Как да възпитаваме децата си: Да приказваме или да шамаросваме?

Нов проект налага пълна забрана за физическото наказание
Обновена: 15 яну 2019 14:25 | 15 яну 2019 14:15, Анисия Иванова
133

Да отгледаш и възпиташ дете не е шега работа. Нещо, което мнозина изследователи и теоретици се опитват да дефинират.

Появи се проект за нова национална стратегия, която налага пълна забрана за физическо наказание спрямо децата и криминализиране на домашното насилие.

Къде е тънката граница между строгостта и необмислените телесни наказания?

"Това, докъде ще доведат шамарите, всъщност зависи от степента, интензитета и от ползите, до които те ще окажат. Възпитанието е доста сложна материя. Вярвам, че понякога е допустимо да издърпаш ухо, да удариш шамар. Не твърдя обаче, че трябва да се стига до насилие", коментира в студиото на "България сутрин" поетесата Маргарита Петкова.

Според психолога и бивш зам.-председател на Агенцията за закрила на детето Христо Монов да посегнеш на дете е нравствено престъпление и признание за безсилието, че не можеш по друг начин да влезеш в контакт с него и да го убедиш, че то трябва да направи това, което изискваш от него.

"Ежедневният тормоз над едно дете от най-ранна възраст и за най-малките неща не води до нищо добро. Децата, родени през 21 век имат много по-различна структура на личността, в основата на която стои тяхното Аз и неговата неприкосновеност", категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Монов да не ни дава акъл как да си възпитаваме децата .Да си каже при кого е на хранилка .
94
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Яденето не бива да е насила. Избрахте най-честия пример за родителско невежество и насилие. Ние, първо, имаме различен баланс на ензимите в корема, което значи, че за всеки е приемлива различна храна, второ, яденето е свързано с психическото състояние, трето, съвременните хора ядем много повече, отколкото е необходимо и здравословно, четвърто, стомахът се развива постепенно и е правилно да се яде по-често по малко...
93
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
@93Ако детето не иска да яде е лесно - когато посика да яде, ще яде СЪЩАТА МАНДЖА и докато не си я изяде, друго няма!Има по-серизони дилеми при възпитанието на деца. Самонараняване, депресия, недоверие, социални проблеми и т.н. и т.н. - понякога децата могат да са много по-жестоки по между си от възрастните!
92
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Децата, родени през 21 век имат много по-различна структура на личността, в основата на която стои тяхното Аз и неговата неприкосновеност"Като непрекъснато им се втълпява, че са единствени и неповторими, така ще е.Там където думите не стигат, си трябва и шамаросване, да се знае кой на кое стъпало е.
91
3
 
11
 
! Отговори
Неразбирко преди 5 години
Даваш на детето ядене. То не иска. Яж! Не искам. Яж, защото ... следва 1 час приказки. Не искам. Ден, два, три, ..., 10 дни - детето не иска да яде и знаете какво следва. А колко по-различно щеше да стане ако след известно увещаване, му издърпаш ухото и то забрави за своя инат, но не може - джендърите са забранили.
90
3
 
19
 
! Отговори
До 90 преди 5 години
Ще застана пред огледалото и ще си ударя плесница, ако не си възпитам децата. Няма нищо по отвратително от *** хора, които смятат че света се върти около тях, които смятат че всички са им длъжни, да им търпят простотии, такива хора като се сблъскат с истинския живот, бързо биват приземени и много от тях никога не успяват да се изправят - мойте деца няма да са загубеняци на които другите ще се смеят, точка по въпроса. По добре шамар сега, отколкото цял живот неудачник!
89
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плесница
88
5
 
21
 
! Отговори
До 84 преди 5 години
Защото куха лейко, децата трябва да се възпитават, шамар по буза или дупе не е бой, а начин да покажеш на една подрастваща личност, която все още не знае на кой свят живее, какви са правилата на играта, че така не може. Има разбира се и други методи за наказание, но понякога се налага да се действа веднага.
87
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Винаги, когато искаш възпитателно да удариш детето си, застани пред огледалото и удостои себе си със звучна пленници. Ти си виновният.
86
2
 
11
 
! Отговори
До 84 преди 5 години
По твоята логика не е приемливо да се наказва когото и да е било. Например, ако някой убие жена ти, или децата ти, не е приемливо според теб, да бъде наказан. Точка по въпроса!
85
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едни приемат боя, други не, нищо ново под слънцето, хора разни; утре в живота едни станат хигиенисти станат (не че нещо лошо), други престъпници - в пандиза, трети пък седят в банки и кантори и т.н. Аз моя съм го възпитал без бой, както и моите родители мен. Ако бия него - бия себе си, то по-добре да взема един камшик и да се налагам сам, че не съм го възпитал правилно.
84
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
дисциплина само с говорене не става трябва си наказание.Обикновено след 15 мин. говорене и вече като видя че няма резултат го пращам да стои в ъгълът на коридора за 5-6 мин. след това цял ден слуша.Но само приказки не става то му говориш то се прави на интересно не става така
83
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Приказването е много по-лошо от боя и нанася много по-големи вреди на децата, но ... не ги бийте, приказвайте им.
82
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
изобщо не е приемливо да удряш някого. Точка по въпроса. На какво основание ако удариш възрастен, може дори да имаш ефекривна присъда, а да предашиш детето си е ОК. Някой беше казал.: Няма нужда да възпитавате децата си. Така или иначе в крайна сметка ще заприличат на вас. Дори и да не си го признаете.
81
0
 
15
 
! Отговори
До 77 преди 5 години
ОК повярвах ти! Абсолютно убеден съм, че сина ти е лигьо, които не знае как да се държи възпитано. Такива като теб са прочетана книга - на мама златото, единствено и неповторимо, целия свят се върти около него, каквото иска му се дава веднага. Аз нито съм агресивен, нито изпадам в истерии, нито си бия децата, до сега ми се е налагало за 11 години да се намеся с два пъти с по един шамар нещата се оправят и вече знаят, че така не може и лигавщините не се толерират.
80
3
 
8
 
! Отговори
Оня преди 5 години
Затова сега във Великобритания са комплексирани смешници и извратени кръвосмешенци със грозни криви зъби и уродливи черти ;) не мерси
79
1
 
18
 
! Отговори
бай ПЕТКО преди 5 години
Някой да е виждал как майка възпитава кученцетата си. Най-напред с едно ръмжене, ако продължават пак да не слушат една *** и ...всичко утихва. Ние, хората, сме част от млекопитаещите. С думи или с ръмжене, до едно време, след това леко пошляпване няма да е излишно, природа !
78
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Във Великобритания векове наред боят беше основно възпитателно средство и те тогава владеехе света. При това истински бой, е не лекo пошляпване по дупeтo.
77
11
 
7
 
! Отговори
Юрия преди 5 години
Децата са най-святото нещо, което хората могат да имат. Ако сте решили да ги биете по-добре не ги правете.
76
11
 
7
 
! Отговори
До 75 преди 5 години
Имам дете. Син. Не е удрян нито веднъж. Не е невъзпитан. Ако ти не можеш да контролираш агресията си, когато не знаеш какво правиш, поради което скачаш на бой, то поне скочи на някой , който да те ошамари, иначе не е честно и говори лошо за теб.

Спонсорирани публикации