10% от населението в България – с ТЕЛК, рекордьори в Силистра

Маринов: Може би трябва да се мисли за външен контрол в системата
Обновена: 22 фев 2019 13:58 | 22 фев 2019 13:58, Василия Пейчева
61
10% от населението в България – с ТЕЛК, рекордьори в Силистра
Младен Маринов. Снимка: архив, Булфото

Около 700 000 души у нас са с ТЕЛК, което е около 10% от населението, а през 1989 г. те са били само около 2,5%. Областта рекордьор по брой отпуснати инвалидни пенсии пък е Силистра. Това стана ясно по време на изслушването на вътрешния министър в парламента Младен Маринов във връзка с разследванията за фалшивите ТЕЛК-ове.

МВР шефът разясни, че се работи по множество сигнали, в които общопрактикуващи лекари издават документи с невярно съдържание, с цел да се изплащат инвалидни пенсии. В престъпната схема винаги имало и посредници. Основните суми за подкуп за ТЕЛК-ове варирали от 600 до 2500 лв., като сумата се определя в зависимост колко човека участват във веригата.

Около 30% от населението в Силистра ползват инвалидна пенсия, което отрежда и челното място на областния град в тази класация. След него са Враца, Габрово, Разград, Монтана, Перник, Плевен, Кюстендил, София-област и Ловеч.

Още по темата

Маринов посочи и някои от най-фрапантните случаи на фалшиви ТЕЛК-ове. Той даде за пример двамата братя от Плевен, които уж имат 100% слепота, но пък шофират. Заради фалшивите ТЕЛК-ове единият получил от държавата 26 000 лева, а другият - 41 000 лева. В Силистра пък имало много пациенти, които не можели да посочат от какво точно са болни и как са лекувани. Маринов посочи и случай, в който лекар от Търговище е поискал 200 лева подкуп за издаване на ТЕЛК и вече има постановена присъда за това.

"Наистина случаите са фрапиращи, защото става въпрос за използването на един ресурс, който е предназначен за хора в неравностойно положение, който не стига до тях. Може би трябва да се мисли за външен контрол в системата. Такава система, която да маркира и да светва при установяване на несъответствие в процентите. Виждате, че има области, където процентът на инвалидност е много висок, а в други, където е нисък, което говори за проблем", коментира Маринов.

Шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов поздрави МВР за работата по случаите с фалшивите ТЕЛК-ове и настоя, че тя ще доведе до сериозен превантивен ефект. По думите му ако се спрат злоупотребите с инвалидните пенсии, ще се осигурят и повече средства в бюджета за тези, които наистина се нуждаят.

Цветанов не пропусна и да разкритикува червената опозиция за отсъствието й от пленарната зала.

"БСП отсъстват от важното за обществото изслушване за фалшивите ТЕЛК-ове, но те участват и могат да генерират достатъчно фалшиви новини във всяка секторна политика", отсече вторият в ГЕРБ.

 


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
8
 
! Отговори
кальо преди 4 седмици
100% от депутатите в парламента са с купени гласове много е законно нали
56
0
 
9
 
! Отговори
(-_-) преди 4 седмици
Ако до сега не ви е станало ясно:

Една огромна част от населението е болно. Голяма част от тях имат ТЕЛК, но много от тях нямат.. Така, че цялата тая истерия е преливане от пусто в празно, защото въпросните пенсии за болест са смехотворни като сума. Управляващите са абсолютни кpетени:(
55
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Просто решение : СПИРАТ СЕ ВСИЧКИ ПЕНСИИ И ЗАПОЧВА ПРЕРЕГИСТРАЦИЯ.
ВСЕКИ С ФАЛШИВ ТЕЛК - В ЗАТВОРА И ДА ВЪРНЕ ПАРИТЕ.
54
0
 
2
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 4 седмици
До Активист на БКП
Чудя се от коя дупка изпълзяхте,за да кретении ръсите.Това за някой доста *** младеж може и да мине,но не и за човек с над половинвековен жизнен опит
53
0
 
9
 
! Отговори
Мнение преди 4 седмици
До Анонимен 32:Подкрепям с две ръце!Абсолютно всички по-веригата с фалшиви телкове,получили неправомерно пари,да ги върнат до стотинка,ведно с лихвите,като успоредно с това понесат и цялата строгост на закона-наказателна,административна,имущественна и друга!!!!
52
2
 
10
 
! Отговори
чарли преди 4 седмици
Въпрос:Фалшивите телкове от преди пет месеца ли са ?
Има решение,цялата комисия издала фалшиво решение да се попече десетина години на един остров в Дунава.
51
1
 
8
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 седмици
Излиза че 2.5 % от българите имат редовни ТРЛК решения до 1989 год.
И сега точно вашият МИНИСТЪП НА СОЦИАЛНИТЕ ГРИЖИ прецака тези вече пенсионери.До 2018 год. добавкте към пенсиите за инвалидност които те получаваха от НОЙ , сега ще го получават от от СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ. И тези добавки са % 30 лева.И ТЕ ЩЕ ТРЯБВА ДА ПОПЪЛВАТ ЗАЯВЛЕНИЯ И ХОДПТ ДА Гй ПОДАВАТ.
НАИСТИНА СТЕ *** ЧИНОВНИЦИ
50
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
и аз трябваше да закова един очен лекар в Търново председател на комисия но нямах тел. в мен и много съжалявам очилат и мазен
49
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Реално инвалидите в България са около 100 хил., останалите 600 хил. телкаджии, просто смучат помощи, цялата система опорочена, законите са пробити, да даваш пари калпак е по-по-най глупост.
48
3
 
3
 
! Отговори
За да има-- преди 4 седмици
--полицейска държава или ,,диктатура,, навсякъде над всеки орган трябва да има контрол от полицията...Другите по презумция са виновни и под постоянно наблюдение и подслушване докато се съберат доказателства.
47
2
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 4 седмици
Колега #8, за да има електронно правителство е необходимо да се проведат електронни избори и електронни гласоподаватели да изберат електронно събрание, което да излъчи електронно правителство. Електронното управление е съвсем друго нещо и няма нищо общо с електронното правителство.
46
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Вижте от кои области са най-много фалшиви ТЕЛК-ове. От най-изоставените. Не изостанали, а изоставени.
Пак направете големите региони така, че София да смуче като сюнгер.
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
OTKADE ZNAESH KOLKO E NASELENIETO BE .........T
44
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Днес прочетох в един сайт, че в Пекин средната продължителност на живота за 2018 година била 82,2 години. Бърза помощ идва за 2 минути на адрес.
43
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
От 2,5% на 10%. Занчи демокрацията и пазарната икономика поврежда хората и сега 10% са повредени хора.
42
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Обърнаха ценностната система наопаки. Медиите ни заливат с информация колко получават футболисти, певци и от сорта вторични израстъци. А професии като лекар, инженер оставиха на произвола: всеки се спасява както успее.
41
1
 
13
 
! Отговори
До гуша ми дойдохте преди 4 седмици
Тоя *** щом не може да си върши работата да си дава оставката и да ходи пак да вози Мето.
40
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
През социализма лекарите не бяха търговци. Болниците - също.
39
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 32
Болен здрав носи е в тая държава
--

ясно е защо ония 240-те разбойника, както и ония зад двата лъва и от двете страни на дондуков - все са здрави, да му ева май ката, пък то каква била работата - болния народ ги носел на гърба си... ама кога ли ше ги изтръска на земята и ше вземе дряновицата , ама няма да удря по сянката а по този, който я хвърля!
38
5
 
24
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 седмици
При социализма българите бяха здрави !!! А демокрацията ги разболя !!! Това е...