Санкции заради фалстарта с е-винетките, атаките – ежедневни

При тестовете нямало дефекти, настоява министър Аврамова
Обновена: 5 яну 2019 18:12 | 5 яну 2019 18:03,
132
Санкции заради фалстарта с е-винетките, атаките – ежедневни
Снимка: bgtoll.bg

Изпълнителят на тол системата - фирма КАПШ, ще бъде санкционирана заради забавяне на изпълнение на дейности, заяви регионалният министър Петя Аврамова на брифинг в министерството.

Тя уточни, че следващата седмица ще бъде извършен анализ и ще се прецени в какъв размер да бъдат неустойките. Те се налагат, тъй като фирмата е трябвало да монтира апаратите за самотаксуване на ГКПП-тата до 31 декември, но това не се е случило.

Още по темата

Системата за електронно таксуване работи, при тестовете нямаше дефекти, такива бяха отчетени след пускането на системата, имаше и нерегламентирани атаки, уточни Аврамова. Имало е софтуерен проблем при таксуването, проблем с актуализирането на винетка след плащане, проблем с банкови преводи - всички те са отстранени.

"Атаките в системата са ежедневни. Вече има и интересен начин за измама - днес беше засечен незаконен софтуер за закупени квитанции за закупени винетки. Но опитът за проникване е неуспешен. Има опити, но няма пробив в системата, тя е сигурна и защитена", увери Аврамова.

"На ГКПП-тата към момента има монтирани апарати, които работят на Отоманци, Гюешево Капитан-Андреево, Дунав мост - Русе, Кардам, Дуранкулак. Монтира се на Калотина, Станке Лисичково, Златарево, Кулата. 5-ти януари е срокът и за Дунав мост - Видин, на 6-ти за Брегово, Връшка чука. До неделя ще има 13 пункта. На Калотина оборудваме и работни места за плащане в брой - там има 2, утре ще има на Кулата, на 7-ми на Дунав мост - Русе и Капитан Андреево", допълни Аврамова.

До момента са закупени 73 хил. винетки за над 5 млн. лв. В сравнение със същия период на миналата година събраните средства са същите, така че няма загуба на средства, уточни тя.

В момента електронни винетки могат да се закупят от апарати за самотаксуване, от сайта, мобилното приложение, областните пътни управления, А1, поетапно на касите на Изипей - от днес се въвеждат. От следващата седмица поетапно започва и в бензиностанциите ОМВ, Петрол и Еко, както и в Български пощи. До месец ще може и чрез около 2 хил. банкомата на Борика.

"Искам да успокоя всички граждани, които са заплатили за 1 винетка 2 пъти, че средствата ще бъдат възстановени чрез подадено заявление в централно пътно управление. Въпреки хулите и атаките и опитите за извличане на политически дивиденти ние ще доведем системата в състояние до перфектност", посочи Аврамова.

Тя коментира и поисканите от БСП оставки във връзка с проблемите около толсистемата.

"Искам да подчертая, че в ГЕРБ проблем с оставките нямаме проблем, имат други политически партии. Големият бум очакваме в края на януари. Няма проблем с подаването на оставки, засега сме съсредоточени в това да си свършим добре работата. Очаквахме подкрепа от всички политически сили за въвеждането на толсистемата, защото тя ще генерира приходи за да ремонтираме пътищата в държавата", завърши брифинга регионалната министърка. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
20
 
! Отговори
Бае ви Ставри преди 5 години
С Цеко уестиа и Боре прошка няма,ви чекаме у южното крило,носете си вазелин да нема що така .
28
2
 
26
 
! Отговори
до 25 Вики-то преди 5 години
По тошово време имаше соециалисти и закони. Имаше и Белене , там беле пълно с измамници, крадци и всякаква криминална и зм е т която при идването на седеродемосрацията се писаха репресирани и сега заемат ръководни постове.
27
0
 
18
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
ФОСТАВКА!
26
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На изборите гласувайте пак за герб.
25
1
 
37
 
! Отговори
Вики-то преди 5 години
Как по Живково време са строили атомни централи,и още колко други мегапроекти,а сега една тол система с няколко машинки и един софтуер не могат да направят.
24
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата е ограбена и вече бяма от къде да се краде , и естественно ще се дерат кожи на д еб ил и те
23
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде, и вие запяхте в тона на Баце - имало атаки. Атаките ви са в *** ви ***. Изгонихте от страната добрите ИТ специалисти и сега са ви програмисти пълни аматьори, дето са със самочувствие на богове в програмирането, а реално могат да бъдат съборени от гимназист с малко по-висока ИТ култура и хъс. Смешници!
22
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди време бях в Германия и никъде не видях да искат винетка !
21
1
 
34
 
! Отговори
НОВ ТЕКСТ преди 5 години
ВЪРВЯТ ЛИ ДВАМАНА ДЪЛЪГ ПЪТИ ПЪТ ДА НЯМАЩА СИ ПЛАТЯТ...
20
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гепбераските мошеници натрупаха нови пачки!Даже и Корнелия Нинова не се стърпя веме и им каза ,че са не грамотрици до един
19
1
 
36
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Щом приходите са като миналата година защо дадоха 180 милиона
18
1
 
23
 
! Отговори
Докуре преди 5 години
Спестете време, платете бързо и лесно! С тол системата на ГЕРБ!
17
0
 
34
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Истината е, че "Информационно обслужване" АД се дъни за пореден път, но този път както трябва и не може отново да го скрие, както се получи при софтуера за отчитане на гласуването. Тая хранилка за усвояване на държавни средства и потъването им - рано или късно ще бъде разкрита
16
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
откога НЕКАДЪРНОСТТА означава политическа атака?
15
3
 
17
 
! Отговори
татул преди 5 години
То стана ясно за тази боза,която нямада има край ,като щуравя брекзит.Редакцията става и ляга с тази просто-тия.Оставете я малко ,та спокойно дасе спихне.
14
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин се е намесил и е хакнал тол системата ни трябва да наложим санкции на Раша.
13
2
 
12
 
! Отговори
Пешп Алкохолика преди 5 години
Ше купуам винетки колко си и искам. Ама искам и биретки.
12
0
 
49
 
! Отговори
Мале мале.... преди 5 години
Добре, че не сте решили още да строите АЕЦ Белене, че ако и там я карате така, оставката трябва да е написана на оловен лист. Не ми се мисли неоткритите преди пускането дефекти там до какво може да доведат. ГЕРБаджийската некомпетентност е потресаваща за всичко с 3ти клас и отгоре.
11
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако от БСП са хакнали системата, това може да означава само едно - че разбират много повече от кадрите на ГЕРБ...
10
3
 
44
 
! Отговори
Бай Ставре преди 5 години
Докато не уволним Тиквуня нищо няма да се оправи