България зад ЕС и Гуайдо, призна го за временен президент

Позицията не е подкрепена от представителите на президента Радев
Обновена: 5 фев 2019 13:51 | 5 фев 2019 12:55, Веселина Йорданова
639
България зад ЕС и Гуайдо, призна го за временен президент
Снимка: МС

България подкрепи партньорите си в Европейския съюз и международната общност, които признават Хуан Гуайдо като временно изпълняващ функциите на държавен глава във Венецуела.

Още по темата
Позицията в подкрепа на председателя на Националната асамблея е с оглед "скорошно провеждане на демократични избори за мирно разрешаване на кризата, предотвратяване на хуманитарна катастрофа, възпиране на по-нататъшна ескалация на напрежението и възможно масово насилие в страната".

Тя бе приета на извънредно заседание на Съвета за сигурността при Министерския съвет, председателствано от премиера Бойко Борисов.

В него участваха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, представители на службите за сигурност и на президента на Република България, съобщиха от правителствената пресслужба.

"Република България изразява своята солидарност към всички граждани на Венецуела, както и към гражданите на държавите членки на Европейския съюз, които живеят там. Това са над 1 милион души, предимно от Испания и Португалия – страни, които са надеждни партньори на България, за което има редица примери, като последният за това е подкрепата им за българската позиция в защита на българските превозвачи и транспортни работници", се казва още в позицията.

Документът е бил подкрепен от всички членове на Съвета с изключение на представителите на президента Румен Радев.

Вчера държавният глава призова страната ни да се въздържи от подкрепа на предложената общоевропейска позиция и гражданите на Венецуела сами да изберат кой да ги управлява след провеждането на честни избори с международно наблюдение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


639
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според закона КСНС се оглавява от президента. в случая той не присъствали решението не е легитимно.Или баце се изживява вече като временно изпълняващ длъжността президент, като разчита на подкрепа господарите за вярна служба.Острите сблъсъци между президентство и парламента нарушават националната сигурност и това не ни води към нищо добро.Това трябва да ни притеснява.
26
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според духа на конституцията на нашата страна трябва да има паритет на властите. Т. е. същността е никой да няма еднозначно право. Духът на конституцията изисква друга постановка на решенията, а именно консенсус. Държавният глава не случайно има правомощия да решава въпросите на мирните договори и на преговори по време на военен конфликт. Не случайно назначава посланици. Духът на конституцията се потъпква тотално с приравняването на президента към някой от избраните от премиера.
25
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 16Италия не е наг.ъзена като България.Там ръководството се дръвчи на вьсички,като се започне от Германия - мислят за хората,нацията, културата и икономиката си.Да,имат си Мафия, имат си и лобизъм, имат и престъпност...*** то навсякъде има.Но такова дебелокожие, наглост, крадливост, простащина и непотизъм няма никъде другаде. Затова Италия си защищава собствените интереси. България защищава интересите на душеприказчиците си. Преди беше Москва, сега е Ващингтон. Резултатът - съшият
24
2
 
9
 
! Отговори
Георге Миленковски преди 5 години
Немате и jeдан % од српского достojнство!!! Брача биле, jeхехехе..
23
0
 
17
 
! Отговори
пецата преди 5 години
Фуух , всички си отдъхнаха , все пак не беше ясно какво ще каже българия и всички световни медии , държавни глави и служби със затаен дъх очакваха кого признаваме
22
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все едно че някой е очаквал нещо друго от наведено-разкраченето ни правителство.Наистина много интересно как някой може да се сампровъзгласи за президент.Ами изборите тогава за какво са ?
21
2
 
27
 
! Отговори
фашага преди 5 години
Народа ще реши кой да е президент!Нашенските какавани що се пъхат дето не им е работа!?
20
6
 
46
 
! Отговори
ГЕРБ-не мерси преди 5 години
Пореден акт на безгръбначие. Типична политика за една шайка ръководена от мутра.
19
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да получи политическа легитимация Б.Б. продължава с натягането пред Тръмп!Всичко в България е ОК, сега е наред да сме до Тръмп срещу Мадуро?!!!
18
41
 
12
 
! Отговори
Киро кофражиста преди 5 години
Срамно е да имаме продажен *** за ПрецедентНо намадурчен *** вече е голям резил
17
5
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не България, а марионетното ни правителство!
16
43
 
11
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Браво на българските власти, за заетата отговорна позиция. Хубаво е когато една нация подкрепя друга в стремежа и към свобода във всичките и форми.
15
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Външната министър на ЕС заяви вчера, че ЕС няма да излезе с обща позиция, а правото за подкрепа или не е на всяка държава поотделно. Италия например заяви, че не подкрепя Гуайдо.
14
30
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мадуро и Пу тя винаги заедно, винаги допрени и така до края на света.Да идва Решетников и дръпне ушите на нашия шофьор на самолет. Изтървал е положението.
13
5
 
24
 
! Отговори
срам и позор !! преди 5 години
Президентът е институция и е абсолютно неправомерно неговият глас да се приравнява с един член на министерския съвет.
12
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оправихме Западните Балкани ,сега тръгнахме Венецуела да оправяме,а ние тък търпим и затъваме.Оставете народа сам са решава ,кой да го управлява.Стига сте налагали вашите правила на другите държави.
11
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук не е въпрос за снишаване, а за ненамеса във вътрешните работи на суверенна държава!
10
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС няма позиция за подкрепа на самозванец. Боко пак се е объркал и не знае къде се намира.
9
5
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само не разбрах, как някой се самопровъзгласява, без избори и други държави го подкрепят. Това нали трябва народа да си го изберат и защо други държави се месят в техните неща? То по тази логика всеки може да се самопровъзгласи и да иска да го признаят, супер странно, даже налудничаво?
8
4
 
32
 
! Отговори
Спиро Киров преди 5 години
e kakние сме твърдо с колонизаторите от западаосвен за върхушката евтин петролец няма да имаславаслава