Производителите: Хлябът и месото поскъпват след Нова година

Очакванията са за тежка година, пълна с предизвикателства
13 дек 2018 10:45, Елка Василева
154
Производителите: Хлябът и месото поскъпват след Нова година
Снимка: архив, Reuters

С около 4-5% ще поскъпнат месните продукти след Нова година, заяви пред БНР Атанас Урджанов, председател на Асоциацията на месопреработвателите.

"15% от нашите производствени разходи са електроенергия. Няма как при предстоящото повишаване - от 80 лв. в момента ще стане 105 – 110 лв., след Нова година няма как да не поскъпнат", посочи той.

Урджанов подчерта, че и към момента в бранша се стремят да свият разходите. Все пак той се надява да няма фалити на фирми.

Още по темата

"За нас е важно да няма шокови и непредвидени поскъпвания. За нас това са непредвидени разходи. Очаква ни една тежка и непредвидима година, ако продължаваме по същия начин. То не е само тока, очакваме цената на газа, тол такси, винетки и какво ли още не", каза Урджанов.

На този етап не е обсъждан протест на месопреработвателите.

"Чака ни изключително тежка година, пълна с предизвикателства", каза от своя страна и Марияна Кукушева - председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Производителите казват, че именно те ще усетят най-сериозния удар. 10% от стойността на всяка закуска и всеки хляб е електрическа енергия.

"При всички случаи, даже поглеждайки върху Бюджет 2019, където има заложена около 4% инфлация, става ясно, че стандартът на живот в България от гледна точка на цените ще продължи да гони европейските такива. Въпросът е ние да удържим като бизнес и да се опитваме да покачваме заплащането на работниците. Независимо, че хлебарите се превърнаха в защитена професия, желаещи да работят в бранша трудно се намират", каза Кукушева.

Тя подчерта, че тази година цената на брашното се е повишила с 35%.

"Цената на енергията ще се отрази и при мелничарите и тези 35% към днешна дата очакваме да бъдат коригирани с посока нагоре от 1 януари", обясни Кукушева.

Тя също се надява да няма фалити на бранша. По думите й едва ли ще има и протести.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
9
 
! Отговори
остави глупостите преди 5 години
До Анонимен 116Става дума за непрекъснатото поскъпване!
102
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе хора, вие искате цена на месото по левче ли, и хляб по 26 стотинки.Е, ако са такива цените, въобще няма да ги видите, ще станете като в Северна Корея, да ядете насекоми и борови иглички.
101
2
 
8
 
! Отговори
много интересно преди 5 години
И от къде тия 35% поскъпване на брашното?
100
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз ям само домашно произведени продукти тези в магазина да си ги ядът. Домашни яйца мляко сирене кашкавал домати чушки картофи боб месо ябълки круши череши и вишни. От миналата година и пшеница си сея и си меля истинско брашно точно такова брашно каквото са хапвали дедите и прадедите ни а не това дето го избелват схимия. Като изпеча хляб от това брашно хляба става като душичка. Коричката е толкова сладка че тези които ядат заводски ако хапнат от него друг хляб няма и да помиришат.
99
2
 
13
 
! Отговори
попов м-р предс. преди 5 години
За бога братя не купувайте
98
1
 
11
 
! Отговори
Вини бр. преди 5 години
Аз карам,на фото синтеза,много е приятно.Богатите да минат на волтаж да видят хубаво ли е.Ако имаш пари,половината дай на ближния си
97
4
 
8
 
! Отговори
Спрете преди 5 години
Спрете да копувате хляб и месо
96
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Годината няма да е пълна с "предизвикателства". Годината отново ще Ви бъде пълна с гербаджии-лапачи. Това Ви е орисията.
95
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв хляб купувате?
94
1
 
19
 
! Отговори
Гашо преди 5 години
В македония кило свински врат е 5 лв. кило сирене 6 лв. В сърбия кило врат е 6 лв. В турция кило телешки шол е 9 лв. Що при нас е по скъпо. Нещо не се връзва аритметиката на производители, държава и търговци. Или пък от едно кило свинско 3 лв. отиват за новата лимузина или мутреса на честни производители като Димитър Маджаров. Бойкот на продуктите на маджаров. да си ги яде сам.
93
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е владко да си построи къщичката в полите на Витоша, боцко да си плати данъка на вилата в БарЦелона, лилето да си купи ново тоалетче и да качи още някое килце, мента да излобира още някое законче за дране на кожи и така нататък. Вие с някви цени ги занинавате. Айде нЕма нужда :)
92
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е възможно.Шефа от ГЕРБ каза,че дефлация има.
91
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спокойно, сега масово се дезинформира обществото за повишаване цените на всичко от януари, но..... но тогава - януари ще излезе нали знаете кой ( нещата се повтарят за кой ли път) и ще каже, че с големи усилия е договорил не такива високи увеличения ,а по-малки и това било възможно... така, че споко, ще си спинкаме, да не си развалим празниците, щото българите си се радваме най-много на празниците, а после ще му мислим.
90
0
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Ба - боб и зеле ще ядем тогава...
89
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правилно ги вдигат цените, всичко е безумно евтино
88
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално, цените се движат според търсенето, предлагането и продуктивността. Маркс го е казал. Нещата са много ясни.
87
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сценария. Дигаме кото дигаме, после протести. *** хвърля оставка идат други, Появяват се "умните и красивите" 50 души пред парламента медиите ги обявяват за 20 милиона протестиращи правителството пада. Цецо пак фалшифицира кото може. Винету се връща и обявява че всъщност другите са виновни.
86
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изборите ще ги загубят първо ГЕРБ а БСП и ДПС просто не трябва да ги допускаме до власта. А между другото ГЕРБ се оказаха по-големи му.хлюв.ци от БСП.
85
0
 
4
 
! Отговори
тато преди 5 години
До Борисчо Борко от обещаното до даденото има голяяяяма разлика , това е измама за наивници , той ги обеща, но няма да ги даде а после ще ги обяви за излишъци и пак ще ги "раздава" на глупаците.
84
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оня будон от Крушевица определено ще загуби изборите Бсп са отчаени