания с болните деца НЯМАТ НИЩО ОБЩО СЪС СВЕТОСТТА, СВЕТИИТЕ И СВЯТИЯ ОБРАЗ НА майката и жената!" Не 150 милиона, поне 10 милиарда трябва да дадат на майките! "Дай им ги ти тези пари, като се правиш на толкова щедър ! Но не от парите на Държават аи на хората!
56
8
 
7
 
! Отговори
Келеш преди 5 години
Братя българи, излезте на *** улица! 30 години ни лъжат в очите! СМЪРТНО НАКАЗАНИЕ ЗА ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА!
55
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква изненада! Не мога да повярвам! Това никога не се е случвало!!!
54
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До към ан. 14" Аман от вас Дон Педро Де Раса! Майките се борят за достоен живот, героично оцелявайки, вие мислите само за задното си отверствие."А.бе, бокл.ук! Къде са "мъжете" на тия майки с увреждания от "Системата ни убива"? Тия "майки" са заченали тия болни деца от болните им мъже - с поза отзаде! И защо Държавата и политиците трябва да бъдат родтели и бащи на тези болни деца, като при положение, че тези сакати деца ИМАТ БАЩИ? ТИЯ ТЪ.ПА.ЧКИ ПРЕКАЛИХА! НЕ СА ЕДИНСТВЕНИТЕ ЖЕНИ И МАЙКИ!
53
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България има 1000000 ЛЪЖЕИНВАЛИДИ ако не беше така улиците щяха да са препълнени с хора без крайници и говорещи си сами а това е ОГРОМЕН,АМА ОГРОМЕН ПРОБЛЕМ.Никой не смее да пипне там ЧЕ НЕ Е ПОЛИТКОРЕКТНО а тия дето изкарват парите ДГД според тарикатите с помощите.Хм, вече не са "майките на болни деца"а майките от "системата ни убива",още малко и ще кажете истината НПО--ошки.
52
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, работя и ме лъжат. Защото няма държава. Затова българите са последни по доходи в Европа. Последни по здравеопазване. Бойко управлява 10г. и какво? Не сме на стандарта и на Румъния и Албания вече.
51
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези са уникални наглеци.Децата им получават по 900 лева месечно,още ще им дадат и пак са недоволни.А за моите две деца нищо.Даже и не искаха да увеличат парите за втората година на майчинството и остана по 380 лева на месец.А съм внесъл сигурно над 100 хиляди лева като данъци и осигуровки за 20 години.И моите деца също ще плащат след време.Ама те нищо не заслужават според депутатите.
50
11
 
9
 
! Отговори
Василев преди 5 години
БСП и ДПС какво дадоха на майките през годините???Агент Джери Макгуеър!ЦРУ!!!

Спонсорирани публикации