Факли, знамена, момчета в черно... забраненият Луковмарш в София

Десетки почетоха паметта на една най-спорните личности в историята ни
395

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Въпреки забраната на Столичната община националистите почетоха за пореден път годишнината от смъртта на генерал Христо Луков.
Още по темата
Десетки момчета в черно се събраха, за да тръгнат на факелно шествие, което завършва с полагане на венци на мястото на гибелта на генерала – неговият дом на ул. "Тракия" №1.

Въпреки острите негативни реакции не само сред българското общество, но и от чужди представителства, оказа се, че Столичната община няма как да спре провеждането на Луковмарш.

Възпоменателното траурно факелно шествие се провежда ежегодно от 2003 г. през февруари в София.

Като лидер на силно повлияния от националсоциализма и фашизма Съюз на българските национални легиони (СБНЛ) и поддържал близки връзки с националсоциалистическия режим на Третия райх Христо Луков е спорна личност в българската история. Поради връзката му с нацизма различни неправителствени организации и общности сочат Луковмарш като неонацистка проява.

През миналата година Столичната община забрани провеждането на шествието, както винаги, но от организаторите обжалваха заповедта пред Административния съд, който я върна за преразглеждане на местните власти.

Така че на Столичната община й се наложи да се съобрази с решението на съда.

Традиционно, за да се присъединят към Луковмарш в София, идват националисти от други европейски страни.

Преди шествието на националистите в центъра на столицата се състоя контрапротест срещу провеждането на Луковмарш.

Според протестиращите демонстрацията, свързана с почитането на годишнината от смъртта на ген. Христо Луков, е неонацистка проява, която насърчава и оправдава расовата омраза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


395
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
3
 
8
 
! Отговори
Shark преди 5 години
До Даскала. Лошо даскале, лошо. Не е като да вървят младежи, носещи цветни знаменца, облечени като ..., демонстриращи извратеното си мислене и поведение пред цялата общественост, нали. Друго си е да ги видиш тях, такива едни нежни, женствени, а не като тези, в черно, мъже били, откъде накъде ще бъдат мъже, не може вече да си мъж. Нали така даскале, затова....НЕДЕЙ ДА ПЕТНИШ ДАСКАЛИТЕ, БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТЯХ БЪЛГАРИЯ Е ОЦЕЛЯЛА, ЗАЩОТО СА ВЪЗПИТАВАЛИ МЪЖЕ!!!
162
23
 
13
 
! Отговори
Даскала преди 5 години
Много лошо за България , че тия младежи с черни облекла и факли се смятат за нещо , а на практика са едно отдавна заровено зло!Какво искат тия потомци на фашагите?Възкръсване на фашизма?Няма да стане , въпреки , че Тръмп издигна лозунга Америка над всичко , който напомня на лозунга на Хитлер - Германия над всичко!Жалки неграмотни дечица , но какво се чудим като ни управлява еднокнижков пожарникар , а кмет на София е една даскалица с грозното име произлязло от фандък!
161
2
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
до extremist Е хомосексуалистите ли са главните представители на демокрацията според теб ?
160
6
 
21
 
! Отговори
135 преди 5 години
Генерал Христо Луков бил спорна личност,а Георги Димитров каква е? Защо все още има град носещ неговото име?
159
2
 
4
 
! Отговори
чудна работа преди 5 години
Марша отдавна мина,а те още се дърлят!?
158
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези хрaбри патреотченцa ако ги извикат за един месец в казaрмата половината ще се разболеят, а другата половина ще са адвентисти и религията не им позволява да служат.
157
7
 
24
 
! Отговори
Shark преди 5 години
По-добре Луковмарш, отколкото гейпарад
156
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до extremistА защо Орбан и Путин не са татуирани и с бръснати глави, не се кланят никога на фашисти и ги ритат по бръснатите глави татуирани глави и не купуват краварски самолети като последни васали на света?
155
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези същите патреотари защо не ходят в казарамата да служат на родината какви са обясненията на патреотарите за гей-паради и фекални шествия са първи, а от една казарма ги е страх, д*исъци.
154
8
 
23
 
! Отговори
Историк преди 5 години
Хитлер е поставени лице на еврейте. Чрез Хитлер евреите постигат целите си.1 Съсипват най силната военно и икономически нация в света Германия2 Съсипват най голямата и богатата на ресурси държава СССР.3 Благодарение на войната САЩ стават абсолютен хегемон4 Дискредитират патриотизма и национализма и така отварят пътя за глобалицацията. Всеки който обича родината си е обявяван за фашист5 Създава се държавата Израел.
153
3
 
18
 
! Отговори
КРАЛИ МАРКО преди 5 години
Позьори за пред телевизията и медиите. А на ромските издевателства къде се криете мишоци....? Че ви няма никакви. Ако сте толкова многобройни на тези издевателства ,тогава бих ви признал.
152
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"момчета в черно" .... в траурно шествие какви да са мари ? В цветовете на дъгата както сте свикнали ли?
151
5
 
7
 
! Отговори
До чиста раса преди 5 години
Ти пък от каква чиста раса си ? Историята ни видимо не я знаеш,знаеш ли колко раси са минали през нашите територии.А западняците считат славяните за непригодни..... .Просвети се първо преди да пишеш.... .
150
15
 
8
 
! Отговори
3.14 преди 5 години
Нямало начин,хм,няма желание.Май само у нас в ЕС Може нац марш да се провежда.Мade in Bulgaria
149
17
 
9
 
! Отговори
пецата преди 5 години
луковмарш и лгбт обществото са организации под една шапка, вижте каква поддръжка имат сега от *** в новинарските сайтове а всички ферми за *** ги държат козяците , и лгбт и луковмарш целят да събират младите хора за да ги учат на неправилни ценности
148
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В българското общество има негативни реакции и към емигрантите и най-вече към така наречените ЛГБТ ,но кметицата с радост им позволява всяка година да правят демонстративни шествия.Не знам дали тези момчета приличат на лузъри и несретници,но противниците им със сигурност са подкрепящи еднополовите бракове и замяната на понятия като майка и баща с родител 1 и родител 2
147
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И Хитлер и Мусолини са в левия спектър на политиката СОЦИАЛНАТА държава си е част от образуваща та им идеология
146
17
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Луков си е направо цветенце сравнен с *** и *** ссср на която служеха и още служат
145
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистите на СЪД забрана на терористично бандитската организация бсп
144
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
6 милиона армия и 24 хиляди ссср танка мирно си стоят на границата Ама въобще не се готвел да напада .аре холам