Всяка четвърта ин витро процедура – успешна?

Как стои въпросът с репродуктивната медицина у нас?
8 яну 2019 13:30, Екип на Bulgaria On Air
32

Данни от 2016 година, разпространени от "Галъп Интернешънъл", показват, че всяка четвърта ин витро процедура в страната е била успешна.

Общественият фонд е финансирал общо 2710 опита за изкуствено оплождане, а в резултат са се появили 820 бебета.

За 2017 година броят на бебетата, родени след ин витро, е 2350. Изминалата 2018 обаче е поредната година, в която страната ни отбелязва ниска раждаемост. Бебетата, родени през миналата година, са с над 11 хиляди по-малко от 2017, а причините основно са икономически. Продължава и една друга тенденция - деца да раждат деца.

Какви са цифрите, когато говорим за репродуктивна медицина - коментар в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR на д-р Васил Даскалов, акушерката Ина Сарова и Мария Янева от фондация "Искам бебе".

"Опасно е да взимаме изолирана цифра просто така и да се хвърля в пространството, защото ние нямаме общи статистически данни каква е успеваемостта на ин витро процедурите в страната. Ако въпреки това го направим, това постижение е отлично, защото ако вземем средната успеваемост в света, то тя е 33%. 25% за България е монго добре", коментира в предаването д-р Даскалов.

По думите му основен проблем с репродуктивната медицина и репродуктивното здраве е, че хората не знаят как да се насочат.

Няма специалисти, които да ги консултират и така се допитват до свои приятели и интернет форуми, а в последствие попадат и в грешните ръце.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
4
 
0
 
! Отговори
пецата преди 5 години
2 деца от две жени , ама жените ми нито бившата нито сегашната са непушачки не пият и не ходят по дискотеки, днк тест съм правил даже, за себе ей така щото в тоя свят няма нищо сигурно вече а особено жените, пък на вас ви ги правят или комшията/колегата на жена ви или доктора хахаха
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До пецатаТи колко деца имаш пеца, че си такъв разбирач?
23
6
 
3
 
! Отговори
пецата преди 5 години
в града е пълно с близнаци, аз направо съм потресен колко масово ги оплождат изкуствено, но когато жените пият , пушат , ва.ините им пробити от е.ане а после се чудят защо не могат да забременеят, нормално е да не могат да забременеят особено когато си е правила 3-4 аборта преди това, лекувала е 16 вида гъбички и е имала 186 партньора ама на всеки мъж казва "ти си ми третия.." ))) това са ви жените , не е здравословен проблем, просто като не забременява естествено и биеш шута и вземаш здрава
22
0
 
0
 
! Отговори
Жените преди 5 години
вече сме прекалено умни за да се занимаваме с разни диващини като пране готвене чистене и раждане. Или да ни направят роботи да ги вършат тези работи или да плащаме за раждане като на тези дето ни чистят и готвят в къщи.
21
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен21Достойна смърт няма.Особено пък ако умреш в агония, осрран, опикклан, вмирисан и подут щото ти трябва черен дроб.
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен20Ами някои хора предпочитат да умрат достойно, отколкото да чакат някой да умре, за да живеят те. И аз съм против трансплантациите, когато се чака някой да умре.
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен16Ми дано не и се наложи да и трансплантират орган на инженер химичката.Щото иначе много бръже ще си смени убежденията.
18
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да се узакони платеното сурогатно майчинство.
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Четейки коментарите по темата, стигам до извода, че някои не са искали, ама насила са им правени инвитро процедури.
16
7
 
2
 
! Отговори
Децата преди 5 години
едно време са ги наричали "плод на любовта" а днес "чудо на медицината" ....о времена...пък аз си мечтая да правя секс с хубавото докторче от инвитро клиниката, че ми омръзна моя "инвалид" да си бие *** по клиниките, а за мен - кеф никакъв, само мъки.
15
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЧовекДъщеря ми има 3 деца заченати и родени по естествен път.
14
3
 
12
 
! Отговори
Образована нация! преди 5 години
Олеле, образователната ни система явно е мнооого зле. Що глупав и невеж народ се изказва компетентно по медицински теми защото врачката му така казала, в някой си форум така пишело... Още по-страшно е ако тези имат и деца. Тези същите си лекуват децата с хомеопатия и с всякакви 'естествени' дивотии, включително с ангелски молитви
13
5
 
3
 
! Отговори
Човек преди 5 години
До 4 пожелавам ти да кажеш това нещо на дъщеря ти
12
4
 
3
 
! Отговори
65 преди 5 години
Чернобил и отровната ГМО храна са виновни.Я кажи ,колковисоки ,сройни момичета виждаш?От 10-сигурно3_4.Всичко друго е дебело ,трътлесто ,пъпчиво.А бабите да раждали по5-6деца и пак не бяха разплути.И нс нива са ходили,и на работа.Айде стига.Не е задължителнонякой да изкупва грехове.
11
4
 
9
 
! Отговори
Дано наистина е така преди 5 години
Ако този процент е верен това е доста добър резултат. Браво на лекарите
10
2
 
19
 
! Отговори
дасфсдгдфсг преди 5 години
Добре успеваемост ако е вярна статистиката. Чувал съм, че чак от 7-8 път успяват, понеже първите 6 са платени от държавата, и още един-два пъти взимат пари от семейството. Ако се плаща за успешно забременяване а не за бройка процедура ми се струва че рязко ще се подобри успеваемостта. То затова доста семейства ходели в Турция, пък там си плащат от джоба.
9
6
 
9
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Само ****ти ли има тук? Я прочетете статистиката, колко процента е мъжкия фактор (мъжко безплодие). И като жените се .... безразборно, странно с кого ли го правят? С вятъра? Отказвайте им.
8
6
 
7
 
! Отговори
ot 3 преди 5 години
До Анонимен 4До Анонимен2Чернобил ви е виновен за всичко, намерихте си оправдание. Виновен е разбира се!
7
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 2Има жени, които пък искат да имат деца по ЕСТЕСТВЕН НАЧИН( като правят секс с мъжете им) , те НЕ желаят и НЕ искат ин витро( лабораторни условия).
6
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 4" Чернобил ви е виновен за всичко, намерихте си оправдание. "Прав си, жената (номер 2) си търси наистина оправдание. В днешно време малко са тези жени и момичета, които НЕ са водили безразборен секс с различни партньори. А относно ин витрото - това е гнусно и противоестествено дело. Като не може една хетеросексуална двойка / семейство да има деца по естествен път, по- добре да осинови някое сираче. Ако не иска да осиновява - в такъв случай да се примири или да прави секс.