Радев към Борисов: Армията ни е спасявала, политици са ни проваляли!

Президентът нямало с кого да обсъжда политиката към Венецуела
Обновена: 8 фев 2019 08:56 | 7 фев 2019 18:45, Веселина Йорданова
447
Радев към Борисов: Армията ни е спасявала, политици са ни проваляли!
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев отново разкритикува правителството за политиката му по отношение на армията.

Той определи като несполучлива шега думи на премиера Бойко Борисов, че за нуждите на ВВС са купувани само транспортни самолети и вертолети, с които генералите да избягат при евентуална война.

"Българската войска много пъти е спасявала българската държава, докато политици неведнъж са я проваляли", заяви държавният глава пред журналисти.

Според Радев, ако офицерите днес нямат самочувствието да възразят на това оскърбление, то е защото от години са били поставяни в унизително положение от политиците. "Дори съвсем неотдавна, когато генералите стояха прави на Министерски съвет, седналите министри гласуваха парите им", заяви държавният глава, цитиран от "Фокус".

"Надявам се премиерът да пази приятни спомени от стотиците часове на борда на военнотранспортните хеликоптери и самолети", коментира Румен Радев.

Президентът каза, че няма с кого да обсъжда ситуацията във Венецуела, защото "българското правителство няма собствена позиция".

"За пореден път правителството се крие зад колективната безотговорност на органи като Съвета за сигурност, който има правомощия във вътрешни проблеми, касаещи националната сигурност, а не в решаването на международни въпроси", заяви Радев и настоя, че ненамесата е основен принцип, иначе има риск да ескалира напрежението, включително в международен план.

Според него много лесно българите могат да направят аналогия със ситуацията там и "нашата мигрантска криза".

Странно по думите му е това, че МВнР го търси за съгласуване на една "преписана позиция"  а не по важни въпроси, които касаят нашите национални интереси, като договора за добросъседство с Македония например или протокола за присъединяване на Македония в НАТО.

Според Радев има пълна неяснота по отношение на финансирането на другите два проекта за модернизация на армията след "финансовото приключение, в което ни вкараха политиците по отношение на изтребителя".

По думите му предизвикателствата остават модернизацията и развитието на съвременни отбранителни способности, а това са сложни процеси, искат много тясна координация между военната експертиза и политиците.

"Видяхме какъв е ефектът, когато политиците грубо и изключително некомпетентно се вклиняват в едни ясно регламентирани процеси", посочи той.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили се запозна с годишния анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплината в армията, в рамките на конференцията на началника на отбраната в София.

Той благодарил на ръководството на Министерството на отбраната и на командния състав за това, че въпреки многобройните предизвикателства през годината, има успехи в три важни направления -  пречупване на негативната тенденция за увеличаване на некомплекта личен състав, множество проведени успешно учения, отделени немалко средства за поддържане на техниката и въоръжението.

Според него на вниманието остава рискът за летателния състав заради намаления нальот.

Очаквам новият, макар и закъснял стратегически преглед на отбраната, да даде по голяма яснота относно процесите на планиране, за нивото на амбиция и постигане на баланс между предизвикателствата, задачите, ресурсите и хората, каза Радев.

Като важен акцент президентът открои воденето на съвременна пълноценна бойна подготовка, както и останалите т.нар. малки като финансови средства, но, по думите му, огромни като значение модернизационни проекти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


447
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
292
3
 
5
 
! Отговори
Loyko преди 5 години
Mnogo barzo se nauchi da laze Radev.Tova ne e dobre....
291
4
 
8
 
! Отговори
Да преди 5 години
До А септември 1944Умнико герберски, ако България не участваше на фронта срещу Германия 1944/1945 г. щеше да бъде разделена на три и ти нещастнико щеше да говориш гръцки, сръбски или румънски. Прочети нещо и го вкарай в промития си мозък.
290
4
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
какво става с преврата на пик срещу президента рошко да им раздава хапчетатаза алцхаимер
289
8
 
6
 
! Отговори
Кифладжията преди 5 години
Спасете ни де, какво чакате? Държавата се разпада под кадърното управление на Тиквата, народа бяга, полицаите и горските ги тупат където ги сварят (никакъв респект, баце), бабите и дядовците биват крадени и убивани, а ТЕЛК-овете със 100% слепота карат АМГ. Е, тва, ако не е за спасяване... Защо сте се клели в знамето? Скъсайте си пагоните!
288
1
 
3
 
! Отговори
Свако ти преди 5 години
До Бай ШилеОт край време си си шиле и не можеш и на йота да пораснеш!
287
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Забавно е как някой, провеждащ чужда политика, говори за собствена позиция.Забавно е и как представител на едно съсловие, което вече е напуснал, продължава да се изживява като такъв - вие, г-н Радев, вече не сте военен, а най-обикновен, и то некадърен, политик. Кадърните политици са дипломати. Военните са спасявали България само във война. Сега във война ли сме, или мечтаете да сме, та толкова много държите на шапките и петлиците?
286
4
 
7
 
! Отговори
тоти преди 5 години
Тия генерали взеха власта без преврат и прецакаха всички *** политици ио само ги използуват като агенти,да разбират къде кой какво готви и тъка Армията е на власт с всички силови министерства .Тръдно ,дори невъзможно някоя партия да направи преврат и вземе власта и затуй народе кротувай и не мисли ,че някой умник ще му дадат да яхне самолета,а по скоро някое магаре да го ритне тъка здраво ,че да полети без парашут.Айде ,че ми се приспа от тъпите ви философии и теорий на вероятностите...ха ха
285
20
 
16
 
! Отговори
Саманта преди 5 години
Избирателна активност за президента Радев над 50%- пряко гласуване! За ГЕРБ и Борисов избирателна активност 17% при обща избирателна активност 34%. Излиза че сегашното правителство е напълно нелегитимно предвид че е избрано с 1/10 от имащите право на глас , да не забравяме и купените гласове пардон купените избирателни секции по общински комисии.
284
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Печално, но резултатът от гласуването е повече от красноречив и прави доказателството на правотата на горното твърдение напълно ненужно.
283
23
 
23
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
До Го4о 339 Този руски слуга е за затвора.Радев е срам и позор за България.
282
18
 
24
 
! Отговори
Го4о преди 5 години
След местните избори, правителството на ГЕРБ да организира избори за НОВ ПРЕЗИДЕНТ за да може Радев да се изявява по-свободно като патерица на БСП! Ха ха ха....
281
18
 
21
 
! Отговори
Го4о преди 5 години
Е, този *** (на снимката) приземи БГ-авиацията, той искаше да купим безобидните за Русия и НЕВЪОРЪЖЕНИ грипени, с които щеше да се фръцка на парадите в София. С тези грипени можеше да организира само курсове по обучение на пилоти без никаква бойна мощ и морската ни граница пак щеше да е разграден двор за руснаците. Това е неговия план!
280
17
 
24
 
! Отговори
Ани преди 5 години
Очевидно този тип не изпълнява задълженията си да обединява народа.Време е да помислим за друг. Аз бих гласувала на едни предсрочни избори за президент.
279
1
 
3
 
! Отговори
Nacionalizacia преди 5 години
Vsi4ko ste nacionalizirali biznes poliika demokracia ot al4nost ve4e dage si i sa4inqvate koi kolko Vi dalgi.
278
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия признаваше само свои политици за България!
277
10
 
18
 
! Отговори
1925 преди 5 години
това беше целта на червения атентат на Коминтерна
276
5
 
8
 
! Отговори
НЕпровален преди 5 години
ТЕ ГИ ИЗБИХА В ДС....................
275
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Pod shapkata na tosi general pilot 30 godii letene, letene, letene.....pak pod negovata pilotska shapka sega palzene, palzene, palzene..."vashite dobri pari v nashite dobri race" plesnali s race samodivite Monika i Sergei i litnali v eu nebesata....
274
19
 
20
 
! Отговори
Бай Шиле преди 5 години
Искренно съжалявам ,че гласувах за него ! Става само за опозиция, но не и за президент.
273
17
 
22
 
! Отговори
teo преди 5 години
Със своите разединяващи народа МИСЛИ , този КОМУНИСТИЧЕСКИ президент Радев явно не живее в България и все повече се приближава до ПРЕДСРОЧНИ ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ и то НЕ ДАЛИ, А КОГА ЩЕ БЪДАТ!!! БЪЛГАРИНО ?????

Спонсорирани публикации