Майките от "Системата ни убива": 150 млн.? Отново сме излъгани?

Законът за личната помощ е "осакатен до 100% инвалидизация"
28 ное 2018 17:30,
156
Майките от "Системата ни убива": 150 млн.? Отново сме излъгани?
Снимка: Булфото

Майките от инициативата "Системата ни убива", публикуваха протестно отворено писмо до председателя на Народното събрание, премиера, министрите на финансите и на социалната политика, омбудсмана и медиите.

В него те заявяват, че отново са излъгани, а след вчерашното заседание на социалната парламентара комисия е станало ясно, че Законът за личната помощ по думите им е "осакатен до 100% инвалидизация". 

Според тях е извършена подмяна на текстове и законът ще влезе в сила без да има финансов ресурс за неговото прилагане. Това ще доведе до дискриминация и списъци на чакащи за лична помощ, алармират майките.

В лично обръщение към премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов, майките заявяват: "Освен че ни излъгахте отново, Вие ни се подигравате".

Още по темата

"150 млн. са факт, но те не отиват за Закона за личната помощ. Не може да се гласува закон, за който няма пари. Това е прах в очите", каза пред БНР Мая Стоицева – представител на родителите на деца с увреждания.

"Тези 150 млн. лв. отидоха за Закона за хората с увреждания. Те на практика не са се изгубили, но отиват за новата финансова подкрепа, която ще влезе в сила от януари и която вече се определя до линията на бедността. Реално тези 150 млн. отиват за политики за хората с увреждания. Проблемът е, че се гласува един закон – този за личната помощ, за който няма финансиране. Това, което вчера "взриви", беше една добавена алинея към преходните и заключителни разпоредби, която казва, че тези 71 млн., които са предвидени за лични асистенти, всъщност са предвидени от януари до септември и на практика оставят Закона за личната помощ без нито един лев подкрепа", обясни Стоицева и попита какво става след 1 септември с асистентите.

Тя подчерта още, че на практика идеята за отчитане на личните нужди се срива напълно.

Майките на деца с увреждания не разбират защо политиците са направили този ход. Стоицева бе категорична, че са в готовност за протести.

"Ако протестите се възобновят, те вече трябва да са за отговорност за това защо няма средства, кой не го реши, кой и как го прецени, дали няма средства или няма воля", отбеляза тя.

Пропомняме ви, че с приетите на второ четене промени е предвидено размерът на средствата за лична помощ ежегодно да се определят със Закона за държавния бюджет за съответната година по бюджета на МТСП. Срещу това лимитиране на парите възрази остро омбудсманът Мая Манолова. Тя заяви, че този текст е и мотив да напише конституционна жалба, защото няма друга помощ по друг закон, която да е лимитирана от финансовото министерство и да не се дава според нуждите на хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
10
 
! Отговори
Пак успяха преди 5 години
Въртяха сукаха данъка за колите дигнаха,ГО по искане на едни хора дигнаха ,цените на стоките се дигнаха мааалко отстъпиха от бензина ама гледайте как пак ще го дигнат.Развяваха като непрани *** тия 150 милиона че на видиш ли колко много дават а сега пак ще дадът полвината и тя ще потъне в разни държавни чиновнически простотии.Мизерното повишение на пенсии и минимални вече е изядено от инфлацията предварително и отгре на всичко врещят сцяло гърло колко сме добре.Е нема такива лицемери.
28
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еее нали Те си построиха палати, нали правят "врътки" с безвъзмездно отстъпени жилища за живеене от Кръстници, за да не пращат данъци към държавата, Тях няма кой да ги съди за корупция, за неплащане на данъци, после нямало пари в хазната за хората в нужда, за хората с увреждания, ама те пиявиците натрупаха милиони, построиха палати от това, че са на власт, че обслужват интересите на олигарсите и Прокуратурата и Съда си затварят очите...Мдаааа...няма парииии
27
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До додоНе четеш , ГЕРБ само Борисов ли може да предложи , това ли им е целия капацитет за управление ? Ако е само той , тогава каква партия са и какъв да го дирят в парламента .
26
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доказателствата ще дойдат като паднат герб от власт. Сами ще се топят и изядат.
25
9
 
7
 
! Отговори
додо преди 5 години
До Анонимен 22 и кой да дойде червените ли ,ти ,ако не си им ял попарата аз съм ял , затова стига дрънка простотии АМАН ОТ ЧЕРВЕНИ *** ЗА ЕДНО СМЪРКАНЕ ЩЕ ПРОДАДАТ И МАЙКА СИ .
24
13
 
5
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Пари има и за майките и за пенсии и за европейски заплати , но отиват в олигарси и наши фирми. Но това е последното управление на гербАма доказателства, доказателства!Те и за Десислава Атанасова, казаха, че има луксозен апартамент, но във вестника от който са взели новината пише:"Това са пълни лъжи!"
23
7
 
6
 
! Отговори
Curo преди 5 години
СМРТ и плитко заравяне за дух.ач.ите герББ!Ду.ха.чи герББ трябва да платят с кръв предателството към България!Колко още ще търпите да сте роби на Ду.ха.чи герББ?
22
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пари има и за майките и за пенсии и за европейски заплати , но отиват в олигарси и наши фирми. Но това е последното управление на герб. Отвратителни и нагли са.
21
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега да протестират за връщането на Симеонов като зам. премиер !
20
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да излезе Нинова и да каже за кого да се разпредели бюджетният излишък (след банкрутите на БСП-то)?! За пенсионери, за майки, за учители, за здравеопазване, за полиция, за пожарна и ред други дупки.
19
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама защо не се оплачат на Президета бе...нали има при него завеждащ жалби и оплаквания !?
18
16
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Майките на децата с увреждания станаха заложници на Майки с увреждания и политическите интриги на червената Коркондела !
17
21
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наскачахте ли се, майки? Нали искахте оставка на Симеонов, на ви сега, халла да ви е! Да се праща жандармерия и да им се начупи кана на тея неначесаните! Милионите трябв да отиват за здрави и читави деца! Те са бъдещето, а не плодовете на наркоманки и алкохолички като протестиращите!
16
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, каквото и да си говорим ,Борисов е време да си ходи , нека партията му, да предложи друг за поста му . Ако пък не може , тогава да се измитат от парламента .
15
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия майки ще вземат да ни убият на всички системата!
14
8
 
16
 
! Отговори
към ан. 14 преди 5 години
Аман от вас Дон Педро Де Раса! Майките се борят за достоен живот, героично оцелявайки, вие мислите само за задното си отверствие.
13
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мили майки, днес др. Нинова обяви, че ще раздава милионите от приватизацията на Техноимпекс , а др. Кирил Добрев е спестил един сак с долари , които пренасяше през Сръбската граница. Пожелавам ви бързо да се изнасяте към Позитано 20 , че Елена Йончева има ключ от касата.
12
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сигурно парите им не стигат дори да купят лекарствата, най-необходимите лекарства за децата си, а в последствие и своите, защото не можеш да водиш този живот и да останеш здрав. Здравната каса поема нищожни разходи на голяма част от заболяванията. А ДДС то на всички лекарства си е 20%. Къде отиват? Да учат децата на истинските *** в чужбина. Хранят се с кръвта и плътта на връстниците си. Човек за човека е вълк в морално пропаднала съвременна България.
11
16
 
8
 
! Отговори
.. преди 5 години
А Кутев и Маяма Нолова какво казаха? Нали те отганизират цялата тая патардия?Иначе няма как да знаят тия майки какво се говоти и обсъжда. След като свърши заседанието Кутев или Нинова звънят и уговарят "протестите" за следващия ден.На всички им писна от тоя фарс. Няма да има оставка, не разбрахте ли?
10
22
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
аман майки,аман от вас !