Как да възпитаваме децата си: Да приказваме или да шамаросваме?

Нов проект налага пълна забрана за физическото наказание
Обновена: 15 яну 2019 14:25 | 15 яну 2019 14:15, Анисия Иванова
133

Да отгледаш и възпиташ дете не е шега работа. Нещо, което мнозина изследователи и теоретици се опитват да дефинират.

Появи се проект за нова национална стратегия, която налага пълна забрана за физическо наказание спрямо децата и криминализиране на домашното насилие.

Къде е тънката граница между строгостта и необмислените телесни наказания?

"Това, докъде ще доведат шамарите, всъщност зависи от степента, интензитета и от ползите, до които те ще окажат. Възпитанието е доста сложна материя. Вярвам, че понякога е допустимо да издърпаш ухо, да удариш шамар. Не твърдя обаче, че трябва да се стига до насилие", коментира в студиото на "България сутрин" поетесата Маргарита Петкова.

Според психолога и бивш зам.-председател на Агенцията за закрила на детето Христо Монов да посегнеш на дете е нравствено престъпление и признание за безсилието, че не можеш по друг начин да влезеш в контакт с него и да го убедиш, че то трябва да направи това, което изискваш от него.

"Ежедневният тормоз над едно дете от най-ранна възраст и за най-малките неща не води до нищо добро. Децата, родени през 21 век имат много по-различна структура на личността, в основата на която стои тяхното Аз и неговата неприкосновеност", категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
11
 
! Отговори
Стига глупости преди 5 години
Какво ни занимават глупости като не останаха деца да се чудим как да ги възпитаваме.
74
2
 
15
 
! Отговори
Сеир преди 5 години
Най-добре ги дайте на баба и дядо за месец и после поканете пишман психолозите от интервюто
73
1
 
18
 
! Отговори
До 69 преди 5 години
И кой говори за всекидневна доза шамари? Шамара е нужен само тогава детето излезе извън контрол, когато започне да върши пакост след пакост, в това е смисъла на възпитанието, да предадаш на децата си нормите на поведение в обществото, така че той да може да се адаптира към него възможно най-добре. Хората пишещи за биячи, изкъртени зъби, счупени гръбначни прешлени и т.н. или нямат деца, или са някакви повредени типове. Кой нормален човек ще осъкати детето си и какво общо имат с възпитанието му?
72
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Децата били негови. Нещо много го демонстрираш. Май съмнения те гризат.я си помисли още веднъж.
71
2
 
8
 
! Отговори
До бабитко преди 5 години
Мен не са ме наказвали и не съм наркоман. Разбирам се с родителите ми. И искам да шамара биячи. Не било бой, щом е шамар, казват. Пък са дърпат. Аре бе. Я съм пустиняк. Ща шамара с финес бе. Обещавам. Само възпитателно и по малко. Също и за поумняване. Валяка ша го ползвам само ако нема накъде повече. За ваше добро го предлагам, кво толко.
70
3
 
5
 
! Отговори
Луд преди 5 години
До Даааа...Тук масово бъркат възпитанието с побой.
69
3
 
18
 
! Отговори
Даааа... преди 5 години
И мен са ме пошляпвали като малък, пък на! - човек станах, с висше образование, добра професия, вече със собствено семейство... Не станах психопат, ното пък измъчвам малки котенца. Когато откраднах едно джобно ножче от един магазин, баща ми ми насини гърба от бой. Повече чуждо не пипнах. Боят свърши работа повече и от хиляда приказки по темата.
68
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НПО активистите пак натрапват простотията си, сега ще ни диктуват как да си гледаме децата, утре ще ни казват с коя ръка да си бършем дупетата, тези хора докато не ги нариташ здраво, няма да се спрат. Гнус, наглост и лицемерие, аз държа на доброто възпитание, с повредени човечета не няма да обсъждам възпитанието на децата си.
67
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Детето трябва да бъде мотивирано да върши правилното, не защото, ако не го направи ще го бъхтят, а под угрозата, че така ще оскърби своя родител и получи неодобрението му. Да, понякога, като е по-малко детето, се случи да "пошляпнеш" леко, но същността не е в причинена физическа болка, а укорът, осъдителното отношение, което се изразява с това, но ни-ко-га не бива да е водещо действие. Иначе, който си "възпитава" детето с тоягата не е човек, а г.ведо.
66
3
 
4
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 5 години
Децата били негови?Кой пък си ти бе байчо? Можеш ли ти сам да създадеш бебе, то да порасне и стане човек с интелект-хуманоид? Ти да не си Бог, че децата са твои? Това, че си пълен пр0фан и дори не осъзнаваш, колко сложно нещо е човек и в частност децата си е твой проблем. Ти си много ниско интелигентен индивид.Кажи като са твои децата, какво е душа? *** в IBM да работиш и да им обясниш как да си направят Изкуствения Интелект. Ти за Бог ли се мислиш?Това, че си правил кеск с някаква дето те
65
5
 
14
 
! Отговори
БАБиТКО преди 5 години
Една леля възпитаваше сина си либерално, по някакви книги. Всичко му беше разрешено и без наказания. 25 годишното магаре, сега е виден столичен наркоман, а тя има извадена ограничителна заповед. Със здраве да си го ползва. Питайте я сега, какво мисли по въпроса.
64
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А като го хвана с таблетка екстази, цигарка с марихуана или не дай си боже със спринцивка в чантата, какво да го правя? Да го погаля по *** и да му изнеса лекция за вредата от наркотиците ли?
63
11
 
5
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 5 години
щом шамарите не са бой, тогава нямате нищо против дъщеря Ви един като се омъжи за пр0ст***к като баща си да яде шамари от него и да приема това за нормално.Нали като биеш дете то си, после други ще го бият и той/тя ще си мисли, че това не е кой знае какво. Няколко шамара, изкъртен зъб, счупен гръбначен прешлен и инвалид за цял живот. Байчовци, има мутри дето като ударят един шамар на дъщерите Ви ще ги осакатят за цял живот. Който удря трябва да лежи от 10 год. нагоре в строг тъмничен затвор и
62
0
 
18
 
! Отговори
Чудя се преди 5 години
Децата, родени през 21 век имат много по-различна структура на личността, в основата на която стои тяхното Аз...--------------------------------------------------------------------Някаква мутация ли е имало в края на 20-ти век, че изведнъж станаха различни децата?Или просто жендърлъка излезе на мода..?
61
0
 
4
 
! Отговори
Mum преди 5 години
Като ги Обичате
60
2
 
7
 
! Отговори
Аз преди 5 години
пък казвам, децата трябва да получават минимум по 10 целувки и прегръдки на ден за да растат и да са здрави. Да поговорим какво да правим, а не какво да НЕ ПРАВИМ. Не може да бъдат възпитавани деца от стресирани родители, които се чувстват виновни и неуверени в това, което правят. Да направим родителите спокойни и уверени в себе си и в бъдещето, ттогава да им казваме какво да правят или не.
59
7
 
4
 
! Отговори
До 53 преди 5 години
Аааа, не сте деца ли бе, 53. Ами нищо де, като не е бито дупенцето ви, ся трябва да се бие дупище. Народна мъдрост. Хем има нужда ,че много невъзпитано се държиш. Аре бе, за твое добро. Не те лъжа. То шамарът нали не е бой, тука така разправят баш биячите. Или май само на чужд гръб не е бой.
58
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До IBM FAKE NEWSТи му казваш, че един шамар или дърпане на ухото не е бой, а възпатание, те продължават да пишат за побои!? Когато си кух надежда няма. Само не разбрах, защото решихте, че ще ви питам как да си възпитавам децата, те са мой и аз решавам, вие правате с вашите лигьовци каквото знаете, не ме интересува.
57
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко много МЪЖКИ коментари и МЪЖКИ гласувания за насилието над деца. Еми затова вашият свят свършва, щото мислите и действате по този май.мун.ски начин.
56
1
 
10
 
! Отговори
Пст преди 5 години
-Наказан си, три дена без телевизия.-А Гошко само го бият и това е.

Спонсорирани публикации