Швеция убедено: Нашата оферта за Gripen е по-добра за България!

Офертата за изтребителите била под одобрения от НС бюджет
Обновена: 17 яну 2019 17:04 | 17 яну 2019 12:00, Веселина Йорданова
470
Швеция убедено: Нашата оферта за Gripen е по-добра за България!
Снимка: архив, Ройтерс

Шведската държава смята, че офертата й за самолет Gripen носи повече предимства за страната ни и е под одобрения от парламента бюджет.

Още по темата

"Вярваме, че Gripen е най-подходящият вариант за България и българските ВВС. Gripen е най-модерният изтребител на въоръжение днес, който се е доказал при провеждането на съвместни мисии на НАТО. Gripen е произведен в Европа, напълно съвместим е с НАТО и има ниски разходи през целия жизнен цикъл. Освен това шведската оферта е за напълно съвместим пакет от 10 изтребителя", посочва Йоаким Валин, директор "Експорт и международни отношения", Агенция за отбранително имущество на Швеция (FMV).

Заедно с необходимото въоръжение и оборудване, офертата е под първоначално одобрения от парламента бюджет от 767 млн. евро.

Според доклада на експертната група към Министерството на отбраната, Gripen е платформата с най-добри оперативни способности.

"Партньорството с Швеция би донесло ползи за българското общество като резултат от задълбочаващото се сътрудничество между двете държави. Продължаваме да следим процеса и оставаме на разположение за допълнителни разговори в случай, че България би искала да проведе такива", заявява още Валин.

Вчера парламентът ни даде разрешение на правителството да преговаря със САЩ за покупката на F-16.

В преговорите ще участват четирима министри. Депутатите одобриха и "отклонения" от вече приетите изисквания, като това се наложи най-вече заради обявения "таван" от 1.8 млрд. лв. Макар да стана ясно, че от американска страна очакват повече, от Министерството на отбраната се надяват да свалят цената.

Българската страна най-вероятно ще настоява за разсрочено плащане.

Посолството на САЩ приветства решението, както направиха и от компанията "Локхийд Мартин". От там подчертаха, че предложените от тях самолети отговарят на нуждите на страната ни в отбраната.

Очаква се първата среща по преговорите на военния министър Красимир Каракачанов да е в средата на февруари в Брюксел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


470
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
353
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов спря Белене и Южен Поток. Сега вероятно ще купи Ф16 - ките. Това е стила му.
352
5
 
12
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
"Нашата оферта за Gripen е по-добра за България!"*** разбира се!
351
6
 
18
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
"Заедно с необходимото въоръжение и оборудване, офертата е под първоначално одобрения от парламента бюджет от 767 млн. евро.""Депутатите одобриха и "отклонения" от вече приетите изисквания, като това се наложи най-вече заради обявения "таван" от 1.8 млрд. лв. Макар да стана ясно, че от американска страна очакват повече"Как 767 млн. евро ги изкараха 1,8 млрд. лева? Че щатите пък искали и повече.
350
1
 
7
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
Пишете на кирилица.
349
5
 
49
 
! Отговори
До Анонимен 360 преди 5 години
Грипен са самолети,които трябва да се снабдяват допълнително с въоръжение и бойна техника от трети страни...Абсолютна лъжа - Грипен е въоръжен с ракети, които са достатъчно универсални за НАТО-вските ВВС, оръдието му - Маузер ВК-27 също с използва в европейските и американски самолети. Крилатата ракета, която може да носи, е шведско - германска.Какъв е проблемът? Измислен!Питам умниците, които като недостатък сочат, че Грипен нямал боен опит. Боен опит могат да имат пилотите! Швеция не е USA
348
3
 
12
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Има многобройни начини за изкривяване на пазара, и точно това прави американската страна в момента. Не може да купим продукт на конкуренцията, защото на един етап от сделката трябва да работим пак с американците, тъй като се явяват като монополисти при производството но оборудване за военните самолети, използвани в Нато. А подобни монополни и картелни структури, има в почти всички икономически отрасли.
347
1
 
25
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До Анонимен 347Ама то и на зеленчуковата борса пазарният принцип не сработва доста често... Как може килограм банани, които идват от Еквадор, да са по-евтини от килограм череши, които са родно производство и се гледат на открито? При все това, че изкупните цени, на които производителите на череши продаваха продукцията си това лято, бяха изключително ниски, и даже бяхме свидетели на изхвърляне на годна за консумация продукция!
346
0
 
20
 
! Отговори
До 352 преди 5 години
До До 352Абе, ти сам ли си говориш? 352 до 352! Сигурно е така, защото освен простотии и бабешки клетви нищо друго не се получава! "Винаги Русия е лансирала Сърбия-- спомни си годината 1885". Какво да си спомня, как нашите гонят разбитите сърби към Ниш, когато получават телеграма от София да спрат, защото ще срещнат австро-унгарски войски, ако продължат! Не руски, хайванче! Никоя европейска страна не е подкрепила Съединението! Можем да сме горди, че то е станало САМО с българска кръв и храброст
345
0
 
6
 
! Отговори
Рубашка преди 5 години
До 356. Щото няма как да знаеш какво щеше да е, ако бяхме с Русия. А и ние не сме със САЩ, а в ЕС.
344
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До Зозо,359 Няма велика страна под санкции.
343
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Грипен са самолети,които трябва да се снабдяват допълнително с въоръжение и бойна техника от трети страни.При това,ако се наложи да стане в кратък срок,шведите винаги могат да се оправдаят за неспазени срокове,с това че не са в НАТО и нямат никакъв ангажимент към Алианса.България е натовска страна и трябва да закупи натовски бойни самолети.САЩ предлагат безплатно обучение на наши летци,подръжка още 40 години и всеобхватно сътрудничество,относно сервисирането на самолетите.
342
8
 
5
 
! Отговори
До Зозо преди 5 години
Само през 2018 г. г-н Президентът на най-голямата страна - великата Русия, В.В.Путин беше на сватба на външната министърка на Австрия. Беше на международен форум в Буенос Айрес. Беше в Истанбул, ФРГ, Париж, Сингапур, Пекин, Минск, Баку, Техеран, Дюшанбе, Ню Делхи, Астана, Йоханесбург, в Хелзинки да даде инструктаж на Тръмп и в още други места зад граница.А ти успешно работиш да опровергаеш непремерените приказки на проф. Иво Атанасов за 80%.
341
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И като е най-добра защо експертната комисия от хора, които разбират от тези неща, предложиха F-16?
340
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом толкова напъват и дават дори 10 вместо 8, значи има нещо гнило.
339
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 352Само че, който се хване с Русия няма да прокопса.Гледам ние като се хванахме със САЩ и ЕС за 30 години много прокопсахме...
338
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
нато ще ни помотне колкото помогна на кипър дето го лапнаха турцитесамо обикновен ....от или герберас може да говори подобни небивалици
337
6
 
7
 
! Отговори
Емо-военен експерт преди 5 години
До Изгърбич ЗадвратТози новият Ф-16 е по-голяма екзотика значи, щото не е на въоръжение никъде още, няма и една бройка серийно произведена. Стария ф-16 ставаше предимно за удари по земмни цели и то стационарни, за да го пазят в мисиите в Ирак и Косово летяха истински изтребители - F-15 и F-14 - това са истинските прехващачи, проверени в бой и способни да противодействат на други изтребители. Има една приказка - ф-16 е толкова многоцелеви, че реално не става за нищо.
336
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единствено военен съюз с Русия може да ни гарантира националната сигурност. НАТО иска само да плащаме, и пръста си няма да мръднат западняците ако с България стане нещо.
335
9
 
6
 
! Отговори
До 352 преди 5 години
Бедни духом, Винаги Русия е лансирала Сърбия-- спомни си годината 1885.Само че, който се хване с Русия няма да прокопса. Русия поддържаше Милошевич -- кво стана шамаросаха Сърбия и загуби територии, сега ще трябва да преглътнат и Косово. Те се заиграват с Русия, но ще видят ЕС през крив макарон -- даже и Македонците ще ги натикат в ъгъла.А, Русия е страна която скоро ще изчезне от картата -- алкохолизирани, лентяй.
334
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 339Вдявате ли за какво иде реч???--за какво?