Момче ли си, момиче ли, или друго? Анкета на ЕК пита ученици

Нелепо е въпросът да се задава по този начин, смята сексолог
Обновена: 21 фев 2019 10:12 | 21 фев 2019 10:07, Красимир Ангелов
192

Училищна анкета на ЕК за дигиталната среда в школото съдържа въпрос и за половата идентичност на децата. Наред с отговорите дали дадения ученик е "момче" или "момиче", има още два отговора - "предпочитам да не казвам" и странният отговор "друго".

Още по темата
Деца от над 200 училища в България попълват анкетата, като въпросите са и за преподавателите. С тях завършва въпросникът за потенциала на училището в прилагането на дигиталното образование.

Програмата се нарича "SELFIE" и е разработена от Европейската комисия за насърчаване на иновативното образование. В българските училища е разпространена от Министерството на образованието, което очаква финалните резултати от училища, в които се учи по нови методи, в края на месец март.

Пред Bulgariа ON AIR директорът на столичното 31 СУЧЕМ "Иван Вазов" Надежда Николчева коментира, че притеснителното в анкетата е понятието "друго". Защото, по думите ѝ, ако ученикът иска да се самоопредели като някакъв, то трябва обезателно да има конкретика. По думите й пропускал се и фактът за реакцията на учениците.

"Ако този въпрос е имал за цел честен отговор, то едва ли е даден такъв. Имайки предвид възрастта на децата, очаквам почти всички на шега да са маркирали "друго", отбеляза Николчева.

В студиото на "България сутрин" сексологът Румен Бостанджиев изрази мнение, че е нелепо въпросът за пола да се задава по подобен начин. "Очевидно някой не е догледал нещата. Това от своя страна събужда една особена чувствителност у българина, че третият пол влиза в училище", отсече той.

Според психологът Ина Антонова пък полът е една от най-сложните характеристики на човека и не било редно да се ограничава по какъвто и да било начин.

"Аз като родител бих искала, ако детето ми реши, че е различно някой ден, това да бъде прието от обществото. Имам много пациенти, които се определят именно от този трети вид. И те по абсолютно никакъв начин не са по-малко качествени от останалите", заяви Антонова. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
6
 
! Отговори
Сиси преди 5 години
Майму,на съм
85
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 82Не съм го карала на сила да облича боди и чорапогащник. Предложих му понеже често му е студено и той се съгласи.
84
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-вероятно някоя университетска издънка е копи-пействала без да гледа.
83
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не стига,че намаляваме поголовно,ами сега ще превръщат децата ни в ***,заради хрумките на някои европсихопати или откровени ..
82
1
 
20
 
! Отговори
Ива преди 5 години
Ми те нормалните на бъзик ще напишат "друго", а обратните няма да се издадът. Така, че нищо няма да разберете от тази анкета.
81
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 81Те и без това само шумят през часа - няма да е голяма загуба и да спреш.
80
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 56 , как можеш да облечеш момчето по тоя начин? Ти на училище не си ли ходила? Къде си виждала момче или мъж облечени с боди или чорапогащник? Да не би "семейството" ти да е от "родител1" и "родител2"?
79
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕ на тази перверзия!Ако започнат да обучават детето ми по този начин,веднага го спирам от училище.
78
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да не би българските майки да се съмняват в мъжествеността на синовете си?
77
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 77Не, но въпреки това не се кара на синът ни.
76
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В ГЕРБ всички масово минават към третия пол. Трябва да спазват евроатлантическите ценности.
75
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДО 56А татко му, (пардон - родител 1) с боди и чорапогащи ли ходи?
74
4
 
20
 
! Отговори
Един преди 5 години
Борбата за домогването до децата ни за да ги развратят е навсякъде. А и ние да се свикнем с джендърите да се уморим и да се предадем.
73
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 70Не се внушава на децата това. Когато се говори по темата и има приемане от околните децата с признават, че са различни и не се крият.
72
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все повече се убеждавам,че англичаните взеха правилното решение да се махнат от тая клоака,наречена ЕС.
71
3
 
20
 
! Отговори
Спиро Киров преди 5 години
Хомосексуализма отнема разумаказва Библиятатази статия е доказателство за това
70
1
 
26
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Относно родител 1 и 2. Майката и бащата ще хвърлят чоп, кой ще е първа цигулка и кой втора. А относно допитването, от кой пол са учениците в бг. Това не е ли незаконно. Никой не може да ги пита такива неща, без разрешение на родителя.
69
12
 
6
 
! Отговори
СТАВАТЕ преди 5 години
Като абсурдните религиознио фанатици от средновековието - ЙЕЗУИТИКАК МОЖЕ ДА ВИ МИНЕ ПРЕЗ АКЪЛА ЧЕ 10 000 ЧОВЕКА С РАЗЛИЧНА СЕКСУАЛНО ОРИЕНТАЦИЯ ВИ ПРОМЕНЯТ РАЗБИРАНИЯТА ЗА БРАК И СЕМЕЙСТВОКАК....ТОЛКОВА СЛАБИ УСТОИ ЛИ ИМАТЕ
68
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затова ли влязохме в Европа?За да внушават на децата ни,че може би са ***?
67
5
 
18
 
! Отговори
Родното образование преди 5 години
Тази анкета няма да накара българчетата да хукнат да си сменят пола. Но е много показателна колко безмозъчни са всички в системата на образованието - от шапката в министерството до нивото на даскалката пуснала анкетата. Просто най-тъ. пите стават педагожки и мисленето им е мнооого трудно. А сега искат от тази завеяна *** да предлага иновации. Има народна мъдрост - Ако мотивираш ид. иот, получаваш мотивиран и. диот. Резултатът са такива бисери като анкетата