Осигуровки, болнични... 12 искания от работодателите. А заплатите?

Бизнесът обещава да вдигне доходите, за да компеснира 50-50 осигуровки
23 яну 2019 11:00,
237

Бизнесът настоява осигурителната тежест да бъде разделена по равно между работодатели и служители. Те настояват 2019 г. да бъде последната, в която първите три дни болничен да се плащат от работодателите.

Досега работодателят поемаше 60% от осигурителната тежест, а работникът 40%. Искането за 50% на 50% е придружено и с обещание, че заплатите няма да намаляват. Напротив, бизнесът обещава по-високи заплати, с които да се компенсира въпросната разлика.

Фирмите са решени да поискат от управляващите поправки в Кодекса на труда, в които да се въведе нов тип договор.

"Работодателите имат 12 искания – все в посока облекчаване на бизнеса. Прави са. Те искат да спрат да плащат 3 дни от болничните. Осигуровките са резултат от последната пенсионна реформа. Тя не се проведе както трябваше, защото още на следващата година почнаха да се намаляват осигуровките. Минималната заплата няма да се намали, но няма и да се увеличи с новите искания на работодателите. Разходите за труд зависят от наличната технология и дигитализация. Колкото по-нова е технологията, толкова повече намаляват разходите", посочи финансистът Мика Зайкова в "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR икономистът Владимир Каролев уточни, че предприемачите плащат всичко – и заплати, и осигуровки.

"Друг въпрос е кой как ги дели. Дори съм склонен предприемачите да плащат 100% от осигуровките, за да се знае, че те ги плащат. Осигуровките намаляват, но приходите от тях растат. Осигуровката е данък върху труда. Работниците гледат чисто накрая на месеца колко взимат", подчерта той.

"Трябва да се борим за намаляване на социалната осигуровка, сиреч данък върху труда. Истинските проблеми са фалшивите ТЕЛК-ове", добави още Каролев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
2
 
5
 
! Отговори
Енгелс преди 5 години
До ИванчоМного големи глупости си написал бе момче :)
147
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Във повечето Европейски страни работодателите поемат усигуровките на работниците си изцяло сиреч когато си назначен на 560лв получаваш чисто 560лв.Кога и в България ще се случи това? На тези така наречени работодатели кога най после ще им забранят да участват в каквото и да било и да изказват некомпетентни мнения, като не и харесва да отварят фирмите си другаде, да не говорим че повечето от тях не са собственици а работят за чужди компании като изпълнителни директори!!!
146
1
 
27
 
! Отговори
Цъ-цъ-цъ преди 5 години
Прапрадядо ми по време на турското робство е бил чорбаджия и е имал повече права и пари ,отколкото аз имам сега, като работник, а дядо ми даже и не е приел исляма, но пашата му е идвал на гости.
145
3
 
19
 
! Отговори
Иванчо преди 5 години
До Solar PowerМного интересен въпрос:)Но задавате ли си въпроса какво означава държавата да плаща? Няма такъв обект като държава/ Това е само понятие. А понятията не плащат:) Държавата - това са хората. Значи въпроса Ви е до колкото разбирам - кога хората ( държавата - всички ние) ще започнем да плащаме осигуровки на пенсионерите, учителите.... Ами ние и сега им ги плащаме. На практика ние ( държавата) под различни форми на данъци ( ДОО, ДДС,ДОД, Акциз....) плащаме за всичко.
144
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата трябва да спре алчните работодатели да се гаврят с народа, че те за 50лв. бруто повишение на мин. заплата уреваха всичко, това в България не е бизнес това са робовладелци с кървясали очи за пари!!!<
143
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОТ ВСИЧКИТЕ ИСКНИЯ НА БИЗНЕСА РАЗБИРАМ, ЧЕ ТРЯБВА РАБОТЕЩИТЕ ДА ИМ ПЛАЩАТ ЗАПЛАТА, А НЕ ТЕ НА ТЯХ.
142
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другарят Хърсев е за национализация на спящите акции от масовата приватизация. Другарят Каролев също ли? Големите приватизатори като Хърсев, 30 години говореха за приватизация, а сега, след 30 години грабене на държавата, се обърнаха и вече са за национализация на акциите на хората. Правилото е приватизация за нас, национализация за народа и нова приватизация за нас. Вече свършиха държавните активи и пак искат да натрупат от национализация на дребните акции за 2 милиарда лева.
141
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СС 171. За шофьорите не съм съгласен предпочитам да ме вози колата на гугъл примерно, отколкото вмирисан таксиджия, така че и на това ще му дойде края рано или късно.
140
0
 
19
 
! Отговори
СС преди 5 години
До Solar Power. Автоматизира се, ама тези автомати не работят сами, трябва някой да ги среди, да задава параметри, да настройва и ремонтира. Така че хора ще трябват, но ще трябва да са подготвени, обучени, а не като сегашните - неграмотни и нехайни, но с претенции. Да не говорим че римляните изобщо не желаят да работят. А шофьори винаги ще има, те са непоклатими, нали знаеш че дори Сталин не е могъл да се справи с шофьорите.
139
12
 
11
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
До 153: Не знам за какви "уравниловки" говориш. Ясно е обаче,че колкото повече се натиска бизнеса той толкова повече автоматизира и няма да има нужда от обикновени работници. Първите които ще "изгорят" са римляните, шофьорите, разни разносвачи на пици и ей такива ....
138
2
 
30
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
А кога държавата ще започне да внася осигуровки за пенсионери,учители,военни и прочие ?Това е въпроса ! Това е главния въпрос. Заплатите ще скачат когато има липса на работници. А КОГА ДЪРЖАВАТА ЩЕ ПЛАЩА СВОЯ ДЯЛ В СИСТЕМАТА ?
137
1
 
32
 
! Отговори
СС преди 5 години
До Работодател. Аа спокойно, няма да ме съкратят. Недей да ми береш ти на мене дерта. Гледай там купчините CV та внимателно, че сега качествени служители трудно се намират. Кадърните хора като усетят че работодателя им е по-*** от тях и бягат, та не знам тези купчини CV та да не се окажат само непотребни хартийки.
136
1
 
46
 
! Отговори
роб преди 5 години
Аз съм сменил 11 работни места до сега и не съм видял нито един от шефовете ми да е щастлив от живота си , болни , с разбити семейства , по няколко съдебни дела на гърба , аз вземам 600 лв като стане 18:00 ставам и излизам и забравям за работата а шефа мисли по цял ден и цяла нощ как да прекара нас , клиентите , държавата , нека има пари хак да му е , в гроба няма да ги вземе , миналата година един от бившоте ми шефове се спомина на 43г от инсулт, не успя да изхарчи милионите
135
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В целия запад има уравновиловки на заплатите, продавачът на пица взима 1500 евро и плаща ниски данъци и получава 1200 евро, чиновникът получава 2600 евро и плаща по-високи данъци и взима 1800 евро.
134
23
 
1
 
! Отговори
Работодател преди 5 години
До ССДо 161 Ами намерили сме си. Да не ви дойдем да ви работим на вас.Ми радвам се за вас, а при нас никой не ви кани, имаме си достатъчно работници, и без това получаваме десекти CVта на ден. Ти поддържаш ли си CVто, щото както си намерил, така и може да те съкратят и много трудно после се намира нора работа.
133
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 158. Хайде да ми обясните кой е тоя запад, в който квалифицирания специалист и продавача на пица взимат една и съща заплата, че ми е много чудно ?
132
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата трябва да спре алчните работодатели да се гаврят с народа, че те за 50лв. бруто повишение на мин. заплата уреваха всичко, това в България не е бизнес това са робовладелци с кървясали очи за пари!!!
131
0
 
13
 
! Отговори
СС преди 5 години
До 161 Ами намерили сме си. Да не ви дойдем да ви работим на вас.
130
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а тука ще си намерим работодатели , които искат да работят, по правилата и да заплащат труда на работниците си подобаващо.ми намерете си, кой ви пречи?
129
12
 
4
 
! Отговори
Работодател преди 5 години
До Работодател"заминавайте в Европа на европейски заплати" - Същото важи и за Вас , отивайте в Европа, да си въртите бизнеса , а тука ще си намерим работодатели , които искат да работят, по правилата и да заплащат труда на работниците си подобаващо.Благодаря за съвета, ние тук си правим изгоден бизнес и добри печалби, ако има и *** Запад ще отидем и на Запад.