Парадокс: Работим от зори до залез, а все пак обедняваме!?

В Бюджет 2019 липса ефективност, не е добре структуриран
Обновена: 7 дек 2018 14:34 | 7 дек 2018 11:00,
253

Живеем, за да работим, или работим, за да живеем? По последни данни на "Евростат" се оказва, че 1/5 от парите ни отиват за храна, а още толкова даваме за поддържането на дома.

"Статистиката на "Евростат" не ми е ясна. Българинът дава 1/3 от доходите си или 11 860 лв. годишно за храна, напитки и бит. Тенденциите са неприятни. Разходите растат по-бързо от приходите. Това означава, че ние обедняваме. Расте обслужването на жилищата и транспорта. Има ръст на данъците и осигуровките. 19,7% от парите на българите отиват за жилища, а в Европа плащат повече, но останалите разходи са им по-ниски", коментира финансистът Мика Зайкова.

Още по темата

На фона на тази песимистична картинка икономистът Стоян Панчев изтъкна в студиото на "България сутрин", че храната все пак поевтинява.

"По-голям процент от приходите – 54% идва от заплати, а не от преразпределение от държавата. Разходите за дрехи намаляват. Твърде бавно стигаме Европа и затова не се усеща. Има сектори, в които дори нищо не се случва. Да вземем пенсионерите – тях инфлацията ги съсипва. Пенсионната система е механизмът, чрез който трябва да можем да спестим най-много. Трябва да имаме лична сметка, по която да ни се пазят парите. Всеки може да си провери колко пари са спестени", отбеляза той.

Според Мика Зайкова в Бюджет 2019 липсва ефективност. Тя твърди, че ако в приоритетните области имаше програмни бюджети, то парите щяха да бъдат похарчени далеч по-смислено.

Макар че и двамата гости посочиха, че България изнася суровини и части, Панчев подчерта, че все пак и произвеждаме, но не достатъчно, за да се усети.

"Българските предприемачи си вършат работата, но имаме проблем с публичната част. Но реформи се правят в първите 1-2 години на мандата", завърши той разговора пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
0
 
15
 
! Отговори
+ преди 5 години
Да се вдига още минималната заплата,а българина още повече ще обеднява.
189
6
 
18
 
! Отговори
extremist преди 5 години
СЛАВНАТА БЪЛГАРСКА ТИКВА СТРОИ КОМУНИЗМА
188
3
 
26
 
! Отговори
месара преди 5 години
Касиерка в Била Бг взема х лева, касиерка в Била De взема 3х евро. Българската касиерка по цял ден мързелува на касата и отказва да обслужва клиентите? :)))))
187
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От зори до залез работите, ама друг път. Оплакване да, от зори до залез и по тъмно.
186
2
 
15
 
! Отговори
поредния преди 5 години
Даже и след сто години капитализъм-пак ще е същото.Системата е работник до работник за благото на глупавата конкуренция-каква марка кола да караме или каква храна или напитка да консумираме от хилядите на пазара.Коя ли нация е по-стойностна от останалите?Жените знаят защо?Каква ли стойност или смисъл имат в живота тези,които произвеждат за да имат какво да правят, а не за да са щастливи?Може ли един човек да съществува независимо от всичко и от всички?.......
185
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупости.Мързелуваме от зори до залез, а се чудим защо обедняваме. Как един работещ и образоване не чух да мрънка? Вие сте пародия на медия. Или сте платени или сте си просто clickbait ***, които разчитат на посредствеността на читателите си.
184
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АНТИ до неразбралитеБългари, нарочени сме за заличаване.Този геноцид, толкова години наред, НЕ е случаен !При толкова предатели и продажници, много ясно, че и руснаците ни оставиха.Виж сега, нарочени за заличаване са русофилите.Иво Христов какво каза?80% русофили.После какво каза? 80% дебилиОстаналите 20% ще направим България нормална страна след като ви изринем от Родината или не изпукате.За сега плана работи.
183
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БАБА КУНААбе обеднявате пък не преставате да хвърляте пачки през прозорците.Явно по времето на Жан Виденов много сте забогатяли.
182
2
 
25
 
! Отговори
Кольо Бояджията преди 5 години
Работиме многоработию от сутрин до мрак. Но хлебът е малко, но хлебът не стига, деца.
181
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Терминал 2!
180
6
 
43
 
! Отговори
месара преди 5 години
Колеги, нека не забравяме, че 30 години се краде от построеното през комунизма и още има от него. През демокрацията са построени само неща, имащи нужда от ремонт на следващата година и то с подарени пари. Толкова за храненето на братушките.
179
1
 
41
 
! Отговори
случаен преди 5 години
не от зори до залез,от зори до зори ще работим за белите якички с тези застраховки,тол системи,данъци и т.н.т.,драха народа си ,какато турчин не го е драл....
178
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от ГерманияХАХАХА ходи в Карлуково, че и дилъра който ползваш те е направил ходещо зомби и повтаряш глупости, а твърдиш че миналото трябва да се забрави. Само какво противоречие си имаш. Да поздрави Баба Меркел ще я свалят като наш "Цар Тиква". Тя не е лидер да ХДС вече!
177
1
 
15
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
Чували ли сте за РАБОТЕЩИТЕ БЕДНИ?
176
4
 
4
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Немският му ако беше майчин, щеше да знае, че "време" е в женски род.Es tut meinen Schmeisser weh!
175
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гърбавите *** заработва петъчно. Напъплили темите, като плу.жеци.
174
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 192Оставате човека да си пише на немски. Аз този език не го разбирам и дори и грешно да пише няма как да разбера освен ако някой форумен лингвист не ме остведони.
173
1
 
4
 
! Отговори
до Анонимен преди 5 години
Ама ти реши, че на гледната точка немският му е майчин ли? И че аз с моите смешни претенции го притеснявам? Немският му ако беше майчин, щеше да знае, че "време" е в женски род. Този е скапан загубен ***, това ти казвам. За чий ще пишеш на език, който не знаеш, в български форум? Освен ако не си *** като гьон ***!
172
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България се забогатява от далавери.
171
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наистина ли си мислиш, че пишеш на немски?Ако щеш десертация на тема:"грешките на ГТ в неговият немски" не ми пука. Ей за това хората се притесняват да упражняват езика си, заради такива кадифени пантофи като теб!