Планински драми: Затворена хижа, измръзнал турист... Кой прав? Кой крив?

Компания реши да посреща Нова година на Черни връх, но им затвориха вратата
4 яну 2019 11:00,
198

Критична ситуация на Черни връх навръх Нова година. Решението на група приятели да посрещнат 2019-а там завърши със спасителна операция, след като хижарите не допуснали един от тях да се стопли в заслон Черни връх.

Димитър Кенаров, Кирил Радев и приятелите им и друг път са посрещали Нова година в планината. Няколко дни преди 31 декември Димитър Кенаров се обажда в хижата на Черни връх. Оттам му обясняват, че планират посрещане на новогодишната нощ в семеен кръг. Въпреки това приятелите тръгват, успокоени, че при критична ситуация, ще има кой да им помогне.

Докато четирима правят похода от Алеко, Кирил Радев започва крос от центъра на София. Категоричен е – с добра подготовка. В края на маршрута си Кирил се блъска в заключената врата на хижата. Започва да трепери. Пристигат и приятелите му. Той показва признаци на хипотермия.

Димитър моли хижарите да го пуснат. Среща отказ и то няколко пъти. Записва разговорите с телефона си.

В крайна сметка звъни на Планинската спасителна служба. Те се обаждат в заслона и вратите се отварят. Малко след това на място пристигат и спасителите.

Хижата на Черни връх е собственост на Българското туриститечско дружество. Те я отдават под наем, но с ясни правила в договора – вратата трябва да е отключена 24 часа, 365 дни в годината.

Според алпиниста Дойчин Василев често се случват подобни ситуации.

"Планините са опасни – те не са подходящи за човешко присъствие. Един турист трябва да е наясно с опасностите, които го очакват", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Благодарение на Планинската спасителна служба случаят на Черни връх е с щастлив край.

"Забелязвам тенденция младите да подхождат с агресия и винаги да търсят вината у друг човек. Планината е най-честният противник, който човек може да срещне. Тя изисква уважение. Не мога да кажа доколко са били подготвени закъсалите туристи на Черни връх. Но на Запад няма затворени хижи и заслони. Дори има касички за събиране на пари. Не би трябвало хижарите да бъдат санкционирани. Планинарската етика изисква да се окаже помощ на бедстващия", подчерта той.

От Българския туристически съюз обясниха, че стопаните на заслона ще бъдат уволнени. Според правилника на БТС за хижната дейност е записано, че всички високопланински хижи трябва да осигуряват 24 часа подслон и храна на всички туристи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
3
 
12
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Този че е ненормален е ясно. Не може така да се подиграваш с планината и да се разхождаш гол без дрехи на -15 градуса.Но това не оправдава хората които не са отворили. Дори и да не са длъжни по закон да отворят, има един друг закон според който е престъпление да оставиш някой да умре, па било той и изперкал.
159
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия двамата, от които единия по ***, могат да се хванат те да стопанисват заслона. Вече е напълно свободен. Имат възможност да качат нивото на обслужването.
158
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми казаха, че ще увплнят щърбавия чичо. Понеже не виждам кой друг ще се цани на неговото място, това означава че хижата ще трябва да затвори.
157
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бил е изложен на риск живота на спасителите. Тия са успели да развалят Нова година на доста семейства.
156
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко жени биха пуснали двама мъже от които единия по ***...
155
13
 
16
 
! Отговори
Трол преди 5 години
Никъде в закона не е записано че е забранено да се качваш с маратонки и къси *** в планината, но е записано че хижата трябва да е ОТВОРЕНА 24/7 - в седмицата. Съвсееем друг е въпроса дали онзи е дрогиран, луд, психично разстроен, депресиран и тем подобни.. По тази логика, да закрият всички хижи.. всеки да си ходи в планината със спасителен екип от 20 човека, да си гледа прогнозата, и да не остава там след 1 часа след обяд..
154
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе къде сте тръгнали на връх Нова година?!Седи пий си в къщи бе ,човек!Хванал чукарите,после хората са му виновни.
153
16
 
12
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Като искат да празнуват в ,,тесен семеен кръг,, да си одат дома !!!
152
17
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До бай ХИ забравих да кажа - тези хора са наематели на хижата, а не собственици. Това, че им е позволено да живеят там, не значи, че трябва да се отнасят като към бащиния - хижите са обществена собственост и животоспасяващи убежища - всеки българин притежава една осеммилионна част от хижата, така че, туристите имат право да са в нея колкото и наемателите.
151
13
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До бай ХМай не си чел договор за хижари - те са длъжни да осигуряват подслон именно 24 часа в денонощието, 365 дни в годината. Няма "затворено", няма "не работим", няма "празнуваме в тесен семеен кръг". Това са пълни глупости. Ако хижата не е отворена, човек има право да разбие и да влезе. Така е в Европа, така е и у нас.
150
2
 
15
 
! Отговори
Мототехника преди 5 години
Е ся са отпразнували в по-широк семеен кръг.
149
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не те пускат в хижата - разбиваш и влизаш.
148
16
 
35
 
! Отговори
бай Х преди 5 години
до 146принципно бъркаш нещата - никои не е длъжен по 24 часа 365 дни в годината да те чака диван чапрастова не е нон стоп или спешна помош, полиция и т.н. тези хора там живеят в хижата и естествено, че никои няма да върнат ако е закъсал но да си правиш експерименти като им се обаждаш, отказватт ти и после им чакаш на вратата.....конфликта е бил на лична основане го ли разбрахте
147
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много търпеливи са били туристите. Биеш шута на вратата и влизаш.
146
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хижарите искали да празнуват в тесен семеен кръг - сега, като ги изгонят от хижата, ще могат да празнуват в колкото си искат тесен семеен кръг.
145
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хижари да празнуват в "тесен семеен кръг" е все едно лекарите в спешното да празнуват в "тесен семеен кръг". Когато си поел ангажимент да помагаш на хората няма "тесен семеен кръг" - хижата не е семейно огнище, а хижа. Дежурството е 24 часа. Изключения няма, защото могат да умрат хора. Ами ако и спасителите празнуваха в "тесен семеен кръг"?
144
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако хижата не работи, или е заключена - разбивам и влизам. Правил съм го. Ако хижарите не пускат човек в хижата, значи не са за хижари. Да дойдат други, които ще пускат хората.
143
2
 
36
 
! Отговори
бай Х преди 5 години
и двете страни имат своите грешки- единият тръгнал по клин да палува по планината за нова година въпреки, че са му казали да не ходи точно там...- другите пък като го видели вечерта му се издразнили от типа "аз нали ти казах", а ся да видиш, че нама да влезеш .. и така
142
6
 
17
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 години
Лъжа и измама е това, което казва Дойчин Василев. Ходя често из Алпите. Колкото по-нависоко биват хижите, толкова по-рано ги затварят, някои още от м. септември са с катинар. Стигал съм до хижи, където една малка стаичка е отворена. С нарове и одеала, но трябва много да си изпаднал, за да полегнеш там. Освен това липсва всякакво отопление. На запад всичко е комерсиално, ако печелят от теб, те посрещат добре. На 100 затворени хижи една има такова помещение за бедстващите туристи. Дойчине, Дойчине
141
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
заслонът трябва да е отворен постоянно. Кетърингът е друга работа, но никой от тях не е искал да им сготвят и сервират. Останалото са манипулации за глу пендери - хижарите не били длъжни това, не били длъжни онова. Отварят помещението на първия етаж и заминават да се плякат на тавана. Това не е частна хасиенда.