Производителите: Хлябът и месото поскъпват след Нова година

Очакванията са за тежка година, пълна с предизвикателства
13 дек 2018 10:45, Елка Василева
154
Производителите: Хлябът и месото поскъпват след Нова година
Снимка: архив, Reuters

С около 4-5% ще поскъпнат месните продукти след Нова година, заяви пред БНР Атанас Урджанов, председател на Асоциацията на месопреработвателите.

"15% от нашите производствени разходи са електроенергия. Няма как при предстоящото повишаване - от 80 лв. в момента ще стане 105 – 110 лв., след Нова година няма как да не поскъпнат", посочи той.

Урджанов подчерта, че и към момента в бранша се стремят да свият разходите. Все пак той се надява да няма фалити на фирми.

Още по темата

"За нас е важно да няма шокови и непредвидени поскъпвания. За нас това са непредвидени разходи. Очаква ни една тежка и непредвидима година, ако продължаваме по същия начин. То не е само тока, очакваме цената на газа, тол такси, винетки и какво ли още не", каза Урджанов.

На този етап не е обсъждан протест на месопреработвателите.

"Чака ни изключително тежка година, пълна с предизвикателства", каза от своя страна и Марияна Кукушева - председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Производителите казват, че именно те ще усетят най-сериозния удар. 10% от стойността на всяка закуска и всеки хляб е електрическа енергия.

"При всички случаи, даже поглеждайки върху Бюджет 2019, където има заложена около 4% инфлация, става ясно, че стандартът на живот в България от гледна точка на цените ще продължи да гони европейските такива. Въпросът е ние да удържим като бизнес и да се опитваме да покачваме заплащането на работниците. Независимо, че хлебарите се превърнаха в защитена професия, желаещи да работят в бранша трудно се намират", каза Кукушева.

Тя подчерта, че тази година цената на брашното се е повишила с 35%.

"Цената на енергията ще се отрази и при мелничарите и тези 35% към днешна дата очакваме да бъдат коригирани с посока нагоре от 1 януари", обясни Кукушева.

Тя също се надява да няма фалити на бранша. По думите й едва ли ще има и протести.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен до 87 преди 5 години
Напълно си прав след отказа на Виденов със Сорос, ционистите спретнаха тази искуственна инфлация. След което България тръгна стремглаво надолу и вече 30 год. не можем да излезем от блатото. Отказа на Виденов и планът Ран-Ът си казаха тежката дума.
82
1
 
14
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Молете се за мека Зима !!Иначе затягане на коланите ще има.
81
0
 
3
 
! Отговори
Бидонът "некому преди 5 години
Ще видите КОН БОБ ЯДЕ ЛИ!?!?!?
80
4
 
18
 
! Отговори
Борисчо преди 5 години
Вчера ГЕРБ раздаде набързо едни 3 милиарда, пък вие си ревете тука по форуми и статийки
79
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Високи цени на храните, горивата, корупция, кражби, източване на еврофондове, схеми, шуробаджанащина, некадърно управление, ниски заплати и пенсии. Всичко това гарантирано от ГЕРБ. Ааа забравих БСП и ДПС са същите.
78
0
 
2
 
! Отговори
пепи преди 5 години
пекарните не се проверъават
77
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече хляб няма да ядем а качамак!!!!
76
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При разглеждане на бюджета в Народното събрание Жан Виденов отсича:"На Джордж Сорос няма да се дават никакви пари от бюджета и фондациите му ще работят съгласно законите на страната." Сорос иска среща с Виденов, но той му отказва.Жан Виденов е единственият човек в света отказал да приеме Сорос
75
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като си видите февруари месец сметките има да виете!
74
6
 
5
 
! Отговори
Дон Карнаж преди 5 години
ХЛЯБ МЕСО КИСЕЛО МЛЯКО ПАРИ СИРОМАЩИНА ДНЕС.БГ пак натискат бутоните на Българина, евала от 15 години го правите и още работиВсеки ден върви по днес.бг колко сме бедни, месото яденето, как богатите имат пари как ние нямаме, *** българина няма капацитета да прецени реалноста как работи какво да прави с богатите
73
11
 
1
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 5 години
Ако трябва и повече ще дам!
72
1
 
31
 
! Отговори
PSYCHO THE RAPIST преди 5 години
.. с тия темпове.. и теа със заплати от 1600 кинта `ше минат към бедните и лишаващите се. Цялата държава е заложник на герберастията и приятелските кръгове а вие `ше си квичите по форумите до де не се видят ребра! Проблемът е най-вече в една капарирана *** с очила и тога и прилежащите и шпиц команди, които спряха всички нормални процеси в държавата и стана фронтмен на задкулисието и олигархията и изобщо едрия капитал!
71
1
 
40
 
! Отговори
Виденов преди 5 години
Виденовата зима, ще ни се стори, като курорт пред зимите, където ни чакат с Бойко. Гответе се за Бойкова зима и правете дупка в коланите, че минаваме на глад и мизерия.
70
1
 
27
 
! Отговори
НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА преди 5 години
МУТРАТА ОТ СИК-БОЙКО БОРИСОВ ВЧЕРА ПЛАТИ 195 МЛН.ЛЕВА ЗА ПОЛОВИН ДЕН ПРОТЕСТИ СРЕЩУ ОПОЗИЦИЯТА ТОЛКОВА КИНТИ ОТПУСНА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ОБРЪЧА ОТ ФИРМИ НА ГЕРБ
69
2
 
23
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 5 години
Икономиката цъфти и връзва дори!Ние сме остров на стабилноста.Държавата е в прекрасно състояние.Имаме излишък,а чуждестранният бизнес хвърля боб за да инвестира в България.
68
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Свободният пазар е остатък от комунизма и социализма, на запад в белите държави при капитализма държавата контролира цените и фирмите са национализирани, само в България още живеем при комунизма при свободен пазар и частни фирми.
67
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кукушева се надява,да няма фалити и протести!!!!!!Няма да има ,българина е готов ,да изтърпи всичко.Търпелив народ е.Не се притеснявай,Кукушева!!!!
66
0
 
25
 
! Отговори
T преди 5 години
големи са им производствените разходи с електричеството, защото основно се занимават със фризери, в които държат замразените 30 годишни меса, които западняците са изхвърлили, а нашите са ги изкупили за без пари
65
0
 
1
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 5 години
Дър-так,дър-так пак и пак ... до 3 март двойно.
64
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Богатите,на протест не ходят.На тях им е добре.