Студът не спря традиционното "Мъжко ледено хоро"

Наложи се да разбиват леда, сковал Тунджа
6 яну 2019 10:03, Нели Христова
212
Студът не спря традиционното "Мъжко ледено хоро"
Снимка: Булфото

На Богоявление в Калофер с традиционното "Мъжко ледено хоро" извадиха кръста от замръзналите води на река Тунджа. Хвърленото от свещеника разпятие бе хванато от мъжете и дадено на най-малкият участник 8-годишно момче, то го върна обратно на свещеника и получи благословия.

И тази година традицията бе спазена и първо в ледените води на Тунджа влязоха калоферци с песента "Залюбила е Василка". Преди това се наложи да бъде разбиван леда. Десетки родолюбиви български мъже и младежи, спазиха дългогодишната Калоферска традиция и се хванаха на Богоявленското "Мъжко ледено хоро".
Преди това рано сутринта в православния храм "Св. Св. Кирил и Методий" бе отслужена празнична богоявленска литургия.

Хиляди хора от цялата страна и чужбина наблюдаваха уникалния само за Калофер ритуал, който за първи път протече при сериозно полицейско присъствие.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
11
 
16
 
! Отговори
АААААААА преди 5 години
Сега разбрах защо турци тук се давят в злоба.В Клофер имало наблюдаващи от Юнеско за регистрация на обичая като духовно световно богатство.Ясно защо антибългарите подскачат в несвяст от злоба.
152
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напил се *** и паднал в рекатада си търси цървулa за да не му се смеят съселяните започнал хоро да играе ето ти празник на всички пияндета.Обичай било ха-ха-ха.....
151
8
 
3
 
! Отговори
турски мингянин преди 5 години
ми то студиено биеаз не влизамшъ пиина ракика на аванта ша боцня мизе ама не влизамстуд бате
150
5
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
До Анонимен номер 164И на кого и за какво да завиждаме?Четейки съм сигурен че си турчин изселен от България или някое нищожество изпънено със злоба затворено в паланката сънувайки че е велик турчин. Или си ром с турско самосъзнание изучен на четмо и писмо от нас българите.Още по гнусно и лошо.Храни куче да те лае.Май ти нещо завиждаш.Че има здрав български дух и здрави момчета готови да скочат за кръста.явно това ти бърка в ауспуха:)
149
8
 
12
 
! Отговори
българин преди 5 години
прегледах коментарите от началото още.Леле колко злоба се лее от няколко турци ли са ,ромове ли са.Още от първите няколко се изявява един много загрижен за тестисите на българите,за бъбреците на пияниците,колко е вреден алкохола,как ще има некроза от измръзване.Явно пишещия покрай фелдшерската заплата заработва и от ДПС.Други пък от някоя ислямска паланка подемат топката и плюват българите и бългаското.Какви варварски обичаи само.Колко било зле.Абе кифли-български хляб ядете,засрамете се.
148
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Завист и само завист, характерна черта за българина.
147
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Чичо Сам Нали не си кьорав ? А погледай ТВ и ще видиш поясите с Българското знаме, даже наметнато като сетре .
146
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Иванов Има , дръжки ! Измислиха го преди 20 тина години .Това ,че някога ,няколко пияни селски пияндурници,цопнали в реката и после се оправдавали ,,играли хора ,,не го прави традиция .
145
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
И какво се вижда на снимката?
144
5
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
До до 152МИ ТИ КАТО СИ ТУРСКИ ОМРАЗНИК КАКВО ТЕ ВЪЛНУВА?ОПИТВАШ СЕ ДА СЕЕШ ОМРАЗА И ДА ПЛЮВАШ БЪЛГАРИТЕ?КРИЕШ СЕ ЗАД РАЗЛИЧНИ ИМЕНА.
143
5
 
9
 
! Отговори
до 152 преди 5 години
Ами на снимката се вижда. Погледни как се гаврят с БЪЛГАРСКОТО ЗНАМЕ.Някакви селски пияници. А гербериата им ръкопляска дори.
142
9
 
7
 
! Отговори
Иванов преди 5 години
Подобни традиции имаме от векове.И нито един човек досега не е умрял или се разболял .Не се е чуло дори.Не случайно се прави -Господ пази практикуващите християни.Който каквото и да говори .Има факти.
141
7
 
2
 
! Отговори
Времена и Нрави преди 5 години
Изглежда, че с годините се увеличава студът и виното, а Здравето, заради което се прави този езически ритуал, намалява?Кой хвана Кръста?
140
3
 
4
 
! Отговори
Чичо Сам преди 5 години
До възмутенНе лъжи римлянино, не лъжи.Никъде нямаше такова нещо за което пишеш.
139
13
 
9
 
! Отговори
Възмутен преди 5 години
На никого ли не му прави впечатление ГАВРАТА с националния флаг ?Размятан и мачкан от някакви пияници, които за капак дори се увиват в него.То бива падение, бива, ама чак пък толкова ...
138
6
 
9
 
! Отговори
Жива педерастия преди 5 години
С две думи, там сред студа и алкохолните пари, кой кого добара.
137
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ехо! ДНЕС . Нали се борите с фалшивите новини ? Де гиди лъжци такива ! Хиляди ,а ??? Я има 1000 човека ,я няма .Просто няма начин ,място там да се съберат ХИЛЯДИ....,, ПРЕД ВАШИТЕ ЛЪЖИ ....РАБОТНИЧЕСКО ДЕЛО ,,Е БЛЕДА СЯНКА...ПЕПЕЛ . Преди да пишете лъжи ,белким пък , маалко помислете де !
136
2
 
3
 
! Отговори
СВЯТ преди 5 години
ЗАЩО НЕСЕ СПОМЕНАВА ИМЕТО НА СВЕЩЕНИКА КОЙТО ХВЪРЛИ КРЪСТА
135
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не бих влязъл в ледени води освен ако не се налага да спасявам човешки живот.Тия такива здравословни проблеми могат да си докарат,че цял живот да страдат.Но не ги и упреквам-изборът си е техен.От друга страна пък са джендърите,които оплюват всичко българско.
134
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бунтовен Калофер ??? ....Днес налокани с вино бабаити ,а утре свити и смачкани мижитурки .